Και ένα ευρώ να δοθεί στο επίδομα γέννησης είναι θετικό, θα πρέπει να υπάρξουν αυξήσεις μισθών εξελίξεις στο ζήτημα της κατοικίας των νέων ανθρώπων, είπε ο Κώστα Ζαχαριάδης, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, στα Παραπολιτικά 90,1 στην εκπομπή του Θανάση Φουσκίδη και της Στέλλας Γκαντώνα.

Τόνισε πως το κόμμα πρέπει να ρίξει όλο το βάρος στο περιεχόμενο της πολιτικής.

Σε ότι αφορά την ακρίβεια απάντησε πως πρέπει να μειωθούν οι συντελεστές ΦΠΑ.

Τι αλλάζει με το επίδομα γέννησης

Όπως ανακοίνωσε η Σοφία Ζαχαράκη, το επίδομα γέννησης αυξάνεται στα 2.400 ευρώ (από 2.000), 2.700 ευρώ για το δεύτερο,  3.000 ευρώ και θα φτάνει κλιμακωτά ως τα 3.500 ευρώ για το 4ο παιδί και πάνω.  Θα καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις, μετά τον πρώτο μήνα της γέννησής του και μετά το πρώτο 5μηνο.  Θα ισχύει αναδρομικά για όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2023 και θα γίνει τον Απρίλιο η νομοθετική παρέμβαση, είναι 90 εκατ. ευρώ παραπάνω και σε κάθε έτος θα προσθέτουμε επιπλέον 45 εκατ. ευρώ.

Γιατί η αύξηση του επιδόματος είναι μεγαλύτερη στο πρώτο παιδί

Τον Απρίλιο, εάν ένας γονέας γέννησε παιδί εντός του 2023, θα πάρει τα επιπλέον 400 ευρώ. Εάν γεννήσει και δεύτερο, θα πάρει όσο αντιστοιχεί. Αύξηση δόθηκε κυρίως για το πρώτο παιδί γιατί έχει διαπιστωθεί ότι αυτό είναι το δύσκολο.

Συνολικά δίνονται 845 εκατ. ευρώ ετησίως μόνιμα μέτρα. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, σε όλες τις εκφάνσεις της δημοσιονομικής πολιτικής θα υπάρχουν μέτρα ειδικά για τις οικογένειες.

Το υπουργείο Οικονομικών, είπε ο κ. Χατζηδάκης, ανέφερε ότι έχει αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, ενώ ο μέσος μισθός ανέβηκε στην Ελλάδα. Το 2023 θα κλείσει σε ύψος πάνω από 1.250 ευρώ. Παράλληλα, έχουν αυξηθεί οι μισθοί στο δημόσιο, ενώ έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες για να στηριχθεί το εισόδημα της οικογένειας. «Παρακολουθούμε τις δυσλειτουργίες της αγοράς και όταν χρειαστεί θα παρέμβουμε», είπε.

Η κυρία Ζαχαράκη έκανε λόγο για την παρέμβαση Σπίτι μου, που θα ωφελήσει 19.000 δικαιούχους. Την ίδια ώρα, θα υπάρξει και πρόγραμμα για την ανακαίνιση κατοικιών που είναι κλειστές στο Ε2 εδώ και δύο χρόνια. Το κράτος επιδιώκει να διευρύνει το οικιστικό απόθεμα, ώστε να ωφελήσει τις μακροχρόνιες μισθώσεις.

Παράλληλα, υπάρχουν διαρθρωτικά μέτρα για τη στέγαση και τα ενοίκια, όπως η αύξηση των μισθών, η αύξηση της Golden Visa, στόχος είναι να μπουν περισσότερα ακίνητα στην αγορά της μακροχρόνιας μίσθωσης.

Στόχος των παραπάνω μέτρων είναι να δοθεί «ανάσα» στα νέα ζευγάρια που βρίσκονται αντιμέτωπα με αυξημένες δαπάνες λόγω του συνεχιζόμενου κύματος ακρίβειας.

Τα μέτρα είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Bloomberg από το Νταβός της Ελβετίας. «Υπάρχει μια πραγματική κρίση γύρω από το κόστος ζωής στην Ελλάδα. Θέλουμε να στηρίξουμε ιδιαίτερα τις νέες οικογένειες, τις οικογένειες με παιδιά. Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τη μείωση του ελληνικού πληθυσμού. Αυτός λοιπόν είναι ένας τομέας που αποτελεί προτεραιότητα για εμάς. Πώς στηρίζουμε τις οικογένειες; Πώς στηρίζουμε τους ανθρώπους που αναγκάζονται να νοικιάζουν τώρα που τα ενοίκια αυξάνονται; Αυτή είναι μια βασική προτεραιότητα για την κυβέρνησή μου και θα περιμένετε να ανακοινωθούν διάφορα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση πολύ σύντομα» είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός.