Ριζικές αλλαγές για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων με χρονικό ορίζοντα το 2030 προανήγγειλε από τη Λάρισα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, εκπέμποντας το μήνυμα ότι πρέπει να εξελιχθούν και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Ο κ. Δένδιας παραβρέθηκε χθες το πρωί στο Στρατόπεδο «Στρατηγού Νικολάου Πλαστήρα», όπου πραγματοποιήθηκε η αλλαγή φρουράς της 1ης Στρατιάς, με τον αντιστράτηγο Ιωάννη Τσιόπλο να παραδίδει στον αντιστράτηγο Δημόκριτο Κωνσταντάκο, λαμβάνοντας τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του υπουργού Εθνικής Άμυνας για τις υπηρεσίες του.

Παρόντες στην τελετή παράδοσης ήταν επίσης ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Ιωάννης Κεφαλογιάννης, και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημήτριος Χούπης. Κατά την έναρξη της δεξίωσης μετά την παράδοση της σκυτάλης στον αντιστράτηγο Δημόκριτο Κωνσταντάκο ο κ. Δένδιας τόνισε τον μεγάλο και σημαντικό ρόλο που έπαιξαν οι Ένοπλες Δυνάμεις στη θεομηνία. «Η παρουσία μου εδώ είχε την έννοια της απότισης τιμής στο έργο που ο αποχωρών διοικητής της 1ης Στρατιάς παρέσχε στην ελληνική και στη θεσσαλική κοινωνία την ώρα της μεγάλης κρίσης των φυσικών καταστροφών, που όλοι βιώσαμε», τόνισε κατά τον χαιρετισμό του ο υπουργός απευθυνόμενος στον κ. Τσιόπλο, συμπληρώνοντας πως «υπό την ηγεσία σας ο ελληνικός στρατός απέδειξε τον διττό του ρόλο: υπερασπιστής της πατρίδας αλλά και συμπαραστάτης της κοινωνίας στη δυσχερέστατη στιγμή».

Δένδιας: Μονάδες που θα είναι έτοιμες να ανταποκριθούν σε μηδενικό χρόνο στις προκλήσεις του περιβάλλοντος


Υπογράμμισε με έμφαση πως οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις «βρίσκονται σε φάση μετάλλαξης. Πρέπει να εξελιχθούν ώστε το 2030 να είναι απολύτως έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις καιρών που τα μεταβάλλουν όλα γύρω τους: μεγεθύνουν τις απειλές, πολλαπλασιάζουν τα προβλήματα, δημιουργούν νέα δεδομένα». Να σημειώσουμε ότι στο νέο οργανωτικό σχήμα έχει προβλεφθεί Διεύθυνση Μετεξέλιξης, όπως επίσης και Διεύθυνση Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών, η οποία θα δημιουργήσει μεικτές μονάδες αντιμετώπισης και χειρισμού κρίσεων.

Όπως είπε ο Νίκος Δένδιας: «Μονάδες που θα είναι έτοιμες να ανταποκριθούν σε μηδενικό χρόνο στις προκλήσεις του περιβάλλοντος». Είναι προφανές ότι μέσα σε αυτό το πλάνο, όπως έχει δηλώσει και παλαιότερα ο υπουργός Άμυνας, θέλει να σηματοδοτήσει τις εξελίξεις στις Ένοπλες Δυνάμεις. Σύμφωνα με τη νέα αντίληψη που κυριαρχεί στο υπουργείο, πρέπει να προσαρμοστούμε στα σύγχρονα δεδομένα, στις καινοτομίες που μπορούν να εξοπλίσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις μας με τα απαραίτητα εργαλεία για την αποτροπή των επιθέσεων, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κρίσεων και τη διατήρηση του στρατηγικού πλεονεκτήματος. Και αυτό, όπως είναι προφανές, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ανάπτυξη εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, η οποία θα υποστηρίζει, θα βοηθά, αλλά και θα επαυξάνει την αμυντική ικανότητα της χώρας.