«Από το 14% πριν από δύο εβδομάδες η κατάθεση των φακέλων για αποζημιώσεις στους αγρότες της Θεσσαλίας αυξήθηκε στο 22%» δήλωσε ο υφυπουργός κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή αναφορικά με το ποσοστό των αιτήσεων για αποζημιώσεις.

O Χρήστος Τριαντόπουλος  στους Δημήτρη Τάκη & Χριστίνα Κοραή "Μπρα Ντε Φερ"   | Parapolitika


Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Χρήστου Τριαντόπουλου στα Παραπολιτικά 90,1

Ο υφυπουργός κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας, κος Χρήστος Τριαντόπουλος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 fm στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.


Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει γρηγορότερα ο κρατικός μηχανισμός σε σχέση με τις αποζημιώσεις στη Θεσσαλία

Δεν μπορούν με ένα μαγικό τρόπο να καλυφτούν οι 30 χιλιάδες των αιτήσεων για ζητούμενα που πρέπει να γίνουν αυτοψίες και αναφερόμαστε στον εξοπλισμό και φυσικά καλύπτουμε όλα αυτά που τα προηγούμενα χρόνια δεν καλύπτονταν ούτε στα ΚΟΕ. Για παράδειγμα πριν εντάξουμε στην κρατική αρωγή όλο αυτό το κομμάτι ήθελε 4-5 χρόνια και ναι τότε ήθελε τιμολόγια από τον αγρότη, αυτό δεν συμβαίνει τώρα, δεν ζητάμε τιμολόγια αντιθέτως μπορούν να χρησιμοποιήσουν και προ-τιμολόγιο και προσφορές και φυσικά χρειάζεται να γίνουνε και αυτοψίες.

Αναφορικά με το ποσοστό των αιτήσεων για αποζημιώσεις

Φακέλους σε σχέση με τις δηλώσεις ζημιάς έχει υποβάλλει το 22% έναντι του 14% που ήταν πριν από δύο εβδομάδες. Παρακαλούμε τους αγρότες να επιταχύνουν και να προσκομίσουν τους φακέλους, αυτό είναι κάτι το οποίο άπτεται στους ιδίους.

Είναι μια διαδικασία η οποία δεν τους είναι οικεία, παλιά απλώς δηλώνανε τη ζημιά τους στον ΕΛΓΑ άρα δεν κάνανε τέτοιες διαδικασίες γιατί όλα αυτά είναι αυτοματοποιημένα δεν υπάρχει όμως ένα μητρώο παγίων. Δηλαδή όλα αυτά που ζητάνε οι αγρότες ότι έχουν χαθεί, και καλώς τα ζητάνε, δεν κάπου καταχωρημένα εκ των προτέρων. Δηλαδή δεν υπάρχει κάπου ένα μητρώο για τα αγροτικά μηχανήματα ή αν υπάρχει δεν τόσο συμπληρωμένο.

Μήπως είναι πάρα πολύ γραφειοκρατικά, μήπως δεν μπορούν να βρουν τα δικαιολογητικά, μήπως είναι πολύ δύσκολο να φτιάξει κάποιος το φάκελο;

Είναι πέντε έγραφα αυτά που χρειάζονται για να καταθέσει κάποιος φάκελο, θέλει δύο υπεύθυνες δηλώσεις μέσω του gov, θέλει τη δήλωση ΟΣΔΕ, θέλει μια σειρά από οικονομικά στοιχεία, φωτογραφίες όπου υπάρχουν οι ζημιές και ένα υπόμνημα δικό τους δηλαδή είναι στοιχεία που ελιναι πολύ εύκολα για κάποιον να τα συγκεντρώσει.

Αναφορικά με την επιδότηση ενοικίου στους πλημμυροπαθείς

Έχει δοθεί σε ένα σημαντικό μέρος έχουμε όμως εκκρεμότητες τις οποίες μόλις αποκατασταθούνε μια σειρά από γραφειοκρατικές διαδικασίες όσον αφορά την αξιοποίηση των πόρων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων θα μπορέσει να συνεχίσει η ροή και την επόμενη περίοδο. Η επιδότηση ενοικίου ισχύει από την πρώτη στιγμή έχουν δοθεί οι μισές από τις εγκρίσεις και συνεχίζεται η διαδικασία έχουν ζητηθεί τα έγγραφα όπου δεν ήταν αιτιολογημένες οι αιτήσεις άρα προχωράει. Τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσουν οι καταβολές και για τις άλλες των περιπτώσεων ή όπου έχει δηλωθεί.