Ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και ξεκάθαρη αναγνώριση του βαρυσήμαντου γεωπολιτικά ρόλου που διαδραματίζει πλέον η χώρα μας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή σε μία περίοδο πολλαπλών κρίσεων, χαρακτηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου την προχθεσινή επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε λίγα χρόνια στο κλειστό κλαμπ εκείνων των χωρών που θα απολαμβάνουν την υπεροπλία που χαρίζουν στους αιθέρες τα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35.

«Η επιστολή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, επισφραγίζει το στρατηγικό βάθος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Η ενεργή διπλωματία, η σταθερότητα και η αξιοπιστία της Ελλάδας δικαιώνονται με τον καλύτερο τρόπο, ενώ η πατρίδα μας θωρακίζει ακόμα περισσότερο την άμυνά της», ανέφερε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή, καθιερωμένη πλέον διαδικτυακή ανάρτησή του εν είδει απολογισμού του κυβερνητικού του έργου.

Διαβάστε ακόμα: Έρχονται τα F-35 στην Ελλάδα: Οι παρασκηνιακές προσπάθειες Μητσοτάκη από το 2020 - Ο ρόλος Μενέντεζ, Ρούμπιο, Μπλίνκεν


Κυριάκος Μητσοτάκης: "Μας δικαιώνει"

Μία ημέρα νωρίτερα είχε επισημάνει μεταξύ άλλων στη δήλωση «υποδοχής» της χαρμόσυνης για τα ελληνικά χρώματα είδησης ότι «η σημερινή εξέλιξη δικαιώνει την ενεργή διπλωματία της αξιοπιστίας που ακολουθούμε παντού τα τελευταία χρόνια: από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης μέχρι την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το δράμα της Μέσης Ανατολής», για να καταλήξει ότι «σε μία εποχή αβεβαιότητας, λοιπόν, η πατρίδα μας επιβεβαιώνει ότι στέκει με σοβαρότητα και γεωπολιτική ωριμότητα στον παγκόσμιο χάρτη. Ενώ την ίδια ώρα υπηρετεί τα εθνικά της δίκαια, θωρακίζοντας την άμυνά της. Στον δρόμο της σταθερότητας και της ειρήνης, πάντα με υπερηφάνεια και εθνική αυτοπεποίθηση».

Η συμφωνία για τα F-35

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Απογευματινής», η προοπτική απόκτησης των έως και 40 F-35 γίνεται υπό ιδιαίτερα «φιλικούς» όρους για τη χώρα μας, ακόμη ένα γεγονός που επιβεβαιώνει το ιστορικό υψηλό που βρίσκονται οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ενώ τα πρώτα F-35 αναμένεται να καταφτάσουν από το 2028. Πιο συγκεκριμένα, το χρηματοδοτικό πακέτο που προσφέρουν οι ΗΠΑ αγγίζει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Την ίδια ώρα, η χώρα μας θα λάβει δωρεάν ένα αμυντικό πακέτο-μαμούθ από το αμερικανικό απόθεμα, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει δύο αεροσκάφη τύπου C-130, 10 κινητήρες για αεροσκάφη P-3, 60 οχήματα μάχης τύπου Bradley, 4 φρεγάτες LCS, 3 περιπολικά πλοία κλάσης Protector, φορτηγά και άλλα ρυμουλκούμενα. «Η πατρίδα θωρακίζεται, έτσι, διπλά. Από τη μία πλευρά η αποτρεπτική της ισχύς μεγεθύνεται σε γη, σε αέρα και σε θάλασσα. Ενώ, από την άλλη, δεν επιβαρύνεται ο Έλληνας φορολογούμενος, καθώς αυτό το πακέτο θα διατεθεί δωρεάν από τα αμερικανικά αποθέματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην Αθήνα επιμένουν πως η διμερής στρατηγική σχέση είναι αυτόνομη και δεν ετεροκαθορίζεται, ενώ τονίζουν πως η Ελλάδα ασχολείται μόνο με το δικό της εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο δεν συνδέεται επ’ ουδενί λόγω με αντίστοιχα άλλα τρίτων χωρών.


