Εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθεί το σχέδιο και οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων που θα γίνονται επί πληρωμή στα δημόσια νοσοκομεία. Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδη, στο Open με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα γίνουν 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία για όσους έχουν συμπληρώσει μεγάλο χρονικό διάστημα στη λίστα αναμονής.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz28c91zucg9)


Άδωνις Γεωργιάδης: 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία 

Συγκεκριμένα 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία για όσους έχουν συμπληρώσει μεγάλο χρονικό διάστημα στη λίστα αναμονής με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του.

Μέσα σε αυτή την εβδομάδα θα γίνει και η συνέντευξη Τύπου για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων.

Μεγαλύτερη προτεραιότητα θα έχει όποιος έχει τη μεγαλύτερη αναμονή στη χώρα. «Δεν μπορώ να δεχτώ πως υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν δύο και τρία χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης: «Θα παρουσιάσουμε την υπουργική απόφαση που πρόκειται να υπογράψω για το πώς θα οργανωθούν τα απογευματινά χειρουργεία κι εκεί θα ανακοινώσουμε και τη βούλησή μας και την έναρξη ενός προγράμματος μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε δωρεάν μέσω των απογευματινών χειρουργείων περίπου 50.000 συμπολίτες μας, οι οποίοι είναι σε πολύ μεγάλη αναμονή.
Θα προτεραιοποιήσουμε αυτά τα 50.000 δωρεάν χειρουργεία ανάποδα στον χρόνο. Δηλαδή προτεραιότητα στα δωρεάν χειρουργεία θα έχει εκείνος που έχει τη μεγαλύτερη αναμονή στη χώρα, μετά την αμέσως μικρότερη μεγαλύτερη αναμονή, μετά την αμέσως μικρότερη μεγαλύτερη αναμονή μέχρι να πάμε 50.000 από πίσω προς τα εμπρός».

Άδωνις Γεωργιάδης: Αύριο θα προκηρυχθούν οι τρεις θέσεις αναισθησιολόγων στο Νοσοκομείο Παίδων

Επίσης, αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της χώρας με τα χειρουργεία, με την έλλειψη των αναισθησιολόγων. Δεν είναι βέβαια ελληνικό το πρόβλημα, είναι πανευρωπαϊκό.

Αύριο θα προκηρυχθούν, όπως είπε, και οι τρεις προβλεπόμενες θέσεις αναισθησιολόγων πλήρους απασχόλησης μονίμων. «Το οργανόγραμμα του νοσοκομείου Αγλαΐα Κυριακού προβλέπει έντεκα αναισθησιολόγους. Υπηρετούν αυτή την ώρα οκτώ, άρα τρεις θέσεις μπορούν να προκηρύξουν».

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι η πρόσληψη ενός γιατρού απαιτεί μια διαδικασία και είναι κάπως χρονοβόρα. Ωστόσο, το πρόβλημα των αναισθησιολόγων εδώ στην Αττική είναι σε καλύτερη κατάσταση κατάσταση σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη. Εκεί αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα και μέσα στο προηγούμενο διάστημα έγιναν και κάποιες προκηρύξεις οι οποίες ήταν άγονες.

“Το μεγαλύτερο έλλειμμα των αναισθησιολόγων στην Ελλάδα σήμερα με πολύ μεγάλη διαφορά το έχει η πόλη της Θεσσαλονίκης. Η κατάσταση στο Αγλαΐα Κυριακού είναι εξαιρετικά καλύτερη από ότι στο Ιπποκράτειο. Εκεί για να κάνουμε τις εφημερίες, έχουμε επιτάξει αναισθησιολόγους από τον ιδιωτικό τομέα και τους φέρνουμε με το ζόρι στο ΕΣΥ για να κάνουν εφημερίες. Η Αθήνα είναι σε καλή κατάσταση σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη. Έχουμε κάνει 7 φορές προκήρυξη για θέση αναισθησιολόγων και ελάχιστοι έχουν ανταποκριθεί”.

“Σε πέντε χρόνια θα έχουμε πολλούς αναισθησιολόγους, αλλά πολλοί προτιμούν το εξωτερικό”.

“Σε μια πενταετία από τώρα θα έχουμε πολλούς αναισθησιολόγους από τις σχολές. Από το αν θα μείνουν στην Ελλάδα είναι άλλη συζήτηση γιατί αυτή την ώρα η έλλειψη τους είναι πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη. Μια ιδιωτική κλινική ή ένα δημόσιο νοσοκομείο στη Γερμανία μπορεί να δίνει 12.000 ευρώ το μήνα. Στη Ρουμανία παίρνουν 7.000 ευρώ. Ένας από τους βασικούς λόγους που ξεκινάμε την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων ως ένα πρώτο μέτρο είναι γιατί πιστεύουμε πως η περισσότερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις θα κάνει τη θέση του γιατρού στο ΕΣΥ περισσότερο ελκυστική και τελικά με περισσότερες αμοιβές”