Στην επικαιροποίηση των οδηγιών και των συστάσεων για τον εμβολιασμό των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων κατά της ιλαράς προχωρά, με εγκύκλιό της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη. Συγκεκριμένα:

Εμβολιασμός παιδιών και εφήβων

Με 2 δόσεις του εμβολίου θα πρέπει να εμβολιάζονται:

- νήπια μετά το 12ο μήνα ζωής, με τη 2η δόση να χορηγείται σε ηλικία 24– 36 μηνών (μπορεί όμως να χορηγηθεί και νωρίτερα, αρκεί να έχουν περάσει 4 εβδομάδες μετά την πρώτη δόση).

Επισημαίνεται, πως σε περιόδους επιδημίας μπορεί να γίνεται εμβολιασμός από την ηλικία των 6 μηνών. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να επανεμβολιάζονται με 2 δόσεις μετά την ηλικία των 12 μηνών σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

- παιδιά και έφηβοι που δεν έχουν εμβολιασθεί με τη 2η δόση πρέπει να αναπληρώσουν το ταχύτερο δυνατόν.

- βρέφη ηλικίας 6 έως 11 μηνών που πρόκειται να επισκεφτούν χώρες στις οποίες ενδημούν η ιλαρά, η παρωτίτιδα και η ερυθρά συστήνεται να εμβολιαστούν με 1 δόση του εμβολίου MMR πριν την αναχώρησή τους.

Εμβολιασμός ενηλίκων

Σχετικά με τους ενήλικες τονίζεται ότι, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών τους, τα άτομα που γεννήθηκαν πριν το 1970 θεωρούνται άνοσα.

Συγκεκριμένα,

- όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1970, θα πρέπει να έχουν εμβολιασθεί με 2 δόσεις, με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων μεταξύ των δόσεων.

- σε περίπτωση που δεν υπάρχει ιστορικό νόσησης ή το ιστορικό εμβολιασμού είναι άγνωστο, το άτομο θεωρείται μη εμβολιασμένο και συστήνεται η χορήγηση δύο δόσεων εμβολίου με ελάχιστο μεσοδιάστημα 4 εβδομάδων.

Ομάδες πληθυσμού

Σε ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο για νόσηση από ιλαρά, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, βρίσκονται οι παρακάτω ομάδες:

- εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας

- εκπαιδευτικοί

- φοιτητές, σπουδαστές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

- ενήλικες που πρόκειται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

- μέλη οικογενείας ατόμων με ανοσοκαταστολή.

- ασθενείς με HIV λοίμωξη (ο εμβολιασμός συστήνεται όταν ο αριθμός των CD4 ≥200/μL).