Για τον χρόνο και τον τρόπο που θα λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία και αν η νέα τροπολογία που προωθεί για το ΕΣΥ νομιμοποιεί το «φακελάκι» στη δημόσια υγεία απάντησε στην ΕΡΤ ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης λέγοντας ότι προσωπικά «πολεμάει πάρα πολύ το φακελάκι».

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» και στους δημοσιογράφους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο, ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι στην προηγούμενη θητεία του, όποτε διαπίστωνε κάποια παρανομία, ζητούσε την ποινική δίωξη των γιατρών που παρανομούσαν και ότι είναι αντίθετος σε κάθε πράξη διαφθοράς. Σε συνέχεια των όσων είπε στην ΕΡΤ, υποστήριξε ότι «μόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει ευνοϊκό νόμο για το ''φακελάκι''».

Όπως είπε, δεν θα πρέπει να υποκρινόμαστε ότι πρώτη φορά ακούει κανείς για το «φακελάκι» από τον ίδιο, με αφορμή τον θόρυβο που έχει προκληθεί, προσθέτοντας ότι «οι μόνοι που θα πρέπει να διαμαρτύρονται είναι οι ιδιωτικές κλινικές από την αλλαγή που προωθεί για τα απογευματινά χειρουργεία επ’ αμοιβή στα δημόσια νοσοκομεία».

Τα απογευματινά χειρουργεία αποτελούν μια νόμιμη διέξοδο για τους ασθενείς

Όπως είπε, το υπουργείο δίνει μια νόμιμη διέξοδο το απόγευμα και για τον γιατρό και για τον ασθενή, για να κάνει νόμιμα την επέμβαση που επιθυμεί το απόγευμα.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι με αυτόν τον τρόπο ο φτωχός ασθενής ωφελείται, γιατί θα μειωθεί ο χρόνος αναμονής για τα χειρουργεία.

Στη συνέχεια σημείωσε ότι «το κόστος λειτουργίας για τα απογευματινά χειρουργεία προβλέπεται από τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια». Απαντώντας στις επικρίσεις ότι οι ασθενείς αναγκάζονται να πάνε σε ιδιωτικά νοσοκομεία γιατί υπάρχει έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ, απάντησε ότι «έχουμε εγκρίνει το 2024 τις περισσότερες προσλήψεις γιατρών από την ίδρυση του ΕΣΥ».

Κάθε νοσοκομείο θα κρίνει αν μπορεί να λειτουργήσει απογευματινά χειρουργεία

Επιπλέον, δήλωσε ότι είναι κρίμα τα χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία να μένουν κλειστά μετά τις 3 το απόγευμα. «Θα δώσουμε με την υπουργική απόφαση τη δυνατότητα σε κάθε χειρουργική κλινική του ΕΣΥ να στήσει αν θέλει απογευματινό χειρουργείο και αν μπορεί. Σίγουρα θα υπάρξουν πολλές που μπορούν και θα θελήσουν», πρόσθεσε.

«Οι κλινικές που θα στήσουν απογευματινές κλινικές πρέπει να έχουν αναισθησιολόγο», είπε στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι «θα υπάρχει επάρκεια και αναισθησιολόγων και νοσηλευτών». Μιλώντας για τη Θεσσαλονίκη, που αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με την έλλειψη αναισθησιολόγων, απάντησε ότι είναι προφανές πως μέχρι να λυθεί το πρόβλημα που υπάρχει στα νοσοκομεία της πόλης, δύσκολα θα γίνουν απογευματινά χειρουργεία.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «στην Ελλάδα έχουμε τις μεγαλύτερες δαπάνες για ιδιωτική υγεία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Όπως ισχυρίστηκε, το υπουργείο Υγείας με τη μεταρρύθμιση αυτή φτιάχνει μια ανταγωνιστική προς τις ιδιωτικές κλινικές αγορά.