«Θέμα πολιτικής» είναι πρωτίστως η επίλυση των προβλημάτων των αγρότων, σημείωσε η Κατερίνα Μπατζελή, μέλος του πολιτικού συμβουλίου ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός αγροτικής ανάπτυξης στα Παραπολιτικά 90,1 στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της αναγκαιότητας για αναδασμό γιης, πρόταση που είχε γίνει, όπως είπε και το 2010, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως πρέπει να ξεκινήσει από τη Θεσσαλία, κρούοντας παράλληλα "καμπανάκι" περί ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής, καθώς σε διαφορετική περίπτωση "θα πεινάσουμε" και "οι καταναλωτές θα κατέβουν στους δρόμους".

Μεταξύ άλλων, η Κατερίνα Μπατζελή τόνισε:

«Η επίλυση των προβλημάτων είναι πρωταρχικά θέμα πολιτικής και δευτερευόντως θέμα πόρων, και αυτό το βλέπουμε γιατί ενώ υπάρχουν τεράστια ευρωπαϊκά κονδύλια στην ΚΑΠ αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα που χρηματοδοτούν τον αναπτυξιακό τρόπο της κάθε χώρας ο αγροτικός τομέας συνεχώς συρρικνώνεται και γινόμαστε εξαρτώμενοι από εισαγωγές τροφίμων με σημαντικές επιπτώσεις στο εμπορικό ισοζύγιο. Θα πρέπει να δούμε ως χώρα το κατά πόσο θέλουμε να έχουμε πρωτογενή τομέα το οποίο σημαίνει επισιτιστική ασφάλεια για όλους μας και δημοσιονομική σταθερότητα για όσο αυτή συμβάλει», σημείωσε.

«Οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις στη χώρα μας μειώθηκαν κατά 26% και οι καλλιεργούμενες άλλο τόσο αυτό σημαίνει ότι συνεχώς συρρικνώνεται», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τη διαχείριση των ευρωπαϊκών χρημάτων για τον αγροτικό πληθυσμό, η πρώην υπουργός αγροτικής ανάπτυξης σημείωσε: 

«Ως χώρα, ως πολιτικά κόμματα, ως κυβερνήσεις δεν τα διαχειριστήκαμε σωστά όπως τα διαχειρίστηκε η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία που κάναν δομές αγροτικής ανάπτυξης. Αυτό πρέπει να μας γίνει μάθημα και μάλιστα τώρα που συρρικνώνονται αυτοί οι πόροι και πηγαίνουν πολύ στοχευμένα. Λεει η ΕΕ για την Ελλάδα που δεν είχε σημαντικές περικοπές με τη νέα ΚΑΠ «ότι έπαιρνες θα παίρνεις. Θα πάρεις 22 δις τα επόμενα πέντε χρόνια κάνε εθνικά σχέδια, πες μας τι θα τα κάνεις και εμείς εδώ μόνο θα τα ελέγχουμε αν σωστά εφαρμόστηκαν». Εμείς αυτό δεν το κάναμε. Το μεγάλο πρόβλημα καταρχήν είναι αυτό δηλαδή βλέπουμε ότι οι προκαταβολές που ήταν να πάρουν ήταν 1,9 δις, οι προκαταβολές ήταν μειωμένες κατά 50% μέσο όρο διότι δεν υπήρχε ενημέρωση, δεν υπήρχαν τρόποι παραγωγής που έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί για να πάρουν τις σωστές προκαταβολές.

Στην ερώτηση «ποιος ευθύνεται για αυτό;», η κα Μπατζελή είπε πως «σε αυτή τη φάση ευθύνεται καθαρά η κυβέρνηση και ο τρόπος εφαρμογής επέδωσε στη δημόσια διοίκηση οργάνωση των δημόσιων συστημάτων για να μπορέσουν οι παραγωγοί να κατανοήσουν τις υποχρεώσεις».

Και πρόσθεσε: «Ο μεγάλος ασθενής είναι ο μικρός κλήρος στην Ελλάδα. Ένας αγρότης που έχει 100 στρέμματα που θεωρείται και μεγαλούτσικος όπου έχει 10 -15 κομμάτια φανταστείτε το πετρέλαιο που θέλει για να πάει από το ένα κομμάτι στο άλλο. Έπρεπε η χώρα να κάνει αναδασμό ή τράπεζα γης. Το ’10 το είχαμε προτείνει αλλά δυστυχώς πετύχαμε σε όλα εκείνα τα γεγονότα που πήγανε τη χώρα πίσω στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις της γης. Ο «αναδασμός» ή η διαχείριση της αγροτικής γης πρέπει να αρχίσει πιλοτικά από τη Θεσσαλία για να βρουν οι άνθρωποι αυτοί χωράφια να καλλιεργήσουνε διότι θα πεινάσουμε. Τον Οκτώβριο αν δεν υπάρχει αγροτική παραγωγή θα κατέβουνε οι καταναλωτές στους δρόμους».


Μπατζελή: Θα πάω στην εκδήλωση με Τεμπονέρα, Χριστοδουλάκη, Αχτσιόγλου

Ερωτηθείσα, τέλος, αν θα παραστεί την εκδήλωση με τους Τεμπονέρα, Χριστοδουλάκη και Αχτσιόγλου, η κα Μπατζελή είπε πως «θα πάω γιατί η έκφραση του ΠΑΣΟΚ είναι ενιαία, έχουμε αποφασίσει το ρόλο μας και την ουσία την οποία πρέπει να έχει η κεντροαριστερά η οποία δεν βρίσκεται στα καλύτερά της. Σε κάθε εκδήλωση που αφορά τον πολιτικό μετασχηματισμό της χώρας διότι το να έχει το πρώτο κόμμα 20 μονάδες διαφορά από το δεύτερο θα πρέπει να μας προβληματίσει ως πολιτικούς, ως κοινωνία και ως μέλλον αυτής της χώρας».