Επιστολή στο Κογκρέσο

Τα ίδια πρόσωπα παρατηρούν μάλιστα πως καίτοι οι δύο υποθέσεις συμπίπτουν χρονικά είναι ουσιωδώς διαφορετικές: πρώτον, το ελληνικό αίτημα έχει εγκριθεί από τις αρχές του περασμένου Ιουνίου, ενώ το αντίστοιχο τουρκικό μετά κόπων και βασάνων μόλις προχθές, δεύτερον, η Ελλάδα έχει περάσει σε άλλη πίστα, ήτοι στο πρόγραμμα των F-35, εν αντιθέσει με την Τουρκία που έχει εκδιωχθεί από αυτό. Πληροφορίες της «Απογευματινής» επιμένουν επίσης ότι επίκειται η αποστολή επιστολής από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο, με την οποία θα καθίσταται σαφές ότι εφόσον η Τουρκία προβεί εκ νέου σε προκλητικές ενέργειες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να καθυστερήσει ή και να ανασταλεί επ’ αόριστον η αποστολή F-16 προς την Τουρκία. Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι ιδίως στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ στρατιωτικός εξοπλισμός που αποδίδεται σε μια χώρα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εις βάρος άλλης χώρας-μέλους της Συμμαχίας.


Υπερσύγχρονα αεροσκάφη με μπόνους δωρεάν πακέτο-μαμούθ

Είναι αλήθεια ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποκτούν πρωτόγνωρες δυνατότητες με την προσθήκη των F-35. Η Ελλάδα μετά την έγκριση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο αίτημα της Αθήνας για την προμήθεια έως 40 αεροσκαφών μπαίνει, χωρίς καμία διάθεση υπερβολής, σε μια νέα εποχή.

Το αεροσκάφος F-35 ουσιαστικά είναι ένα εναέριο κέντρο μάχης. Μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων που διαθέτει το F-35 θα μπορεί να ανταλλάσσει πληροφορίες με τα Rafale, τα F-16 Viper, τις νέες φρεγάτες Belharra καθώς και τα αντιαεροπορικά συστήματα Patriot και στη συνέχεια να τα κατευθύνει πού θα κτυπήσουν.


Το κόστος

Η επιστολή αποδοχής που έχει πλέον στα χέρια της η ελληνική πλευρά περιλαμβάνει τη δυνητική πώληση έως 40 αεροσκαφών F-35. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πολεμική Αεροπορία ενδιαφέρεται σε πρώτη φάση για την απόκτηση μίας μοίρας, δηλαδή από 18 έως 24 αεροσκάφη, με το κόστος να εκτιμάται ότι θα κυμανθεί κάτω από τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών στην 117 Πτέρυγα Μάχης, όπου θα στεγαστούν τα νέα αποκτήματα της Πολεμικής Αεροπορίας, θα αναλάβει η ελληνική πλευρά και δεν θα συμπεριληφθούν επιπλέον προγράμματα ασφάλειας, εφοδιασμού και πληροφοριών, που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν με επιπλέον 500.000.000 δολάρια το πρόγραμμα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στην επιστολή που απέστειλε προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την πώληση των F-35, επιβεβαιώνει ότι θα παραχωρηθεί δωρεάν με άμεσες διαδικασίες και ένα μεγάλο απόθεμα οπλικών συστημάτων. Επίσης αναφέρεται στα βήματα διεύρυνσης της εταιρικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ σε θέματα ασφάλειας, χαιρετίζοντας την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στον εκσυγχρονισμό της άμυνάς της. «Έχουμε επιδιώξει να συνεργαστούμε στενά με την Ελλάδα ώστε να προωθήσουμε τα κοινά συμφέροντά μας και τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, που είναι ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση της διεθνούς τάξης που εδράζεται σε κανόνες. Αυτή η ισχυρή διμερής σχέση συνιστά απόδειξη των σταθερών δεσμών ανάμεσα στα έθνη μας, και με ενθαρρύνει η πρόοδος που έχουμε επιτελέσει μαζί στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας» αναφέρει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.


