Το πρόγραμμα 5.2 για τις αποζημιώσεις αγροτών προανήγγειλε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Κελέτσης. Ειδικότερα, ο κ. Κελέτσης τόνισε ότι μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η ανακοίνωση σχετικά με το πρόγραμμα 5.2 για 100% αναπλήρωση ζωϊκού – μελισσοκομικού κεφαλαίου και υποδομές.

“Ήθελε προεργασία γιατί ήταν πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά είναι έτοιμο να ανακοινωθεί μέσα στην εβδομάδα”, είπε ο κ. Κελέτσης και πρόσθεσε:

Είμαστε ως υπουργείο ανοιχτοί στο διάλογο, συζητάμε με θεσμικούς εκπροσώπους αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων ενώ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ακούει, βλέπει, συναντά και την Παρασκευή θα μιλήσει στη Βουλή για τα ζήτήματα των αγροτών, μετά από σχετική ερώτηση του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, είπε ο κ. Κελέτσης.

Κελέτσης για πληρωμές ΕΛΓΑ

Ο ΕΛΓΑ όταν έχει διαθέσιμα κεφάλαια κάνει άμεσα πληρωμές. Για να επιταχυνθεί η διαδικασία είπαμε ότι δεν θα γίνουν έλεγχοι και καλόπιστα από την πλευρά του κράτους, δόθηκε προκαταβολή με βάση τις δηλώσεις των πληγέντων. Οι προκαταβολές δόθηκαν εντός 15 ημερών, αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Κάνουμε προγραμματισμό στον ΕΛΓΑ και έχουμε βάλει απώτατο όριο ολοκλήρωσης τον αποζημιώσεων τον Ιούνιο.

Η αποζημίωση περιπτώσεων που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ θα γίνει άμεσα, ενώ προβλέπει καταβολή 15 ευρώ στην κυψέλη στο σύνολο του μελισσοκομικού κεφαλαίου, πρόσθεσε ο κ. Κελέτσης.