Πανευρωπαϊκό χαρακτήρα έχουν λάβει οι αγροτικές κινητοποιήσεις, με τα τρακτέρ σε Γαλλία και Γερμανία να βρίσκονται εδώ και αρκετές ημέρες στους δρόμους και τα αγροτικά μπλόκα να αυξάνονται κατακόρυφα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των διαμαρτυριών αποτελεί η Γερμανία, με τις κινητοποιήσεις να κρατούν εδώ και ενάμιση μήνα και τους αγρότες της χώρας να θέτουν στο επίκεντρο την απόφαση Σολτς για κατάργηση του επιδόματος στο αγροτικό πετρέλαιο κίνησης.

Φλέγοντα ζητήματα αποτέλεσαν επίσης η κατάργηση του αφορολογήτου των αγροτικών οχημάτων, αλλά και η αντίθεση στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ε.Ε. Oι αγρότες κατευθύνθηκαν με τα οχήματά τους προς το λιμάνι του Αμβούργου, αποκλείοντας αρκετά σημεία που οδηγούν στους τερματικούς σταθμούς των κοντέινερ, με εκπρόσωπο των αγροτών να δηλώνει στην «Bild» πως αποτέλεσε «μια αυθόρμητη απόφαση. Εάν δεν λειτουργεί τίποτα εδώ, οι πολιτικοί θα λάβουν σαφές μήνυμα», τόνισε. Παρά την οπισθοχώρηση του καγκελαρίου στο πρώτο ζήτημα, οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται. Την ίδια στιγμή, στη Γαλλία οι αγρότες υποσχέθηκαν «πολιορκία» της πρωτεύουσας, καθώς οι διαδηλώσεις μεταφέρονται στο Παρίσι, υπό το πρίσμα των αιτημάτων τους για καλύτερες συνθήκες εργασίας και λιγότερες περιβαλλοντικές ρυθμίσεις.

Οι Γάλλοι εδώ και μέρες έχουν αποκλείσει τους οδικούς άξονες γύρω από την «πόλη του φωτός», εντείνοντας περισσότερο την πίεση της κυβέρνησης Μακρόν, που υπόσχεται νέα μέτρα, με σκοπό να αποκλιμακώσει τη μεγάλη αυτή ένταση. Οι αγρότες έχουν δημιουργήσει οκτώ σημεία «ασφυξίας» κατά μήκος των κύριων αρτηριών προς το Παρίσι, ενώ την Τετάρτη η γαλλική Αστυνομία συνέλαβε 18 άτομα που επιχείρησαν να αποκλείσουν την κεντρική αγορά τροφίμων στο Ρουνζίς. Υπολογίζεται ότι οι αποκλεισμοί των αυτοκινητοδρόμων στη χώρα πλήττουν Ισπανούς και Πορτογάλους αγρότες, καθυστερώντας στην εξαγωγή προϊόντων, καθώς περίπου 22.000 φορτηγά εισέρχονται καθημερινά στη Γαλλία.

Οι διαμαρτυρίες δεν λείπουν και από άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο, όπου οι αγρότες καταγγέλλουν τα αυξανόμενα κόστη, τις εισαγωγές φτηνών τροφίμων, αλλά και τις περιβαλλοντικές πολιτικές της Ε.Ε., με τους ίδιους να αποκλείουν τους δρόμους μέχρι και μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Στο ίδιο μήκος κύματος, οι Ισπανοί ζητούν να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με χώρες της Λατινικής Αμερικής. Ακόμα, οι Ιταλοί κάλεσαν σε διαδηλώσεις, με αρκετές συγκεντρώσεις και πορείες με τρακτέρ κοντά στη Ρώμη, με απαίτηση την υπεράσπιση του γεωργικού τομέα της χώρας.

@parapolitika Γιατί ξεσηκώθηκαν οι αγρότες σε όλη την Ευρώπη #parapolitikagr #farmers #explainer #tiktokgreece #greece #agrotes ♬ πρωτότυπος ήχος - Parapolitika.gr
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά