«Πενήντα χρόνια συζητάμε στη Βουλή πως θα διευκολύνουμε τους Έλληνες του εξωτερικού στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος και είπαμε η επιστολική να ισχύσει και στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τη Χριστίνα Κοραή και τον Δημήτρη Τάκη η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως.

Ανέφερε πως χρέος της κυβέρνησης ήταν να αναδειχθούν οι επιλογές, ενώ είπε πως δεν είναι δυνατόν να λέμε σε έναν πολίτη που μένει στο Μπουένος Άιρες ότι στις ευρωεκλογές θα ψηφίσει με επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές θα πρέπει να πάρει το αεροπλάνο και να έρθει στην Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά, η Νίκη Κεραμέως μεταξύ άλλων τόνισε:

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Πενήντα χρόνια συζητάμε στην Βουλή το πώς θα διευκολύνουμε τους Έλληνες συμπολίτες μας στο εξωτερικό στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου. Φέρνουμε ένα νομοσχέδιο το οποίο για πρώτη φορά θεσπίζει την επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές γιατί για τις ευρωεκλογές; Γιατί για τις ευρωεκλογές είναι ξεχωριστό το θεσμικό πλαίσιο, είναι εκτός συντάγματος και απαιτεί μια απλή πλειοψηφία στη Βουλή. Ξεκινάνε οι διαδικασίες, οι διαβουλεύσεις με τα κόμματα μιλάμε στην αρμόδια επιτροπή και τίθεται εκεί εντόνως το θέμα και από τους ίδιους τους απόδημους οι οποίοι είπαν «πάτε να δώσετε επιστολική για τις ευρωεκλογές γιατί όχι και για τις εθνικές αφού είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα;». Διαφαίνεται μια μεγάλη πλειοψηφία σε ότι αφορά την επιστολική ψήφο στους Έλληνες του εξωτερικού και λέμε εμείς ως φυσικό επακόλουθο αυτής της συζήτησης «πάμε να αναδείξουμε αυτή την ευκαιρία που εμφανίζεται μετά από τόσες δεκαετίες;» δηλαδή να μπορεί η επιστολική ψήφος να ισχύσει και για τις ευρωεκλογές και για τις εθνικές εκλογές. Αυτό έγινε ως προϊόν μιας κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Αλίμονο αν τα νομοσχέδια που φέρναμε τα ψηφίζαμε αυτολεξεί και δεν μπορούσαμε να τα εμπλουτίσουμε, να τα

διανθίσουμε.

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Εμείς το κάναμε με κάθε καλή διάθεση γιατί θεωρούμε ότι στη δημοκρατία δεν έχουμε συχνά τέτοιες ευκαιρίες.

ΔΗΜ: Εκ του αποτελέσματος μετανιώνετε γιατί τώρα παίρνετε το ρίσκο να καταψηφιστεί και για τις ευρωεκλογές

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Ναι αλλά μήπως αυτό μας δείχνει κάτι; Εάν πράγματι τους ενόχλησε τόσο πολύ η διαδικασία, σεβαστό απολύτως, κατάγγειλε τη διαδικασία αλλά αν συμφωνείς με την ουσία ψήφισε ναι στην ουσία. Αν διαφωνείς με την τροπολογία ψήφισε όχι στην τροπολογία αλλά ψήφισε ναι στο μείζον γιατί διαφορετικά γεννώνται ερωτήματα. Δηλαδή εδώ ήρθε η κυβέρνηση και είπε επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές ακριβώς η ίδια στις εθνικές και έρχεται η αντιπολίτευση και λεει «α όχι τότε ούτε στις ευρωεκλογές». Δηλαδή επειδή η κυβέρνηση θέλησε, μαξιμαλιστικά αν θέλετε να το δεχτώ, να αδράξει αυτή την ευκαιρία γυρνάει η αντιπολίτευση και λεει «ούτε στις ευρωεκλογές». Έχει λογική αυτό;

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Οι απόδημοι που μας ακούν ένα πράγμα βλέπουν, βλέπουν για δεκαετίες ολόκληρες το πολιτικό σύστημα στη χώρα μας να συζητάει ένα ζήτημα, θα άρουμε τα εμπόδια για αυτούς τους συμπολίτες μας ναι ή όχι; Σημαντική η διαδικασία δεν αντιλέγω αλλά υπάρχει και ένα «δάσος» και εδώ έχουμε μια ιστορική ευκαιρία και εμείς θεωρήσαμε χρέος μας να αναδείξουμε αυτή την ευκαιρία.

Ερωτηθείσα τι πιστεύει ότι φοβάται η αντιπολίτευση και αντιδρά τόσο έντονα σε σχέση με την επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Δεν το ξέρω, ξέρω όμως ότι τις τελευταίες τρεις μέρες χτυπάει διαρκώς το τηλεφωνο από το εξωτερικό και μας λένε «γιατί δεν μας δίνετε την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές. Είναι ακριβώς το ίδιο». Εμείς θεωρήσαμε χρέος μας να αναδείξουμε αυτή την ευκαιρία από εκεί και πέρα όποιος θέλει την αξιοποιεί όποιος θέλει δεν την αξιοποιεί αλλά το ερώτημα που θα θέσει ο κάθε απόδημος όταν όλα τα μέλη της αντιπολίτευσης περιοδεύσουν στο εξωτερικό θα είναι ένα «γιατί δεν μας δίνετε επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές». Γιατί να χάσουμε μια ευκαιρία.

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Θεωρήσαμε ότι αναδύθηκε μια ευκαιρία, τέτοιες ευκαιρίες δεν εμφανίζονται πάρα πολύ συχνά στην μεταπολίτευση και θεωρήσαμε χρέος να το αναδείξουμε. Να το θέσουμε στην κοινοβουλευτική διαδικασία και να τεθούν όλοι και να πάρουν θέση. Αυτό που προτείναμε δεν ήταν μια νέα διαδικασία, συμφωνήσαμε όλοι στο να υπάρξει επιστολική ψήφος για τις ευρωεκλογές και είπαμε ακριβώς το ίδιο χωρίς καμία παραλλαγή να ισχύει και για τις εθνικές. Δεν υπήρξε σχεδόν κανένας εκπρόσωπος αποδήμων που να μην το έθεσε. Αυτό το ζήτημα το συζητάμε από το 2019 διαρκώς, αυτή είναι η βασική θέση της ΝΔ και η βασική μας φιλοσοφία πως θα διευκολύνουμε την άσκηση του δικαιώματος ψήφου. Τους ενόχλησε η διαδικασία; Δεκτό ας τοποθετηθούν όμως επί της ουσίας, ας

καταγγείλουν τη διαδικασία και ας τοποθετηθούν στην ουσία. Μην οχυρωνόμαστε πίσω από διαδικαστικά προσχήματα ας πάμε να δούμε την ουσία.

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι έκανε λάθος στη διαδικασία

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Εγώ θεωρώ χρέος και η κυβερνηση της ΝΔ θεωρεί χρέος της να αναδεικνύει ευκαιρίες όταν αυτές παρουσιάζονται. Αυτή παρουσιάστηκε με την ολοκλήρωση της αρμόδιας επιτροπής, ετοιμάστηκε η τροπολογία και κατατέθηκε να ήταν τρεις ώρες πιο νωρίς; Αλλά αυτό συζητάμε γιατί αν συζητάμε αυτό τότε έχουμε χάσει το δάσος.

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Το συγκεκριμένο ζήτημα δεν έπεσε κεραυνός εν αιθρία από το ’19 το συζητάμε. Το συζητάμε και επισήμως και ανεπισήμως. Εμείς δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για το αυτονόητο. Δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για την άρση των πρακτικών εμποδίων για τους Έλληνες του εξωτερικού σε κάθε εκλογική διαδικασία.