«Ανένδοτο» στην αποχή και τις διαρροές ψήφων κηρύσσει το Μαξίµου µε ορίζοντα τις ευρωεκλογές, την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται αντιµέτωπη µε πολλαπλά ανοιχτά µέτωπα.

Η Ν.∆. θέτει ψηλά τον πήχυ για την κάλπη στην εκστρατεία για τις ευρωεκλογές, που ήδη ξεκίνησε µε τις ζυµώσεις για την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου. Ο πρωθυπουργός δεν θέλει να ακούει απόψεις που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίµου και διατυπώνουν την εκτίµηση πως «αν βάλουµε στόχο να πάρουµε ποσοστό πάνω από το 33% των ευρωεκλογών του 2019, θα είµαστε καλά».

Το ποσοστό πρέπει να προσεγγίζει την επίδοση των περσινών βουλευτικών εκλογών, δηλαδή να προσεγγίζει το 40%, αντιτείνουν οι επιτελείς του Μαξίµου. Ηττοπαθείς υπολογισµοί και φοβικές προσεγγίσεις δεν έχουν θέση στην προεκλογική ατζέντα της κυβέρνησης, προσθέτουν. «∆εν είναι θέµα ποσοστών. Είναι η στρατηγική της µεγάλης παράταξης µε τη συνύπαρξη των παραδοσιακών ψηφοφόρων της Ν.∆. µε εκπροσώπους του κεντρώου πολιτικού φάσµατος. Είναι η συνταγή νίκης για τη Ν.∆. από το 2019 µέχρι σήµερα, που πρέπει να επιβεβαιωθεί» σηµειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες.

Η προεκλογική καµπάνια, που ήδη σχεδιάζεται, θα στηριχθεί σε δύο πυλώνες. Ο ένας έχει να κάνει µε την ανάγκη διατήρησης της σταθερότητας για τη χώρα, µε δεδοµένη τη γεωπολιτική ρευστότητα, αλλά και τις δυσκολίες που αντιµετωπίζει η ίδια η Ε.Ε. Βέβαια, µετά τις περσινές εκλογές εξέλιπε ο κίνδυνος ακυβερνησίας, που σε µεγάλο βαθµό λειτούργησε υπέρ της Ν.∆., µε τον ΣΥΡΙΖΑ τότε να είναι το «αντίπαλον δέος».

Ωστόσο και σήµερα η Ν.∆. εκτιµά πως το σύνθηµα της σταθερότητας έχει την αξία του, από τη µια λόγω των γεωπολιτικών κινδύνων που ελλοχεύουν, από την άλλη για την ανάγκη η χώρα να προχωρήσει στο µονοπάτι της ανάπτυξης και να επωφεληθούν από αυτήν οι πολίτες. Κι εδώ θα παίξει ρόλο η υψηλή δηµοφιλία του πρωθυπουργού.

Παράλληλα, θα τονιστεί η αυτοτελής πολιτική σηµασία των ευρωεκλογών. Ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξή του στον Παύλο Τσίµα την περασµένη Τρίτη, υπογράµµισε ότι η Ν.∆. προσέρχεται στις εκλογές µε ένα συγκριτικό πλεονέκτηµα, που δεν είναι η πολιτική της ισχύς: «Εµείς είµαστε το κόµµα της Ευρώπης. Κι εµείς αποδείξαµε σε µια σειρά από δύσκολες διαπραγµατεύσεις ότι όταν πηγαίνουµε στην Ευρώπη µπορούµε να υπερασπιστούµε την Ελλάδα εκεί µε τρόπο πάρα πολύ αποτελεσµατικό».

Οι δύο κατευθύνσεις

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση κινείται σε δύο κατευθύνσεις, επιχειρώντας να περιορίσει την όποια δυναµική απωλειών τόσο προς την Ακροδεξιά όσο και προς το ΠΑΣΟΚ και να αποθαρρύνει τις τάσεις αποστασιοποίησης, αποχής ή πολιτικής µετατόπισης που δηµιουργούνται από τη δύσκολη συγκυρία.

- Η ένταξη της Εύης Χριστοφιλοπούλου στη Ν.∆. και στο ευρωψηφοδέλτιό της δεν είναι µια «ξεκάρφωτη» πρωτοβουλία. Οσο και αν δεν φαίνεται, στους κόλπους της κυβερνώσας παράταξης ελλοχεύει µια τάση να υπάρξει «τιµωρητική ψήφος» µε την επιλογή της ψήφισης του ΠΑΣΟΚ. Σε δηµοσκόπηση που έγινε για λογαριασµό του Μαξίµου, σε αυτούς που δήλωσαν ότι στηρίζουν Ν.∆., στο ερώτηµα αν επέλεγαν κάποιο άλλο κόµµα τι θα ψήφιζαν, πάνω από τους µισούς δήλωσαν ότι θα προτιµούσαν το ΠΑΣΟΚ... Ολα προοιωνίζονται ότι θα υπάρξουν και άλλες ανάλογες κινήσεις.

-Η άνοδος της Ελληνικής Λύσης του Κ. Βελόπουλου στη Βόρεια Ελλάδα έχει σηµάνει συναγερµό και χρήζει, κατά το Μαξίµου, µιας ειδικής προεκλογικής καµπάνιας. Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη µεγάλη δηµοσκοπική έρευνα στη Μακεδονία για τις τάσεις, τις διαρροές προς την Ακροδεξιά και τα αίτιά της, τον ρόλο των τοπικών ΜΜΕ. Η έρευνα θα αξιολογηθεί ώστε από τον Απρίλιο να υιοθετηθεί ειδική καµπάνια για την περιοχή.

Τα «αγκάθια»

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι εντός του Φεβρουαρίου θα κλείσουν κρίσιµα µέτωπα µε την ψήφιση του νόµου για τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών -που προκάλεσε ενδοπαραταξιακά ρήγµατα, όχι αµελητέα για τη συνέχεια-, την προώθηση της ρύθµισης για τα µη κρατικά Πανεπιστήµια και τη διαχείριση των αγροτικών κινητοποιήσεων, που παίρνουν και αυτές ευρύτερες και πανευρωπαϊκές διαστάσεις.

Ωστόσο, όλες οι πρόσφατες δηµοσκοπήσεις εκφράζουν µια διογκούµενη δυσαρέσκεια της κοινής γνώµης για τα καίρια ζητήµατα της ακρίβειας, της ασφάλειας και της Υγείας. Μπορεί οι ποσοστιαίες απώλειες της Ν.∆. να µην είναι µεγάλες, αλλά τα ποσοστά αποδοκιµασίας των πολιτών περισσότερο παραπέµπουν σε µια κυβέρνηση σε αποδροµή. Κοινός παρονοµαστής όλων των προβληµάτων είναι µια κρίση εµπιστοσύνης της κοινής γνώµης στην ικανότητα και επάρκεια της κυβέρνησης για τη διαχείριση κρίσεων, µετεκλογικά. Ειδικά το πρόβληµα της ακρίβειας προκαλεί µεγάλο προβληµατισµό στο Μαξίµου, καθώς οι τιµές στα σουπερµάρκετ εξακολουθούν να ροκανίζουν το εισόδηµα µισθωτών, συνταξιούχων και µικροµεσαίων.

Κι αυτό, την ίδια ώρα που διαµορφώνεται ευρύτερα η πεποίθηση ότι το εισοδηµατικό χάσµα βαθαίνει και οι εύποροι ευνοούνται από τις εφαρµοζόµενες πολιτικές. ∆εν είναι τυχαίο ότι σε έρευνα για την αποδοχή των µέτρων της κυβέρνησης για την αντιµετώπιση της ακρίβειας, µακράν το πιο δηµοφιλές ήταν η επιβολή προστίµων στις εταιρείες για την κερδοσκοπία! Ούτε είναι σύµπτωση ότι η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ∆όµνα Μιχαηλίδου, η οποία, µε την ευκαιρία, γνωρίζει µεγάλα ποσοστά αποδοχής στις µετρήσεις, ανακοίνωσε στη Βουλή ότι µέχρι το τέλος Μαρτίου θα έρθει στο υπουργικό συµβούλιο η έγκριση για αύξηση του κατώτατου µισθού. Παράλληλα, όπως αποκάλυψε το powergame.gr, η κυβέρνηση προωθεί την πρόωρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύµατος για 650.000 επαγγελµατίες, σε αντίβαρο των παρενεργειών και αντιδράσεων από τον νέο φορολογικό νόµο.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής