«Έρχεται παρέμβαση για την Golden Visa, θα αυξηθεί το όριο για τα αστικά κέντρα και νησιά», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, κατά τη διαδικασία της «Ώρας του Πρωθυπουργού», απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, για τη στεγαστική πολιτική.

«Δίνω σήμερα για δεύτερη εβδομάδα το "παρών" στην Ώρα του Πρωθυπουργού όχι μόνο από κοινοβουλευτική συνέπεια, αλλά γιατί πιστεύω ότι μετά τα αγροτικά, έχουμε σήμερα την ευκαιρία να συζητήσουμε και, γιατί όχι, να συνδιαμορφώσουμε έναν κοινό τόπο για το ζήτημα της στέγης. Σε μεγάλο βαθμό συμφωνώ στη διάγνωση του προβλήματος», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρωτολογία του στη Βουλή και σημείωσε ότι το πρόβλημα αυτό εκδηλώνεται και σε άλλα επίπεδα, ειδικά σε περιοχές που υπάρχει μεγάλη πίεση λόγω της τουριστικής ανάπτυξης, και το αποτέλεσμα είναι ότι πολίτες της περιφέρειας δεν έχουν τους γιατρούς που χρειάζονται. Πράγματι, συνέχισε, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν περιορίσει τον αριθμό των διαθέσιμων σπιτιών για μακροχρόνια μίσθωση.

Μητσοτάκης: Εκτοξεύθηκαν τα μισθώματα από το 2018 - Η άλλη όψη του προβλήματος μετά την πλήρη κατάρρευση της αγοράς ακινήτων

«Το ύψος των μισθωμάτων έχει αυξηθεί κατά 40% σε σχέση με το 2018. Είναι η άλλη όψη του προβλήματος που αντιμετωπίζαμε πριν από μια δεκαετία, της πλήρους κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων. Θέλω να θυμίσω ότι η αύξηση είναι σημαντική, ας θυμηθούμε όμως το σημείο αφετηρίας που ξεκινήσαμε ως αποτέλεσμα της δεκαετούς κρίσης», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, αναφέροντας ότι οι τιμές των ακινήτων δεν έχουν φτάσει στο σημείο που ήταν το 2007-2008 και σημείωσε πως η αντιμετώπιση ενός σύνθετου προβλήματος δεν είναι απλή. Είπε ακόμη ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και σημείωσε ότι έχουν άλλη κουλτούρα και δομή άλλες χώρες σε σχέση με τη δική μας. «Έχουμε στην Ελλάδα σχετικά υψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης, όμως 3 στους 10 αναγκάζονται να νοικιάσουν», πρόσθεσε. 

«Επίσης, ο στόλος των ακινήτων ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι γερασμένος», συνέχισε, κάνοντας λόγο για «700.000 ακίνητα τα οποία δεν έχουν ανακαινιστεί είτε λόγω φορολογίας είτε λόγω χαμηλών εσόδων». «Τον κύκλο των ελληνικών ιδιαιτεροτήτων συμπληρώνουν και άλλες με τον τουρισμό. Πολλά μικρά και μεσαία εισοδήματα στράφηκαν προς τη βραχυχρόνια μίσθωση των ακινήτων τους, ενισχύοντας το εισόδημά τους. Και αυτό δεν αφορά τους μεγάλους όπως είπατε, κ. Ανδρουλάκη, αλλά και τους μικρούς», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz0g0enpd4t5)


mitsotakis-bouli_1_


«Αλήθεια είναι ότι η golden visa είναι μέτρο που έφερε πολλά κεφάλαια αλλά θα πω στη συνέχεια τι πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε ότι την ώρα που η οικονομία έχει αλλάξει πορεία, ο όψιμος πληθωρισμός εκτίναξε τιμές των υλικών και τα επιτόκια. Αναφέρθηκε επίσης και στο στόχο της δημοσιονομικής ισορροπίας. «Η δική μας αγορά ακινήτων έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Καλό να μην υιοθετούμε λύσεις copy paste αλλά να συνδιαμορφώσουμε λύσεις εντός του προϋπολογισμού. Αδικείτε την κυβέρνηση όταν λέτε ότι δεν έχουμε ασχοληθεί καθόλου. Η κυβέρνηση το 2019 αντιμετώπισε το πρόβλημα της υπερφορολόγησης της ακίνητης περιουσίας μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ 35%», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.


mitsotakis-bouli_2_


Μητσοτάκης: Μπορεί να πάει στις 800.000 ευρώ το όριο για την Golden Visa

Υπενθύμισε ότι δεν υπάρχει ΦΠΑ σε νεόδμητες κατοικίες από το 2020 και αναφέρθηκε στα προγράμματα «Εξοικονομώ», «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» και άλλες σχετικές δράσεις της κυβέρνησης. «Το ζήτημα του πώς θα χρηματοδοτήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία μάς απασχολεί και έχουμε αναπτύξει μια σειρά από πρωτοβουλίες. Βοηθάει και η ίδια αγορά σε αυτό», συμπλήρωσε. Για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις είπε πως ήδη όσοι εκμεταλλεύονται περισσότερα από τρία διαμερίσματα επιβαρύνονται με τις υποχρεώσεις ξενοδοχειακής επιχείρησης. Για την golden visa ανέφερε ότι 7% των αγοραπωλησιών των ακινήτων αφορούσαν τα τελευταία χρόνια την golden visa. «Αυξήσαμε το όριο. Θεωρώ ότι πρέπει να πάμε παραπέρα. Πράγματι ο διαχωρισμός των περιοχών στην Αττική σωστά επισημαίνετε ότι έχει δημιουργήσει πίεση προς τη Δυτική Αθήνα. Αυτό το οποίο συζητούμε με τον υπουργό Oικονομικών είναι περαιτέρω αύξηση του ορίου για επενδύσεις golden visa και θα αφορά όλες τις περιοχές που δέχονται πίεση στα ενοίκια. Μπορεί να πάει στις 800.000 ευρώ. Πρέπει να συζητήσουμε αν θέλουμε να κρατήσουμε το χαμηλό όριο σε περιοχές που δεν υπάρχει πίεση. Πολύ σύντομα θα υπάρξει περαιτέρω παρέμβαση της κυβέρνησης, όχι με πλήρη κατάργηση του μέτρου και ακούω και την πρότασή σας κατά πόσο όσοι έχουν ακίνητα golden visa να είναι υποχρεωμένοι να τα μισθώνουν μακροχρόνια», πρόσθεσε.

Μητσοτάκης: 9.826 φάκελοι έχουν εγκριθεί, κατασκευάζονται 5 σύγχρονες εστίες που θα φιλοξενούν 8.000 φοιτητές - Θα λειτουργήσει σύντομα portal στεγαστικής πολιτικής με όλα τα προγράμματα

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε επίσης και για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», είπε ότι έχουν εγκριθεί 9.826 φάκελοι ύψους 1 δισ. «Πράγματι είναι ένα πρόγραμμα πολύ θετικό, διότι κάποιος παίρνει επιδοτούμενο δάνειο και πληρώνει μια μηνιαία δόση σημαντικά χαμηλότερη αν νοίκιαζε το συγκεκριμένο σπίτι. Είναι ένα ακριβό πρόγραμμα αυτό. Έχουμε φτάσει στα όρια των πόρων που έχουμε διαθέσιμους», ανέφερε. «Ήδη σήμερα υπάρχει στήριξη ενοικίου για πολλές κατηγορίες. 46.000 φοιτητές παίρνουν στεγαστικό επίδομα», σημείωσε σχετικά και είπε πως μέσω ΣΔΙΤ «προχωράμε στην κατασκευή 5 σύγχρονων εστιών όπου θα μπορούν να φιλοξενούνται 8.000 φοιτητές». «Υπάρχει σήμερα επίδομα ενοικίου 210 ευρώ μηνιαίως σε 240 οικογένειες», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση προχωρεί και σε πολιτικές για τους αστέγους.

«Αυτή η κυβέρνηση αποδεικνύει στην πράξη ότι πρώτα και πάνω όλα στέκεται στους πιο ευάλωτους. Δεν υπάρχουν πολίτες β' κατηγορίας. Δεν είναι λίγα αυτά τα οποία έχουν γίνει με αιχμή το στεγαστικό και πολύ σύντομα θα λειτουργήσει portal στεγαστικής πολιτικής με όλα τα προγράμματα. Ας μην κρυβόμαστε όμως, ένα σύνθετο πρόβλημα προϋποθέτει χρόνο, προσήλωση, ευελιξία στους χειρισμούς και συνείδηση του αποτυπώματος που θα αφήσει κάθε μέτρο. Πάνω απ' όλα έχει αξία να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας. Είναι λάθος ο γενικός αφορισμός ότι δεν μας ενδιαφέρει καθόλου το ζήτημα της στεγαστικής ακρίβειας. Όλα τα μέτρα πρέπει να είναι κοστολογημένα. Ούτε είναι το Ταμείο Ανάκαμψης το φάρμακο για πάσα νόσο», σημείωσε.

Το "καρφί" Μητσοτάκη σε Ανδρουλάκη για τον Χάρη Δούκα

Ο κ. Μητσοτάκης επεφύλαξε και ένα... καρφί στον κ. Ανδρουλάκη, μιλώντας για τον «πράσινο» δήμαρχο, Χάρη Δούκα. «Κλειστά ακίνητα τα οποία ανήκουν σε δήμους. Βεβαίως, αλλά να το πείτε και στον δήμαρχο της Αθήνας. Ας διαθέσει τα κλειστά του ακίνητα όχι σε συλλογικότητες, αλλά σε ευάλωτους πολίτες», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Μίλησε επίσης για τη δυνατότητα κατασκευής νέων κατοικιών από το κράτος, αλλά σημείωσε πως αυτά είναι προγράμματα μακροχρόνιας ωρίμανσης, τα οποία πρέπει να υλοποιήσουμε. «Το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων πρέπει να μελετηθεί περισσότερο. Είναι σωστό ότι υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης ολόκληρων γειτονιών. Έχουμε συζητήσει να φτιάξουμε ομάδα εργασίας που θα συζητήσει το θέμα και θα προτείνει λύσεις ώστε να καταλάβουμε πόσο συνεισφέρει η βραχυχρόνια μίσθωση στην αύξηση της τιμής των ακινήτων», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης. «Οι τράπεζες σήμερα ακόμα φαίνονται διστακτικές να χρηματοδοτήσουν την αγορά ακινήτων. Πρέπει να είναι πιο τολμηρές και έχουμε δώσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης στέγης και από μη τραπεζικά ιδρύματα», κατέληξε στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργός.

6108405
6108413
6108423
6108476
6108501
6108508

Η ερώτηση Ανδρουλάκη

Στο βήμα νωρίτερα ανέβηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, όπου παρέθεσε στοιχεία για την αύξηση των μισθωμάτων, που φτάνει μέχρι και το 80% σε σχέση με το 2014. «Η Golden Visa οδηγεί στον αφελληνισμό ολόκληρων περιοχών«, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για ιδιαίτερη δυσκολία των φοιτητών να βρουν σπίτι. «Η πατρίδα μας βρίσκεται σε μια πρωτοφανή στεγαστική κρίση. Το αποτέλεσμα έλλειψης πολιτικής βούλησης από την κυβέρνηση έχει οδηγήσει στο να γιγαντωθεί αυτή η κρίση», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης και πρόσθεσε: «Η αδιαφορία σας καταγράφεται στο σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης. Ενώ έχουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα αύξησης ενοικίων στην Ευρώπη, εντάξατε στο Ταμείο μόλις 100 κατοικίες, ενώ η Ιταλία επί παραδείγματι 26.000. Όλα αυτά δεν ήταν προτεραιότητες για εσάς».

Ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λόγο για το μέτρο «Σπίτι μου», το οποίο αφορά σε 1.800 δικαιούχους και είναι ύψους 1 δισ. «Εμείς μιλάμε για όλους όσους δεν μπορούν να αγοράσουν και σε λίγο ούτε να νοικιάσουν σπίτι», είπε. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προτάσεις που καταθέτει το ΠΑΣΟΚ:

- Να δημιουργήσουμε μια δεξαμενή κοινωνικών κατοικιών διαθέσιμες προς ενοικίαση με χαμηλά ενοίκια. Ένα μέρος τους θα ανήκει στο Δημόσιο, είτε θα κατασκευαστούν από την αρχή είτε θα προέρχονται από τα ακίνητα του Δημοσίου είτε θα ανακαινιστούν. Αυτές οι κατοικίες θα παραμένουν στην ιδιοκτησία του κράτους. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των ακινήτων θα είναι ιδιωτικά και ήδη κλειστά και θα παράσχουμε κίνητρα στους ιδιοκτήτες για να τα ανοίξουν. Θα πρέπει να ενταχθεί στη δεξαμενή αυτή το ακίνητο τουλάχιστον για 10 έτη. Ο τελικός στόχος θα είναι να φτάσουμε στις 150.000 κατοικίες. Μείζων ρόλος θα είναι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

- Επιβολή περιορισμών στη βραχυχρόνια μίσθωση: Οι δήμοι θα πρέπει να κάνουν την έρευνα για τη φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής, δεν μπορεί ολόκληρες περιοχές να ερημώνουν από κατοίκους και να γεμίζουν από τουρίστες.

-Πρέπει από αύριο το πρωί να υπάρχει ρητή απαγόρευση για τα ακίνητα που έχουν αγοραστεί μέσω Golden Visa, δεν θα μπορούν να μπουν σε πλατφόρμες τύπου AirBnB, για να μη λειτουργεί ως εργαλείο αφελληνισμού ολόκληρων περιοχών. 

Ειδικά για την Golden Visa είπε ότι «καλώς έγινε αρχικά αλλά είναι ένα φάρμακο που έγινε φαρμάκι για χιλιάδες νέους στη χώρα μας γιατί αυτή η πολιτική είναι βασική για την αύξηση των ενοικίων, στρεβλώνοντας την αγορά, καθώς οι τιμές διαμορφώνονται στη λογική της αγοράς και της ζήτησης. Ακόμα και το ΔΝΤ σε έκθεσή του είπε ότι η αγορά στην Ελλάδα δεν λειτουργεί με αυτούς τους όρους». «Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ολλανδία ανέστειλαν τα προγράμματα που αφορούν στην Golden Visa, καθώς γίνονται απλησίαστες ολόκληρες συνοικίες. Ας δώσουμε την Golden Visa σε όσους χρηματοδοτούν την έρευνα και προβαίνουν σε παραγωγικές επενδύσεις τουλάχιστον 500.000 ευρώ, να μην είναι εργαλείο σε βάρος των νεότερων γενεών», είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

Στη δευτερολογία του ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκίνησε απαντώντας στον πρωθυπουργό, πως ο κ. Δούκας καλείται να ανοίξει τα κλειστά ακίνητα σε 1 μήνα, αλλά ο κ. Μπακογιάννης 5 χρόνια έκλεινε τους δρόμους, γι' αυτό και καταψηφίστηκε.

Η δευτερολογία Μητσοτάκη - Μύθος ότι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης δεν κατευθύνονται σε κοινωνικές πολιτικές

Κατά τη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία και τα έργα που έγιναν εκεί, καλώντας μάλιστα τον Νίκο Ανδρουλάκη «να πάμε μαζί στα εγκάινια Κέντρων Υγείας και νοσοκομείων, που ανακατασκευάστηκαν με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης»

«Κύριε Ανδρουλάκη, μπορούμε να συζητήσουμε πολύ για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής μας στο ζήτημα της στέγης. Δεν περιμένατε από μία κεντροδεξία παράταξη να δρομολογήσει προγράμματα που ευνοούν τους ευάλωτους. Επιμένετε να ανακαλύπτετε διαχωριστικές γραμμές εκεί που δεν υπάρχουν. Ας μην ανακαλύπτουμε τεχνικές διαφορές. Σας είπα για την golden visa, πολύ σύντομα θα δείτε νέες παρεμβάσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του στη Βουλή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση επέλεξε να κατευθύνει πόρους υφιστάμενους μέσα από το πρόγραμμα «Σπίτι μου» για τους πιο ευάλωτους.
«Το Ταμείο Ανάκαμψης το διαπραγματεύτηκα εγώ προσωπικά. Φέραμε πίσω 36 δισ. ευρώ. Είναι επιτυχία για τη χώρα η οποία δεν ήταν καθόλου αυτονόητη. Είμαι υπερήφανος που η χώρα μας έχει ένα πολύ συγκροτημένο πρόγραμμα με κοινωνικό αποτύπωμα. Σας καλώ στα επόμενα εγκαίνια κέντρων υγείας χρηματοδοτούμενων από το Ταμείο Ανάκαμψης», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Είπατε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν μια μεγάλη υπέρβαση και λέτε σωστά ότι πρέπει να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά. Ο μόνος τρόπος για να κατοχυρώσουμε την πειστικότητα των επιχειρημάτων μας είναι να αποδείξουμε ότι τα χρήματα έπιασαν τόπο. Αυτό σημαίνει γρήγορη υλοποίηση των έργων και διαφάνεια. Θέλουμε η χώρα μας να είναι πρωταγωνίστρια και μετά να διεκδικήσουμε ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης. Μακάρι να μπορέσουμε να συμπέσουμε σε αυτό οι μεγάλες οικογένειες της Ευρώπης», συνέχισε.