Μια εντυπωσιακή και ασυνήθιστη εκτίναξη παρουσιάζει τους τελευταίους µήνες το ΚΚΕ. Η άνοδος αυτή αποτυπώθηκε στα αποτελέσµατα τόσο των πρόσφατων εθνικών όσο και των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Στον Περισσό επικρατεί κλίµα ικανοποίησης, αφού το Κοµµουνιστικό Κόµµα Ελλάδος επιθυµεί να διαδραµατίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Αριστερά, κάτι που φαίνεται να πετυχαίνει έπειτα από σχεδόν µία δεκαπενταετία, αφού απειλεί σοβαρά να εκθρονίσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι ξεκάθαρο πως το ΚΚΕ έχει αντιληφθεί το κενό που υπάρχει αυτή τη στιγµή στην Αριστερά και προσπαθεί να το εκµεταλλευτεί. Το ερώτηµα είναι, όµως, ποιος είναι ο τελικός στόχος, αφού διαχρονικά το ΚΚΕ δεν είναι κόµµα που επιθυµεί να γίνει είτε κυβέρνηση είτε κόµµα διαχείρισης καταστάσεων και στον Περισσό «τροµάζουν» στην ιδέα πως το κόµµα θα ανέβει τόσο, ώστε να παίξει τον ρόλο ακόµα και της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

Αυξάνεται το ποσοστό του ΚΚΕ ενόψει ευρωεκλογών

Ο πιο άµεσος στόχος, πάντως, για το ΚΚΕ είναι οι ευρωεκλογές, στις οποίες οι δηµοσκοπήσεις το παρουσιάζουν µε ακόµα πιο µεγάλο ποσοστό και σε αυτό συνηγορούν τόσο οι συγκυρίες όσο και άλλοι παράγοντες.

Αρχικά, στην παρούσα φάση η χρυσή ευκαιρία για να αυξήσει τη δεξαµενή των ψηφοφόρων του προέρχεται απο τις αντιδράσεις των νέων για τα µη κρατικά πανεπιστήµια, αλλά και τους αγρότες, που δεν ικανοποιούνται από τα µέτρα της κυβέρνησης και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Από δύο κοινωνικές οµάδες, δηλαδή, τα περισσότερα µέλη των οποίων διαχρονικά ανήκουν στο µπλοκ της Αριστεράς.

Κίνηση-ματ από τον Κουτσούμπα

Παράλληλα, ο γ.γ. του ΚΚΕ, ∆ηµήτρης Κουτσούµπας, προχώρησε και σε µια κίνηση-µατ για ακόµα ένα φλέγον θέµα των ηµερών. Ενιωσε την ανάγκη να εξηγήσει µε µια µακροσκελέστατη ανακοίνωση των 4.800 λέξεων γιατί θα καταψηφίσει τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών. Στόχος του να συσπειρώσει ακόµα περισσότερο το αριστερό ακροατήριο που έχει µένει χωρίς εκφραστές, αφού και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει εξαρχής πως θα υπερψηφίσει το συγκεκριµένο νοµοσχέδιο. Ενα ακροατήριο, δηλαδή, που εδώ και καιρό είναι απογοητευµένο και το οποίο επιθυµεί να φέρει στον Περισσό ο ∆ηµήτρης Κουτσούµπας.

Οπως και τους νέους, άλλωστε, στους οποίους ο ∆ηµήτρης Κουτσούµπας είναι αρκετά δηµοφιλής, γεγονός που οφείλεται στον ίδιο, καθώς είναι µακράν ο πιο αγαπητός γ.γ. του ΚΚΕ, έχοντας πετύχει να φέρει στο κόµµα ανθρώπους όλων των ηλικιών. Το γεγονός αυτό οφείλεται τόσο στις ατάκες του Γενικού, οι οποίες κάνουν τον γύρο του ∆ιαδικτύου, όσο και στα διάφορα memes που κυκλοφορούν στα social media.

Η υψηλή δηµοφιλία του, άλλωστε, αποδεικνύεται σε όλες τις δηµοσκοπήσεις των τελευταίων µηνών, αφού στο ερώτηµα «Ποιος είναι ο πιο δηµοφιλής πολιτικός αρχηγός;» οι πολίτες µε τις απαντήσεις τους φέρνουν τον ∆ηµήτρη Κουτσούµπα στη δεύτερη θέση.

Ετσι, λοιπόν, και δεδοµένης της χαλαρής ψήφου των ευρωεκλογών, οι δηµοσκόποι και οι πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν να ψηφίσουν ΚΚΕ στις ευρωεκλογές όχι µόνο απογοητευµένοι αριστεροί, αλλά και πιο απολιτίκ ψηφοφόροι ή ακόµα και κάποιοι που ανήκουν στον χώρο της Κεντροδεξιάς.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»