Σε μία απαιτητική άσκηση ισορροπίας έχουν εισέλθει Μέγαρο Μαξίμου και αγρότες, προκειμένου να εξευρεθεί κοινός τόπος, ώστε να μην εκτραχυνθεί η κατάσταση επί του πεδίου, αλλά και να ικανοποιηθούν όσο περισσότερα αιτήματα των αγροτικών μπλόκων, πάντα, βεβαίως, εντός του υφιστάμενου και συγκεκριμένου δημοσιονομικού πλαισίου.

Και μπορεί οι αποφάσεις περί της λελογισμένης, πάντως, κλιμάκωσης των αγροτικών κινητοποιήσεων να μην αιφνιδίασαν κανέναν στο Μέγαρο Μαξίμου, αυτό βεβαίως δεν σημαίνει πως σκόρπισαν και ικανοποίηση στις τάξεις της πρωθυπουργικής έδρας. Στην κυβέρνηση, όπως παρατηρούσε τις τελευταίες ώρες ανώτερος παράγων, τηρούν στάση αναμονής και αποφεύγουν τις εκτιμήσεις σχετικά με το επόμενο στάδιο των αγροτικών κινητοποιήσεων. Θεωρούν πως έχει διαμηνυθεί και μέσω των δηλώσεων του πρωθυπουργού όσο και αντίστοιχων του αρμόδιου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, και στελεχών που έχουν επιφορτιστεί με την ευθύνη της επικοινωνίας με τους αγρότες, όπως ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, ποια είναι τα όρια και ποιο το πλαίσιο του εν εξελίξει διαλόγου. Άλλωστε, κυβερνητικές πηγές προειδοποιούσαν εμμέσως πλην σαφώς ότι οι αγρότες δεν θα ήταν σώφρον να εμπλακούν σε κινητοποιήσεις, που εντέλει θα αποβούν και εις βάρος των δίκαιων σε μεγάλο βαθμό αιτημάτων τους.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyzdkd3thiex)


Κινητοποιήσεις αγροτών: Τι λένε τα γκάλοπ

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Απογευματινής» το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη στη διάθεσή του μετρήσεις της κοινής γνώμης, η οποία κατά πλειοψηφία φαίνεται πως δεν είναι έτοιμη να αποδεχθεί μορφές κινητοποιήσεων, όπως το κλείσιμο εθνικών οδικών αρτηριών, οι οποίες παρεμποδίζουν την ομαλή οικονομική, εμπορική και κοινωνική δραστηριότητα στη χώρα.

Πάντως, χθες το πρωί, λίγες ώρες μετά την απόφαση του Συντονιστικού των αγροτών στη Λάρισα για συνέχιση των κινητοποιήσεών τους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Χαϊδάρι, όπου βρέθηκε, διεμήνυσε ότι «είμαστε πάντα ανοιχτοί στον διάλογο, αλλά, να το ξαναπώ: ανοιχτός διάλογος με ανοιχτούς δρόμους. Κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο, όσο δίκαιο και αν είναι το αίτημά του, και να διαταράσσει την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου».

Υπενθύμισε, δε, σειρά παρεμβάσεων υπέρ των αγροτών την τελευταία 4ετία, από τη μείωση της φορολογίας έως τη χορήγηση ενός δισ. ευρώ σε αγροτικές αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και ουσιαστικά από τον κρατικό κορβανά και επέμεινε ότι «η δουλειά μας είναι να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε όλα τα κοινωνικά αιτήματα με δικαιοσύνη και να μην αισθάνεται κανείς ότι κάποια κοινωνική ομάδα μπορεί να έχει κάποια προνομιακή μεταχείριση επειδή μπορεί να φωνάζει περισσότερο ή να διαδηλώνει πιο έντονα».

«Το δικαίωμα της μετακίνησης πρέπει να διασφαλιστεί και η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι πρέπει προκειμένου να το διασφαλίσει, από εκεί και πέρα έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτή στον διάλογο με τους αγρότες», δήλωσε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, στα Παραπολιτικά 90,1 FM, ερωτηθείς αν είναι κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση το κλείσιμο των εθνικών δρόμων από τους αγρότες.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν, μάλιστα, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ανοιχτός για μία συνάντηση με τους αγρότες τα επόμενα 24ωρα, εφόσον βεβαίως υποβληθεί επίσημο αίτημα από θεσμικό φορέα με ενιαία εκπροσώπηση των αγροτών και συγκεκριμένα αιτήματα.


Αγρότες: Δεν αποκλείονται νέες παρεμβάσεις

Ετέρα πηγή κυβερνητικής πληροφόρησης δεν αποκλείει, μάλιστα, να πραγματοποιηθούν και νέες, σημειακές, πάντως, παρεμβάσεις υπέρ των αγροτών, πάντα βεβαίως εντός των πεπερασμένων ούτως ή άλλως δημοσιονομικών πόρων.

Επίσης, μία διευκόλυνση που φαίνεται πως συζητά το Μέγαρο Μαξίμου είναι να δοθεί εμπροσθοβαρώς η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Πάντως, το αίτημα για άμεση συνέχιση του διαλόγου απηύθυνε μέσω του ραδιοφώνου του Σκάι και χθες ο Λευτέρης Αυγενάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όσο η οικονομία της χώρας βελτιώνεται, άλλο τόσο εξορθολογίζουμε ζητήματα που είναι στρεβλά. Δεν τελειώσαμε, είμαστε σε διαρκή πορεία».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή