«Θα κλείσω τη σημερινή ανασκόπηση με τα νεότερα από την πρόοδο των εργασιών στο ΟΑΚΑ. Έχει περίπου αφαιρεθεί το 6% από τα συνολικά 5.000 τεμάχια πολυκαρβονικών από τα Στέγαστρα Καλατράβα. Καθημερινά αφαιρούνται περίπου 80 κομμάτια, τα οποία θα ανακυκλωθούν. Η απομάκρυνση των πολυκαρβονικών με αυτούς τους ρυθμούς θα επιτρέψει την επαναλειτουργία του Σταδίου από τα τέλη Μαρτίου ή το αργότερο από τα μέσα Απριλίου. Έτσι, θα μπορέσουν να διεξαχθούν κανονικά πριν ή αμέσως μετά το Πάσχα αθλητικές αλλά και πολιτιστικές εκδηλώσεις μεταξύ των οποίων η συναυλία των Coldplay, που ομολογώ πως κι εγώ την περιμένω! And everything's not lost…When you thought that it was over, για να θυμίσω ένα τραγούδι τους». Αυτό ανέφερε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την διάρκεια της εβδομαδιαίας ανασκόπησης των κυβερνητικών δράσεων, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ της Απογευματινής της Κυριακής.

Πλέον, τόσο οι φίλοι των Coldplay όσο και οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού µπορούν να αισθάνονται ανακουφισµένοι! Το Ολυµπιακό Στάδιο ετοιµάζεται να ανοίξει ξανά τις πύλες του στο κοινό µε απόλυτη ασφάλεια, µε αποτέλεσµα τόσο οι δύο πολυαναµενόµενες συναυλίες του Κρις Μάρτιν και της παρέας του (που είναι προγραµµατισµένες για το διήµερο 8-9 Ιουνίου) όσο και η διεξαγωγή των ευρωπαϊκών αγώνων του «τριφυλλιού» (αρχής γενοµένης από τα καλοκαιρινά προκριµατικά) να φιλοξενηθούν χωρίς προβλήµατα στο ΟΑΚΑ.

στιγμιοτυπο_2024-02-11__12_42_18_μμ

ΟΑΚΑ: Το χρονικό της επιστροφής

Πώς θα φτάσουµε, όµως, βήµα βήµα στη µεγάλη επιστροφή του κόσµου στις εξέδρες του ΟΑΚΑ και στην πλήρη επαναλειτουργία του σταδίου; Σύµφωνα µε πληροφορίες, το σχέδιο της κυβέρνησης και της διοίκησης του Ολυµπιακού Σταδίου περιλαµβάνει τα ακόλουθα βήµατα:

1. Στα τέλη Φεβρουαρίου οι εµπειρογνώµονες του Τεχνικού Επιµελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) θα παραδώσουν στις αρµόδιες αρχές το τελικό τους επιστηµονικό πόρισµα για τη στατική επάρκεια του στεγάστρου Καλατράβα. Καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων µηνών (που το Ολυµπιακό Στάδιο παρέµενε εκτός λειτουργίας), µια ολόκληρη οµάδα µηχανικών εξέτασε όλες τις πιθανές εκδοχές επαναλειτουργίας της εγκατάστασης και αποκατάστασης των ζηµιών, πάντα µε γνώµονα την ασφαλή παρουσία κοινού στις εξέδρες της κεντρικής αρένας.

2. Οι µελέτες και οι έλεγχοι της στατικής επάρκειας του σταδίου έδειξαν ότι το πρόβληµα στο στέγαστρο δηµιουργούνταν από τα πολυκαρµπονικά πάνελ που ήταν τοποθετηµένα στο πάνω µέρος του σκελετού, τα οποία µε την πάροδο των ετών αύξαναν τόσο το βάρος όσο και τις ανεµοπιέσεις που «σήκωναν» οι κολόνες. Γι’ αυτό, λοιπόν, αποφασίστηκε η αφαίρεση των συγκεκριµένων πάνελ που ανέρχονται σε συνολικό βάρος 500 τόνων!

3. Με την απόφαση ξηλώµατος των πολυκαρµπονικών πάνελ (η οποία έχει ήδη ξεκινήσει) η διοίκηση του ΟΑΚΑ και οι αρµόδιοι τεχνικοί προχωρούν στην υλοποίηση ενός σχεδίου που θα τους βοηθήσει να εξοικονοµήσουν το 50% του χρόνου που θα απαιτούσε η αποκατάσταση του προβλήµατος, σε περίπτωση που επέλεγαν κάποιο άλλο µοντέλο.

4. Μόλις αφαιρεθούν τα πάνελ, το Ολυµπιακό Στάδιο της Αθήνας θα είναι και πάλι έτοιµο να υποδεχθεί µε ασφάλεια τους Ελληνες πολίτες, κάτι που δεδοµένα θα συµβεί πριν από τις προγραµµατισµένες για τον Ιούνιο συναυλίες των Coldplay στη χώρα µας.

5. Στη συνέχεια, οι τεχνικές υπηρεσίες θα υποδείξουν ένα υλικό πιο κατάλληλο, πιο σύγχρονο και πιο ελαφρύ που θα αντικαταστήσει τα αφαιρεθέντα πάνελ στην οροφή του στεγάστρου, µε τη διαδικασία της αντικατάστασης να πραγµατοποιείται µε το στάδιο σε λειτουργία.

Οπως και στην Ευρώπη… Το εύλογο ερώτηµα που θέτει κάθε πολίτης (φίλαθλος ή µη) που θέλει να βρεθεί ξανά στο ΟΑΚΑ είναι: «Θα είµαι απόλυτα ασφαλής κατά τη διάρκεια των εργασιών στο στέγαστρο και της τοποθέτησης των νέων υλικών;».

στιγμιοτυπο_2024-02-11__12_42_35_μμ

Η απάντηση έρχεται από το εξωτερικό. Η σύγχρονη αρχιτεκτονική των σταδίων και συνολικά των αθλητικών εγκαταστάσεων έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα, που επιτρέπει κατασκευαστικές παρεµβάσεις χωρίς να χρειάζεται να... ξεσπιτωθούν οι οµάδες που τις χρησιµοποιούν ως έδρα. Οι φίλοι της Ρεάλ, για παράδειγµα, επέστρεψαν στο ανακαινισµένο «Σαντιάγκο Μπερναµπέου» στο ξεκίνηµα της σεζόν, µε την τοποθέτηση του στεγάστρου να µην έχει ολοκληρωθεί στο 100%. Στο «Ανφιλντ» η διοίκηση της Λίβερπουλ έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε επέκταση των εξεδρών κατά 15.500 θέσεις (κατασκευάζοντας δύο εξ ολοκλήρου καινούργιες κερκίδες µε σκέπαστρα) χωρίς να χρειαστεί να κλείσει το θρυλικό γήπεδο ούτε για ένα παιχνίδι. Ιδια ακριβώς διαδικασία θα ακολουθηθεί και στο Ολυµπιακό Στάδιο της Αθήνας, η καρδιά του οποίου θα αρχίσει ξανά να πάλλεται σύντοµα σε πολύ δυνατούς ρυθµούς. Το εγγυώνται, άλλωστε, και οι Coldplay.