Θα υπερψηφίσω το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια επανέλαβε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλης Σπανάκης.

Έκανε λόγο για σεβασμό στο παιδί και διασφάλιση του παιδιού ως προς το κληρονομικό δικαίωμα.

«Η ΝΔ είναι το μεγαλύτερο προοδευτικό κόμμα στην Ευρώπη και έχει πολιτικές προωθημένες», πρόσθεσε ο Βασίλης Σπανάκης.

«Σέβομαι την Εκκλησία, δίνω βαρύτητα, αλλά δεν πρέπει να φτάνουμε στα άκρα. Λύσαμε πρόβλημα δεκαετιών για κληρικούς, θα βρεθεί ο σωστός δρόμος», επισήμανε ακόμα ο Βασίλης Σπανάκης.

Όσον αφορά στην επιστολική ψήφο, είπε: «Ήρθε μία μεγάλη συναίνεση, έχουμε άλλες δύο ημέρες για συζήτηση, έχουν την ευκαιρία τα κόμμματα να πάρουν θέση».


Η συνέντευξη του Βασίλη Σπανάκη στα Παραπολιτικά 90,1

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κος Βασίλης Σπανάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 fm στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφύλων και τη συζήτηση του στην Ιερά Σύνοδο, ο κ. Σπανάκης είπε: «Εγώ θα ψηφίσω το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Ξέρουμε ότι αυτό το νομοσχέδιο θα φέρει κάποιες διαφορές όσον αφορά την υιοθέτηση τέκνων και θα φέρει κάποια διασφάλιση όσον αφορά το παιδί. Μπορεί κάποιος ομοφυλόφιλος να υιοθετήσει ένα παιδί; Μπορεί από το 1946 με όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Αν αυτός ο άνθρωπος ζει με τον σύντροφό του ή μια κυρία ζει με την σύντροφό της και φύγει από τη ζωή το παιδί αυτό τι γίνεται; Σήμερα με αυτό το νομοσχέδιο το παιδί αυτό έχει δικαιώματα και στον ένα και στον άλλο. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο εκσυγχρονίζει τη νομοθεσία μας, εναρμονίζει τη νομοθεσία μας με την υπόλοιπη ευρωπαϊκή νομοθεσία και προχωράει μπροστά».

«Εγώ είμαι γιος ιεροψάλτη και είμαι σε μια δύσκολη θέση, όμως να θυμηθούμε πριν κάποιες δεκαετίες τι λέγαμε για την εξωσωματική γονιμοποίηση, τι λέγαμε για την παρένθετη μητέρα και πως οι απόψεις αυτές έχουν προσαρμοστεί στο σήμερα. Άρα να μην βιαζόμαστε να δημιουργούμε εύκολα συμπεράσματα. Πρέπει να αποφασίσουμε ότι η Ελλάδα θα φύγει κάποια βήματα μπροστά και θα σεβαστεί τα δικαιώματα και κάποιων μειοψηφιών ή όχι», ανέφερε.

«Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στο παιδί και τη διασφάλιση του παιδιού ως προς το κληρονομικό δικαίωμα», πρόσθεσε.

«Η ΝΔ είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο προοδευτικό κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη άρα μέσα στις τάξεις έχει όλες τις απόψεις και αυτή τη στιγμή οφείλουμε να υιοθετήσουμε πολιτικές προχωρημένες», επισήμανε.

Ερωτηθείς τι συμπέρασμα θα ήθελε να βγει από τη σημερινή Ιερά Σύνοδο, απάντησε: «Είμαι κοντά στην εκκλησία, σέβομαι τις απόψεις της εκκλησίας, η εκκλησία τη δεκαετία της κρίσης είχε ένα πολύ σημαντικό και καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση και στην ανακούφιση χιλιάδων νοικοκυριών στη χώρα μας, έχει πάντα μια βαρύτητα η εκκλησία. Δεν νομίζω ότι πρέπει να φτάνουν τα πράγματα στα άκρα. Ξέρετε ότι από πλευράς υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης πριν από λίγες εβδομάδες είχαμε φέρει συγκεκριμένη διάταξη για τους κληρικούς που λύσαμε ένα πρόβλημα δεκαετιών. Νομίζω ότι σιγά σιγά όλα θα πάνε στον σωστό δρόμο».

Στην ερώτηση αν θα πρέπει να βρεθεί εκτός κυβέρνησης ο υπουργός που θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, απάντησε: «Αυτό θα το κρίνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όπως έχει την ευθύνη για να συγκροτήσει την κυβέρνηση έτσι θα εκτιμήσει εκείνος το τι θα γίνει».

Για την επιστολική ψήφο, είπε: «Ήρθε μια συναίνεση πριν από λίγες ημέρες και έγινε μια τροπολογία όσον αφορά τις επόμενες εθνικές εκλογές άρα επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, στα δημοψηφίσματα και στις εθνικές εκλογές. Υπάρχουν άλλες δύο μέρες μπορούν τα κόμματα, οι επιτροπές να συζητήσουν, να διαβουλευτούν και να πάρουν θέση μέχρι την τελική ψηφοφορία η οποία θα γίνει στην Τετάρτη. Αυτή τη στιγμή γίνεται η ζωή μας ευκολότερη, ένας ο οποίος δουλεύει αυτή τη στιγμή σε μια τουριστική περιοχή μπορεί να ψηφίσει με επιστολική ψήφο, η ομογένειά μας το ίδιο γιατί να μην έχει το δικαίωμα αυτό και στις εθνικές εκλογές; Με αυτή τη διαδικασία θα ενδυναμώσουμε τη συμμετοχή και φυσικά στη δημοκρατική αυτή διαδικασία».

*Διαβάστε εδώ: Δημήτρης Τσιόδρας: Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο - Στο τραπέζι το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια - Ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου