Τον δρόμο για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές επιχειρεί να ανοίξει η κυβέρνηση με τροπολογία-έκπληξη που κατέθεσε χθες στη Βουλή η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως.

Η τροπολογία ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια και κατατέθηκε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, με την υπουργό Εσωτερικών να κάνει λόγο «για μια ιστορική ευκαιρία και ιστορική ευθύνη». Η πρωτοβουλία αυτή, ωστόσο, προκάλεσε αιφνιδιασμό στα κόμματα της αντιπολίτευσης και πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις.

Διαβάστε ακόμα: «Ποδαρικό» στη Βουλή με την επιστολική ψήφο - Πώς διαμορφώνονται οι συσχετισμοί των κομμάτων


Νίκη Κεραμέως: Ο αιφνιδιασμός με την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές

Η Νίκη Κεραμέως ανέφερε πως ήδη κόμματα της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, που αριθμούν πάνω από 230 βουλευτές, «έχουν τοποθετηθεί θετικά σχετικά με την επιστολική ψήφο για τους Έλληνες του εξωτερικού στις ευρωεκλογές». Και διερωτήθηκε γιατί αυτό να μην ισχύει και στις εθνικές εκλογές, τονίζοντας πως η Βουλή «έχει την ιστορική ευκαιρία και ευθύνη να εγκρίνει με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση ένα σχέδιο νόμου που αίρει κάθε πραγματικό και κάθε πρακτικό εμπόδιο στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων πολιτών, όπου και αν κατοικούν, όπου και αν βρίσκονται».


«Ισότητα»

«Έχουμε την ιστορική ευκαιρία, αλλά και την ιστορική ευθύνη να διασφαλίσουμε όλοι μαζί την ισότιμη μεταχείριση των Ελλήνων του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές. Έχουμε όμως και την ευκαιρία να αποκαταστήσουμε και στις εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις την ισότητα στο δικαίωμα ψήφου για τους Έλληνες πολίτες του εξωτερικού, αίροντας τα πραγματικά εμπόδια στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Θα δημιουργήσουμε μια ακόμα πιο ισχυρή γέφυρα, όπως μας είπαν και οι εκπρόσωποι της Ομογένειας στην ακρόαση φορέων, μια ακόμα ισχυρή γέφυρα που ενώνει τους συμπολίτες μας με την Ελλάδα, ενισχύει την κοινή μας πορεία. Κρατούμε ακόμα πιο κοντά την Ελλάδα που ζει εκτός συνόρων, την Ελλάδα που ζει και δημιουργεί με το βλέμμα και τη σκέψη στη μητέρα πατρίδα, που θέλει και δικαιούται να έχει λόγο για την πολιτική κατάσταση στην πατρίδα μας, χωρίς εμπόδια και χωρίς περιορισμούς. Αυτό προβλέπει η τροπολογία που καταθέτουμε και η οποία απαιτεί την ψήφο τουλάχιστον 200 βουλευτών για να ισχύσει σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος. Πρόκειται για δημοκρατικό χρέος, για μια ιστορική ευκαιρία και γι’ αυτό είναι και μεγάλη η ευθύνη που βαρύνει τον καθένα και την καθεμία από εμάς, τον κάθε βουλευτή, πέρα και πάνω από κόμματα», συμπλήρωσε η Νίκη Κεραμέως.

Διαβάστε ακόμα: Επιστολική ψήφος: Η θεσμοθέτησή της και το σχέδιο της ΝΔ για την προσέγγιση των Ελλήνων της Ομογένειας ενόψει των ευρωεκλογών


Οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Η τροπολογία Κεραμέως προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης. «Με λαθροχειρίες και τροπολογίες της τελευταίας στιγμής η κυβέρνηση προσπαθεί να υφαρπάξει τη συναίνεση όχι της αντιπολίτευσης, αλλά της κοινωνίας -Δεν θα το πετύχετε, είστε τραγικά μόνοι», τόνισε ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Μιχάλης Κατρίνης από το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για απόλυτο αιφνιδιασμό και μικροκομματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, δεν δείχνουν να αναθεωρούν τη θετική τους στάση επί του συζητούμενου νομοσχεδίου για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου σε ευρωεκλογές και δημοψηφίσματα.

Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο Γιάννης Γκιόκας από το ΚΚΕ, που δήλωσε πως καταψηφίζουν, και κάλεσε τα δύο κόμματα να αλλάξουν τη θετική τους στάση επί της αρχής του συζητούμενου νομοσχεδίου. Για αυταρχική δημοκρατία και κοινοβουλευτικό πραξικόπημα έκανε λόγο από τη Νέα Αριστερά ο Νάσος Ηλιόπουλος.


«Μαγειρείο»

Ο Κώστας Χήτας από την Ελληνική Λύση μίλησε για μαγειρείο και όχι για κυβέρνηση. «Τα μαγειρεύετε όπως θέλετε, μιλάμε για κοροϊδία», είπε και χαρακτήρισε δεκανίκια της κυβέρνησης κάποια κόμματα. Σε διαδικαστικά ζητήματα στάθηκε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, λέγοντας ότι η τροπολογία είναι εκπρόθεσμη και διαφορετική από το αντικείμενο του νομοσχεδίου.

«Δεν είναι αιφνιδιασμός, είναι πράξη ευθύνης», τόνισε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, και χαρακτήρισε «δίγλωσσους» τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Σπαρτιατών, o Πέτρος Δημητριάδης μίλησε για κουτοπονηριά και αιφνιδιασμό από την κυβέρνηση «για να εξασφαλίσει μια τεχνητή συναίνεση που βασίστηκε σε απόκρυψη δεδομένων» - και δήλωσε πως καταψηφίζουν.


200 βουλευτές

Το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή αφορά την εισαγωγή της επιστολικής ψήφου για όλους τους εκλογείς εντός και εκτός Ελλάδας αποκλειστικά στις ευρωεκλογές. Η υπερψήφιση του σχεδίου νόμου απαιτεί απλή πλειοψηφία, καθώς καθορίζεται από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και όχι από την εγχώρια νομοθεσία.

Η τροπολογία, ωστόσο, που κατέθεσε η κ. Κεραμέως για την επέκταση της επιστολικής και στις εθνικές εκλογές για τους Έλληνες του εξωτερικού απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών.