«Δεν επιδιώκουμε την ένταση, ακούμε τα αιτήματα των αγροτών», είναι το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση μετά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Τα αιτήματα των αγροτών αφορούν αφενός τις καταστροφές από την κακοκαιρία «Ντάνιελ» και τις αποζημιώσεις που δεν έχουν λάβει όλοι, και αφετέρου το κόστος παραγωγής και τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Και ακόμη, την αναπλήρωση του εισοδήματος εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής από καταστροφές και ασθένειες, την κατασκευή έργων υποδομής για την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, όπως και τη μείωση του κόστους παραγωγής. Παράλληλα ζητούν αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνεται κατά 100% η παραγωγή.

Κυβέρνηση: "Δεν επιδιώκουμε την ένταση, ακούμε τα αιτήματα των αγροτών"

Στη σύσκεψη, την οποία συντόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, συμμετείχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, καθώς και ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος. Κυβερνητικές πηγές αναφερόμενες στο περιεχόμενο των συζητήσεων ανέφεραν ότι έγινε επισκόπηση των συνολικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης για τους πληγέντες της Θεσσαλίας από τα συναρμόδια υπουργεία και όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, «η πόρτα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι πάντοτε ανοιχτή» και «η καταβολή των αποζημιώσεων συνεχίζεται κανονικά».

Σε ερώτηση αν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν μόνο ζητήματα αγροτικής ανάπτυξης, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι έγινε μια συνολική επισκόπηση. «Δεν επιδιώκουμε την ένταση και ακούμε τα αιτήματα», πρόσθετε η ίδια πηγή, δίνοντας εντέλει το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων. Υπενθύμιζαν δε ότι από το 2019 έως σήμερα η κυβέρνηση έχει λάβει 19 μέτρα για τους αγρότες. Όπως σημείωναν, μείωσε τη φορολογία και έδωσε κίνητρα για την ανάπτυξη συνεταιριστικών σχημάτων, επανέφερε τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών με την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου σε ασφαλιστικές κλάσεις, αποσυνδέοντας από το εισόδημα του παραγωγού, έδωσε 400.000.000 ευρώ για την ενίσχυση ρευστότητας του ΕΛΓΑ και δαπάνησε πάνω από 600.000.000 ευρώ για άμεσα έκτακτα μέτρα στήριξης σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Ενισχύονται τα μπλόκα

Ούτε ο επερχόμενος χιονιάς φαίνεται πως σταματάει τους αγρότες, οι οποίοι παρέμειναν στους δρόμους όλο το Σαββατοκύριακο και είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Τα τρακτέρ είναι παραταγμένα σε αρκετές περιοχές της χώρας, με τους αγρότες να είναι σε αναμονή των αποφάσεων της κυβέρνησης για την επίλυση των αιτημάτων που έχουν θέσει. Μεταξύ άλλων, διεκδικούν καλύτερους όρους εργασίας και οικονομική στήριξη για τις καταστροφές από τις πρόσφατες πλημμύρες.

Χθες, οι αγρότες της Θεσσαλίας πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, όπου είχαν παραταχθεί τουλάχιστον 50 τρακτέρ, ενώ προς το κέντρο της πόλης κατευθύνονταν με κορναρίσματα και αγρότες από τα γύρω χωριά του νομού. Κατόπιν τα αγροτικά οχήματα κατευθύνθηκαν προς τον κόμβο των Τεμπών και το ίδιο θα επαναλάβουν και σήμερα, ενώ αγρότες από Τύρναβο, Ελασσόνα και Φαλάνη ενίσχυσαν με τα τρακτέρ τους το αγροτικό μπλόκο στον Πλατύκαμπο, ξεπερνώντας τα 400 οχήματα!

Περισσότεροι από 200 αγρότες από τη Φθιώτιδα συγκεντρώθηκαν χθες στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας, στο ύψος της Ανθήλης, κλείνοντας τον δρόμο, ενώ συνάδελφοί τους απέκλεισαν συμβολικά για δύο ώρες την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής στα Μουδανιά. Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν σε Θέρμη, Χαλκηδόνα και Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Σερρών. Στην Ημαθία, οι αγρότες βγάζουν σήμερα τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κουλούρας, ενώ συνάδελφοί τους συγκεντρώθηκαν χθες και στη Λακωνία, στον κόμβο Δαφνίου - Κροκεών.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή