Με διάλογο, χαμηλούς τόνους και παράθυρο για νέα μέτρα επιχειρούν η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προσεγγίσουν τους αγρότες και να φέρουν πιο κοντά την αποκλιμάκωση της έντασης και των κινητοποιήσεων.


Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για τους αγρότες

Η χρηματοδότηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο είναι το πρώτο νέο μέτρο που συζητείται «ζωηρά» στο Μέγαρο Μαξίμου, με το κόστος μιας τέτοιας παρέμβασης για όλο το 2024 να φτάνει –ή και να ξεπερνάει– τα 80.000.000 ευρώ και έτσι να αναζητείται ήδη δημοσιονομικός χώρος για να μπορέσει να υλοποιηθεί.

Το δεύτερο νέο μέτρο, που θα ανακοινωθεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκη, αύριο, αλλά θα υλοποιηθεί σε βάθος χρόνου, είναι το πρόγραμμα «Απόλλων»: Μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα, με πρώτο στη Θεσσαλία, που θα καλύψουν με φθηνή πράσινη ενέργεια ένα μεγάλο μέρος των ενεργειακών καταναλώσεων μεταξύ άλλων και των αγροτικών συνεταιρισμών.

«Θέλουμε για την κάθε περιφέρεια της χώρας, π.χ. την Περιφέρεια Θεσσαλίας, να συγκεντρώσουμε τις ενεργειακές καταναλώσεις που έχουν όλοι οι δήμοι, καθώς και οι ευάλωτοι συμπολίτες του κάθε δήμου και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και τα συνεργατικά σχήματα των αγροτών. Θα κάνουμε μια σούμα ποιες είναι οι καταναλώσεις τους και αντίστοιχα θα προκηρύξουμε την κατασκευή ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου, το οποίο θα έρθει και θα συμψηφίζει, από την παραγωγή της ενέργειας που θα δίνει το πάρκο, τα κόστη αυτά όχι στο 100%, αλλά σε έναν μεγάλο βαθμό», εξήγησε η υφυπουργός Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στα «Παραπολιτικά» 90,1.

Μήνυμα διαλόγου και καταλλαγής

Ο πρωθυπουργός από τη Βόνιτσα, όπου βρέθηκε για τα εγκαίνια του αυτοκινητόδρομου Άκτιο-Αμβρακία, συνομίλησε με αγρότες και τους διαβεβαίωσε ότι η στήριξη θα συνεχιστεί. «Είμαστε πάντα ανοιχτοί να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε, και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να μειώσουμε το κόστος παραγωγής, να μειώσουμε το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Ήδη καταφέραμε και εξασφαλίσαμε σχετικά λογικές τιμές πάνω στην κρίση, αλλά θέλουμε να το μειώσουμε περισσότερο. Ξέρουμε τις εκκρεμότητες και με τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κόστος της κίνησης και το ντίζελ», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χαρακτήρισε ως πρώτη πολιτική προτεραιότητα τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Από τη Δυτική Ελλάδα, ο πρωθυπουργός θέλησε να στείλει εκ νέου ένα μήνυμα διαλόγου και καταλλαγής. «Ξέρω ότι είναι δύσκολα τα πράγματα, δεν είμαι αφελής», είπε στους αγρότες. «Δεν είναι μόνο δύσκολα εδώ, βλέπετε, σε όλη την Ευρώπη έχουμε κινητοποιήσεις», συμπλήρωσε, καθώς σήμερα μάλιστα ο ίδιος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την βελγική πρωτεύουσα να «πολιορκείται» και εκείνη από αγροτικές κινητοποιήσεις, όπως και πολλές ακόμα ευρωπαϊκές πόλεις.
«Εγώ θέλω να κρατήσουμε αυτό το καλό και πολιτισμένο και ωραίο κλίμα διαλόγου, διότι εμείς είμαστε εδώ πρωτίστως όχι για να τσακωνόμαστε, για να λύνουμε προβλήματα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, και κατέληξε: «Κρατήστε όμως την έμφαση που θέλουμε να δώσουμε και στο ηλεκτρικό ρεύμα και σε όλους τους συντελεστές του κόστους, αλλά κυρίως να μπορείτε να παίρνετε τις τιμές που τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα αξίζουν».

Στην Έκθεση Agrotica  

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος επανέλαβε ότι οι αγρότες είναι ευπρόσδεκτοι για διάλογο στο υπουργείο, για να γίνει συζήτηση για τα προβλήματά τους, που έχουν ενταθεί λόγω κλιματικής και ενεργειακής κρίσης και για τον λόγο αυτό βρίσκονται στους δρόμους.

Εξάλλου από την Έκθεση Agrotica ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, θα ανακοινώσει σε συνέντευξη Τύπου την καταβολή ποσού 15.800.000 ευρώ για τους μη ασφαλισμένους παραγωγούς, αλλά και πληρωμές παλαιότερων κοινοτικών ενισχύσεων που εκκρεμούσαν λόγω αστοχιών της προηγούμενης διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ.