Με τις αγροτικές κινητοποιήσεις να κυριαρχούν σε δύο ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντογεώργη - στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και το ΣΚΑΪ - αναγνώρισε εν πρώτοις ότι «βρισκόμαστε σε ένα σημείο, όπου πραγματικά δεν μπορεί να υποτιμάται το πλαίσιο διεκδικήσεων του αγροτικού κόσμου ευρύτερα, όχι μόνο στη χώρα μας».

Υπάρχει, άλλωστε, η ανησυχία στον αγροτικό κόσμο από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, συμπλήρωσε o Θανάσης Κοντογεώργης και συνέχισε: «Ταυτόχρονα, δεν μπορεί να υποτιμάται η προσπάθεια που έχει καταβάλει και καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και του αγροτικού κόσμου - και αυτό αφορά και τις τελευταίες πρωτοβουλίες με ανακοίνωση του πρωθυπουργού». Όπως όμως είπε και ο πρωθυπουργός, επεσήμανε, «είμαστε σε ανοιχτό διάλογο με ανοιχτούς δρόμους». Ενώ, αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, σημείωσε ότι, πλέον, «από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπάρχει στάση αναμονής σε κάποιες πολιτικές που έχουν πιο φιλοπεριβαλλοντικό πρόσημο».

Επιστρέφοντας στα καθ' ημάς, «την περίοδο της ενεργειακής κρίσης καταφέραμε να απορροφήσουμε το 90% περίπου, της αύξησης στο αγροτικό ρεύμα» δήλωσε, παραπέμποντας ταυτοχρόνως και στην πρόσφατη ανακοίνωση του πρωθυπουργού για έκπτωση από το Μάιο ως το Σεπτέμβριο κ.ο.κ. «Δεν πρέπει να υποτιμάται η προσπάθεια που έχει καταβληθεί και η οποία είναι στα όρια των δημοσιονομικών αντοχών» είπε εξ άλλου, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι «άλλα αιτήματα, όπως η μείωση του φόρου στα αγροτικά μηχανήματα, στα λιπάσματα, τις ζωοτροφές έχουν ήδη υλοποιηθεί εδώ και καιρό, ταυτόχρονα με τις παρεμβάσεις που έγιναν στη φορολόγηση των αγροτών, στον νόμο Κατρούγκαλου κ.ο.κ.».

Διευκρινίζοντας δε ότι στα ρυθμιστικά θέματα κυβέρνηση και αγρότες συμπορεύονται για τα θέματα που έχουν ένα άμεσο δημοσιονομικό αντίκτυπο, παρατήρησε ότι «ο προϋπολογισμός τώρα εκτελείται, υπάρχουν πολλές κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκες και σε αυτές καλούμαστε να ανταποκριθούμε».

Επιπλέον, «οι μηχανισμοί χορηγήσεων και αποζημιώσεων όπως ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο ΕΛΓΑ, αλλά και ελεγκτικοί μηχανισμοί όπως ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ κ.α. προφανώς χρειάζονται αναδιάρθρωση, αυτή η δουλειά γίνεται τώρα». Άλλωστε, συνέχισε, «χρειαζόμαστε σύγχρονα εργαλεία, τα οποία να αντιμετωπίζουν και τις νέες συνθήκες φυσικών καταστροφών και τις κλιματικές κρίσεις. Ταυτόχρονα, με στοχευμένες πολιτικές να μπορεί να υπάρχει αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα».

Θανάσης Κοντογεώργης: Είμαστε πάντοτε στη διάθεση των αγροτών

Και ο Θανάσης Κοντογεώργης προσέθεσε: «Η βούλησή μας είναι σαφής, είμαστε πάντοτε στη διάθεση των αγροτών αλλά και κάθε επαγγελματικής ομάδας» και τα αιτήματα εξετάζονται, υπό τον όρο ότι δεν τιθέται εν κινδύνω η πορεία της οικονομικής κατάστασης της χώρας, επίσης ότι διαφυλάσσεται απολύτως η ελευθερία των μετακινήσεων, των συγκοινωνιών. «Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον μπορούμε να συζητήσουμε προφανώς», συμπέρανε.

Ενώ, συμπλήρωσε, «δεν θέλω να υπενθυμίζω τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης 2015-19. Και ως προς τη φορολόγηση και ως προς τη μείωση του εισοδήματος των αγροτών θα μπορούσαμε να πούμε πολλά».

Εν κατακλείδι, «η Νέα Δημοκρατία και ο πρωθυπουργός έχουν παραδοσιακά καλή σχέση με τον αγροτικό κόσμο και η οποία θα διατηρηθεί. Οι αγρότες αντιλαμβάνονται και τις ενέργειες που γίνονται από την κυβέρνηση και την καλή διάθεση που υπάρχει».

Αλλάζοντας θέμα, σε αυτό των φοιτητικών κινητοποιήσεων, «θέλουμε να πάψει να υπάρχει αυτή η εθνική εξαίρεση, όπως και η εξαίρεση της απαξίωσης που επιδιώκουν κάποιοι ως προς την εικόνα και την καθημερινή λειτουργία του δημόσιου πανεπιστημίου» είπε. Τούτου δοθέντος και «σε συνεννόηση και με τους πρυτάνεις, έχουμε δώσει τα εργαλεία, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι φοιτητές δεν θα χάσουν την εξεταστική τους αλλά και, ταυτόχρονα, ότι το πανεπιστήμιο θα λειτουργεί εύρυθμα, προκειμένου να ανταποκρίνεται στην αποστολή του».

Αμέσως μετά, σε ένα γενικό πολιτικό σχόλιο, ανέφερε ότι «οι πολίτες, όταν έρχεται η ώρα να ψηφίσουν στις εθνικές ή τις ευρωπαϊκές κάλπες, κάνουν μια συνολική αποτίμηση της πορείας της χώρας. Υπάρχουν ειδικότερα θέματα που μπορεί να προκαλούν εντάσεις, όμως οι πολίτες αξιολογούν πώς προχωρούν τα πράγματα στη χώρα, και ποιες οι δυνάμεις και τα πρόσωπα μπορούν να μας προχωρήσουν την επόμενη ημέρα».

Σε κάθε περίπτωση, προϊδέασε, «το κοινοβουλευτικό έργο είναι πυκνό και δεν αφορά μόνο τον Φεβρουάριο, αφορά και τον Μάρτιο και τον Απρίλιο [...] υπάρχουν και άλλα θέματα, τα οποία έχουν παρουσιασθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και κάποιοι θεωρούν ότι είναι δυσκολότερα».

«Νομίζω ότι και στις ευρωεκλογές θα εμπιστευθούν τον πρωθυπουργό»

Συμπερασματικώς, «το πολιτικό και εκλογικό ταμείο θα γίνει σε λίγους μήνες, η Νέα Δημοκρατία θα έχει ένα καλό αποτέλεσμα, και επειδή οι πολίτες ψηφίζουν και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη» εκτίμησε και προσέθεσε: «Νομίζω ότι και στις ευρωεκλογές θα εμπιστευθούν τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Εμείς προχωράμε με βάση τον προγραμματισμό μας και αυτά που θεωρούμε πολιτικά λογικά ότι πρέπει να γίνουν τώρα, στην αρχή της δεύτερης θητείας, και στο τέλος θα γίνει αποτίμηση».

Αναφορικά με τη σημερινή συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Ελλάδα σε σχέση με το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου, ο Θανάσης Κοντογεώργης επιχειρηματολόγησε ότι «εν όψει των ευρωεκλογών, οι ευρω-ομάδες έχουν προχωρήσει σε ένα πολιτικό παιχνίδι [...], υπάρχει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση από συγκεκριμένες ευρω-ομάδες οι οποίες προφανώς θέλουν να χτυπήσουν το Ευρωπαίκό Λαϊκό Κόμμα. Το μεγαλύτερο κόμμα, τη στιγμή αυτή, στο ΕΛΚ είναι η Νέα Δημοκρατία. Και πρόεδρος της ΝΔ, ένας πρωθυπουργός ο οποίος έχει αποκτήσει ένα διαμορφωτικό ρόλο στο ευρωπαϊκό περιβάλλον». Επί της ουσίας της υπόθεσης, οι πυλώνες που αφορούν στο κράτος δικαίου, αποτυπώνονται και στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε, και «η έκθεση αυτή είναι που προσδιορίζει την κατάσταση κάθε χώρας και όχι βέβαια το πώς μπορεί κάποιες οργανώσεις, κόμματα» υποστήριξε.

Ενώ στο θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, «η κυβέρνηση το αντιμετώπισε θεσμικά φέρνοντας στη Βουλή ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών προκειμένου να υπάρχουν οι απαραίτητες δικλίδες ασφαλείας» δήλωσε, με την παράλληλη διαπίστωση ότι «η υπόθεση είναι εν εξελίξει στη δικαιοσύνη». Διερωτήθηκε δε, στο σημείο αυτό, «θα πρέπει να είναι υπόλογη η κυβέρνηση για το πώς προχωράει μια υπόθεση ενώπιον της δικαιοσύνης;».

Και κλείνοντας, «για το πλαίσιο της παρέμβασης της κυβέρνησης και της οργανωμένης πολιτείας στα θέματα που αφορούν το κράτος δικαίου, η χώρα μας έχει κάνει μια συστηματική δουλειά, και αυτό θα αποτυπωθεί και στην έκθεση, νομίζω, που θα έχουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούνιο».