Εως και 3% αύξηση στη συµµετοχή στις εκλογές µπορεί να επιφέρει η θεσµοθέτηση της επιστολικής ψήφου, που φαίνεται να συγκεντρώνει ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή. Στις τελευταίες εθνικές εκλογές, τον περασµένο Ιούλιο, ψήφισαν συνολικά 5.770.000 πολίτες. Το σύνολο των Ελλήνων του εξωτερικού µε δικαίωµα ψήφου δεν µπορεί να υπολογιστεί µε ακρίβεια, αλλά µπορεί να φτάνει ακόµη και το 1.000.000. Εφόσον οι -πρώιµοι- κυβερνητικοί υπολογισµοί αποδειχθούν ρεαλιστικοί, τότε στους ψηφοφόρους µπορεί να προστεθούν 180.000 επιπλέον πολίτες, ίσως δε και 200.000: Ελληνες του εξωτερικού, αλλά και κάτοικοι της Ελλάδας, φοιτητές που θα βρίσκονται εν µέσω εξεταστικής σε πανεπιστήµιο της περιφέρειας, εργαζόµενοι σε επιχειρήσεις του τουρισµού σε νησιά, άτοµα µε αναπηρία, συνταξιούχοι που θα έχουν ξεκινήσει τις θερινές διακοπές τους κ.ά. Ολες αυτές οι κατηγορίες πολιτών πιθανότατα δεν θα ψήφιζαν στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, αλλά τώρα που για πρώτη φορά θα µπορούν να το πράξουν µέσω επιστολικής ψήφου είναι σοβαρό το ενδεχόµενο να το επιλέξουν.

Ετσι, αν τελικά ψηφίσουν µε επιστολική 180.000 πολίτες, αυτό αντιστοιχεί ακριβώς στο 3% των ψηφοφόρων που προσήλθαν στις κάλπες των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών. Στην κυβέρνηση αισιοδοξούν µάλιστα ότι η πλειονότητα του κόσµου αυτού, ιδίως δε από τους Ελληνες της Οµογένειας, θα ψηφίσει τη Νέα ∆ηµοκρατία, κάτι που ενδεχοµένως να περιορίσει ορισµένες απώλειες που αναµένονται λόγω της κυβερνητικής φθοράς. Την Κυριακή των ευρωεκλογών, εξάλλου, η Ν.∆. θα συµπληρώνει ουσιαστικά πέντε χρόνια στην εξουσία.

Επιστολική ψήφος: Επισκέψεις Μητσοτάκη σε µεγάλα κέντρα του απόδηµου Ελληνισµού

∆εν είναι τυχαίο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εντάξει αρκετές επισκέψεις του σε µεγάλα κέντρα του απόδηµου Ελληνισµού το προσεχές διάστηµα. Ηδη επισκέφθηκε τον περασµένο Νοέµβριο το Λονδίνο και συναντήθηκε µε την πολυπληθή ελληνική κοινότητα, ενώ αναμένεται να βρεθεί στο Σικάγο όπου θα έχει επαφές µε Ελληνες οµογενείς. Στη δε εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου θα παρευρεθεί στον εορτασµό και στην παρέλαση στο Τορόντο, τη µεγαλύτερη πόλη του Καναδά και ένα από τα µεγαλύτερα κέντρα του απόδηµου Ελληνισµού.

Συζητήσεις και διαβουλεύσεις µε εκπροσώπους της Οµογένειας

Παράλληλα, στο «στρατηγείο» της οδού Πειραιώς γίνονται διαρκώς το τελευταίο διάστηµα συζητήσεις και διαβουλεύσεις µε εκπροσώπους της Οµογένειας, µε σκοπό να βρεθούν οι κατάλληλοι υποψήφιοι για να στελεχώσουν το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας ∆ηµοκρατίας από χώρες όπου υπάρχει έντονο το ελληνικό στοιχείο, όπως, π.χ., οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, το Ηνωµένο Βασίλειο, η Γερµανία κ.ά.

Το νοµοσχέδιο που καθιερώνει για πρώτη φορά στη χώρα µας την επιστολική ψήφο -για ευρωεκλογές και εθνικά δηµοψηφίσµατα- αναµένεται να ψηφιστεί µε µεγάλη πλειοψηφία την προσεχή Τετάρτη. «Στις ευρωεκλογές του 2024, πενήντα χρόνια µετά την αποκατάσταση της ∆ηµοκρατίας στη χώρα µας, δεν θα υπάρχει κανένα εµπόδιο -νοµικό ή πραγµατικό- για τη συµµετοχή όλων, σε Ελλάδα και εξωτερικό, στην εκλογική διαδικασία», τόνισε χαρακτηριστικά η αρµόδια υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραµέως.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»