Στην Ουκρανία

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ διαπιστώνει επίσης, πως «η Ελλάδα έχει κάνει αξιοσημείωτα βήματα προόδου για τον εκσυγχρονισμό των αμυντικών της δυνατοτήτων» και δηλώνει πως προσβλέπει «στην ενίσχυση της συνεργασίας μας και στην ανάπτυξη μιας πιο ισχυρής στρατηγικής σχέσης μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας».

Με την ίδια επιστολή ο υπουργός Εξωτερικών Αν. Μπλίνκεν επιλέγει να τονίσει ότι θα συνεχιστεί και η διαδικασία πώλησης στην Ουκρανία εξοπλισμών που δεν είναι απαραίτητοι στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με… δώρο τη δυνατότητα χρηματοδότησης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με επιπρόσθετα κονδύλια έως 200.000.000 δολάρια. Υπενθυμίζουμε πως η ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έχει συμφωνήσει ώστε συστήματα και εξοπλισμοί που δεν χρησιμοποιούνται πλέον από τον Ελληνικό Στρατό να μεταβιβαστούν στην Ουκρανία, με στόχο να εξασφαλιστούν πόροι για νέα εξοπλιστικά προγράμματα.

Επ’ αυτού ο Άντονι Μπλίνκεν σημειώνει στην επιστολή του: «Πρώτον, στις 27 Σεπτεμβρίου 2022 ολοκληρώθηκε η διαδικασία γνωστοποίησης στο Κογκρέσο όσον αφορά επιχορήγηση ύψους 30.000.000 δολαρίων στην Ελλάδα για αμυντικές προμήθειες, με τη διαδικασία της Χρηματοδότησης Ξένων Ενόπλων Δυνάμεων (Foreign Military Financing, FMF), προκειμένου να ενθαρρυνθεί κρίσιμη στήριξη προς την Ουκρανία. Στις 24 Οκτωβρίου 2023 οι Ηνωμένες Πολιτείες υπολόγισαν για την Ελλάδα επιπλέον 30.000.000 δολάρια με τη διαδικασία της FMF, ώστε να ενθαρρύνουν περαιτέρω δωρεές. Συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για τις αμυντικές δυνατότητες που η Ελλάδα θα μπορούσε να μεταβιβάσει ή να πουλήσει στην Ουκρανία. Εάν αυτές οι δυνατότητες ενδιαφέρουν την Ουκρανία, και εκκρεμούσας της αξιολόγησης της κατάστασης και της αξίας τους από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, μπορούμε να διερευνήσουμε ευκαιρίες για πιθανή πρόσθετη Χρηματοδότηση Ξένων Ενόπλων Δυνάμεων ύψους μέχρι 200.000.000 δολαρίων για την Ελλάδα».


Η συμφωνία σε αριθμούς

Πολεμική Αεροπορία
► Προμήθεια έως 40 F-35 για την Πολεμική Αεροπορία με συνολικό ανώτατο κόστος 8,6 δισ.
► Παραχώρηση 2 μεταγωγικών αεροσκαφών C-130H
► Παραχώρηση 10 κινητήρων για αεροσκάφη P-3
► Παραχώρηση ιπτάμενων τάνκερ KC-135 μόλις γίνουν διαθέσιμα
► Κοστολόγηση για συμφωνία σε προμήθεια νέων μεταγωγικών C-130J

Πολεμικό Ναυτικό
► Παραχώρηση 4 φρεγατών κλάσης Freedom
► Παραχώρηση 3 περιπολικών σκαφών κλάσης Protector

Στρατός Ξηράς
► Παραχώρηση 60 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης Bradley
► Παραχώρηση οχημάτων υποστήριξης και φορτηγών
► Παραχώρηση αδιευκρίνιστου αριθμού αντιναρκικών οχημάτων μόλις γίνουν διαθέσιμα