Δεύτερη ημέρα… και κρίσιμη στη Βουλή, όπου οι τόνοι της αντιπαράθεσης θα κορυφωθούν. Μετά τις 10 το πρωί θα συνεχιστεί η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών με τίτλο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις».
Η κοινοβουλευτική συζήτηση που από χθες άνοιξε αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό τεκμήριο που θα διευκολύνει και την ερμηνεία του νόμου στο μέλλον, όποτε χρειαστεί, από τη διοίκηση και τη Δικαιοσύνη. Εφόσον το νομοσχέδιο υπερψηφιστεί, η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη ορθόδοξη χώρα που επιτρέπει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Επιπλέον, παρέχονται σε ομόφυλα ζευγάρια πλήρη γονεϊκά δικαιώματα, χωρίς όμως να τους επιτρέπεται η παρένθετη μητρότητα.

Διαβάστε ακόμα: Νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια: Ενωτικός ο Μητσοτάκης στην ομιλία του στη σημερινή ψηφοφορία - Τι στάση θα κρατήσει για Σαμαρά

Δείτε LIVE


Νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια: Τα βλέμματα στραμμένα σε Μητσοτάκη και Σαμαρά

Σήμερα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, παρεμβάσεις θα κάνουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια συνεδρίαση που ξεκίνησε στις 9 το πρωί και θα ολοκληρωθεί μετά τις 11 το βράδυ.

Όλοι αναμένουν με αγωνία και ενδιαφέρον την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις 6 το απόγευμα, ο οποίος θα ανοίξει τα χαρτιά του εκφράζοντας την αντίθεσή του στο προωθούμενο νομοθέτημα.

Τελευταίος, αλλά πριν από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, θα ανέβει στο βήμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να επισφραγίσει με την ομιλία του το μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο που βάζει την Ελλάδα στον χάρτη των 15 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν κατοχυρώσει νομικά τον γάμο μεταξύ ομοφύλων.

Η διήμερη συζήτηση θα ολοκληρωθεί με την ονομαστική ψηφοφορία που έχει ζητήσει η αντιπολίτευση επί της αρχής επι των άρθρων και στο σύνολο του σχεδίου νόμου.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz50xmhxyzg9)


Τι είπαν τα κόμματα

Κατά την τοποθέτησή της η εισηγήτρια της Ν.Δ., Μαρία Συρεγγέλα, ζήτησε ανάληψη ευθύνης και υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια. «Οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας υπήρξαν διαχρονικά πρωτοπόρες στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ενίσχυση της οικογένειας».

Η ειδική αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Ακρίτα υπογράμμισε πως «δικαίωμα είναι η ισότητα, ο γάμος και η οικογένεια για όλους τους ανθρώπους που το επιθυμούν». «Εμείς ζητήσαμε γάμο όχι μόνο για τα ομόφυλα ζευγάρια αλλά για όλα τα ζευγάρια, ανεξαρτήτως φύλου», είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Παύλος Χρηστίδης ανέφερε ότι «δεν είμαστε εδώ για να διχάσουμε, δεν είμαστε εδώ για να δικάσουμε την άλλη άποψη, την άλλη εκτίμηση, την άλλη αντίληψη, δεν είμαστε εδώ για να διχάσουμε την ελληνική κοινωνία».

«Η σημερινή είναι μια ημέρα νίκης και μια ημέρα μιας κάποιας ηθικής δικαίωσης για όλα όσα έχει υποστεί η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα», ανέφερε η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς Έφη Αχτσιόγλου.

«Η συζήτηση αυτές τις μέρες ήταν αποκαλυπτική, όχι μόνο για το πραγματικό περιεχόμενο, για το αντικείμενο του νομοσχεδίου, αλλά κυρίως για τους δρόμους που ανοίγει», ανέφερε από την πλευρά της η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Βιβή Δάγκα.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz52s1x1jbt5)

Ποιοι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο

Τα χαρτιά του άνοιξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Ο Θάνος Πλεύρης έγινε ο πρώτος βουλευτής της Ν.Δ. που δήλωσε από το βήμα της Βουλής πως δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο. Ο πρώην υπουργός Υγείας είναι ο πρώτος βουλευτής της πλειοψηφίας που εκφράζει την αντίθεσή του στην Ολομέλεια τόσο για το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών όσο και για την τεκνοθεσία και έπεται και συνέχεια. Ξεκαθάρισε δε ότι διαφωνεί με την ισότητα στον γάμο και την τεκνοθεσία. «Εγώ διαφωνώ στην αλλαγή του προτύπου της οικογένειας και του γάμου», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας στην αίθουσα της Ολομέλειας πως δεν θέλει να αναγνωρίσει μια οικογένεια «με δυο πατέρες και καμιά μητέρα ή με δυο μητέρες και κανένα πατέρα».

«Σήμερα είναι ιστορική συνεδρίαση γιατί θα συζητήσουμε για ένα έντονο κοινωνικό θέμα. Έκρινα ότι ως βουλευτής πρέπει να πάρω τον λόγο για να εκφράσω τη διαφωνία μου, η οποία είναι διαφωνία αρχής, αξιών και συνείδησης και δεν είναι ομοφοβικού παραληρήματος. Κι αυτήν τη διαφωνία δεν θα τη χαρίσουμε στους ακραίους ανθρώπους, διότι το γεγονός ότι το 50% των Ελλήνων διαφωνούν στον γάμο και παραπάνω στην τεκνοθεσία δεν σχετίζεται με αυτά που ακούστηκαν σε αυτήν την αίθουσα, που υπάρχει αρχηγός κόμματος που ζητεί από βουλευτές να πουν αν είναι ομοφυλόφιλοι για να ψηφίσουν ή όχι», είπε αρχικά.

Την πρόθεσή του να καταψηφίσει το νομοσχέδιο που προβλέπει τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών εξέφρασε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μίλτος Χρυσομάλλης από το βήμα της Βουλής. Ο κ. Χρυσομάλλης τόνισε: «Η μεγάλη παράταξη της Νέας Δημοκρατίας παρέμεινε σταθερή στα 50 χρόνια της ιστορίας της διότι κατόρθωσε να ενσωματώσει διαφορετικές απόψεις με επιτυχία γιατί όλοι εμείς προερχόμαστε από διάφορες πολιτικές προσεγγίσεις – φιλελεύθεροι, συντηρητικοί, κεντρώοι, δεξιοί και συνυπάρχουμε για τα πολλά στα οποία συμφωνούμε».

Ο βουλευτής της Ν.Δ. ξεκαθάρισε ότι «δεν δύναμαι να φανταστώ μια κοινωνία που ο πατέρας και η μητέρα θα αντικατασταθούν από τον γονέα 1 και τον γονέα 2 και τα παιδιά θα στερούνται τα οφέλη που ο πατέρας και η μητέρα από κοινού προσφέρουν. Κι αυτό για μένα είναι αξιακό. Γιατί έχουμε την ευθύνη να διατηρήσουμε ό,τι κληρονομήσαμε, να προστατεύσουμε την κοινωνία και πάνω απ' όλα τα παιδιά μας».