“Το νομοσχέδιο περνάει χάρη στην υπεύθυνη προοδευτική αντιπολίτευση” τόνισε η Δ’ Αντιπρόεδρος της ΒτΕ και βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Όλγα Γεροβασίλη, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Μιλώντας για την θετική στάση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, η κυρία Γεροβασίλη επισήμανε ότι: “Η στάση μας υπαγορεύεται από αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, από την βαθιά μας πεποίθησή ότι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά, από τις ιδέες, τις αξίες, τους αγώνες και την ιστορία του πολιτικού μας χώρου για ισότητα και ανθρώπινα δικαιώματα”.

Διαβάστε επίσης: Βουλή: Η “αριθμητική” της ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Καυτηριάζοντας την προτροπή του κ. Μητσοτάκη στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να απέχουν, η κυρία Γεροβασίλη σημείωσε ότι είναι “κωμικοτραγικό να διαφοροποιούνται υπουργοί της κυβέρνησης. Ο κ. Βορίδης, όχι μόνο να απέχει γιατί διαφωνεί, αλλά να θέτει και ζήτημα αντισυνταγματικότητας!”. Στο πλαίσιο αυτό, αναρωτήθηκε: “Πώς πείθει την κοινωνία ότι αυτές οι αλλαγές είναι επιβεβλημένες, όταν δεν μπορεί να πείσει τους βουλευτές και τους υπουργούς της;” και πρόσθεσε ότι με τους χειρισμούς της η κυβέρνηση “υπονομεύει το νομοσχέδιο”.

Παρατήρησε δε ότι ο κ. Μητσοτάκης πατάει σε δύο βάρκες “ανάμεσα στην ακροδεξιά συνιστώσα και την πιο κεντρώα προσέγγιση” και σημείωσε ότι “όσο κι αν προσπαθεί ο κ. Μητσοτάκης να φιλοτεχνήσει με το παρόν νομοσχέδιο ένα ευρωπαϊκό και φιλελεύθερο προφίλ, το ψήφισμα κόλαφος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου αποκάλυψε πριν μία εβδομάδα το πραγματικό του πρόσωπο”.

Μιλώντας για το ζήτημα της παρένθετης κύησης, η κυρία Γεροβασίλη τόνισε ότι “το νομοσχέδιο ενώ κάνει βήματα για την ισότητα στον γάμο και την τεκνοθεσία ανεξαρτήτως φύλου, διατηρεί διακρίσεις”. “Εμείς τους ακούμε τους προβληματισμούς συνολικά για το ζήτημα της παρένθετης κύησης. Και το τονίζω, συνολικά και ανεξαρτήτως φύλου” ανέφερε. Ωστόσο, επισήμανε ότι “από τη στιγμή που η παρένθετη κύηση προβλέπεται στη νομοθεσία της χώρας, αυτό το δικαίωμα ή θα ισχύει για όλους ή δεν θα ισχύει για κανέναν. Αυτό σημαίνει ισότητα”.

Αναφερθείσα τέλος στην τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, η Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι “το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο έχει αδυναμίες και ελλείψεις, καθώς δεν εξασφαλίζεται ο αλτρουιστικός χαρακτήρας της παρένθετης κύησης, δεν αντιμετωπίζεται η εμπορευματοποίηση του γυναικείου σώματος και της διαδικασίας γενικότερα και δεν εξασφαλίζεται η προστασία των παιδιών από κινδύνους διακίνησης και εκμετάλλευσης. Γι’ αυτό τον λόγο, εμείς καταθέσαμε τροπολογία από την κυρία Λινού, που αντιμετωπίζει στοχευμένα αυτά τα ζητήματα. Και αν η κυβέρνηση αποδεχόταν αυτή την τροπολογία, θα μπορούσε το νομοσχέδιο να είναι λιγότερο ατελές”.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας της Όλγας Γεροβασίλη στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

“Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρακολουθώντας τις τελευταίες ημέρες μια έξαρση του ομοφοβικού λόγου, εντός κι εκτός Βουλής, θα ήθελα να ξεκινήσω την τοποθέτησή μου με μια διαπίστωση. Ότι εκτός από την επιβεβλημένη νομοθέτηση της ισότητας, ακόμη πιο αναγκαία είναι η μάχη που έχουμε να δώσουμε για να περιθωριοποιηθούν αντιλήψεις αποκρουστικές και να εκλείψει η ρητορική του μίσους.

Και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρνει σήμερα αυτό το νομοσχέδιο, δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Το αντίθετο, έχει τεράστιες ευθύνες για την κανονικοποίηση της ακροδεξιάς αντίληψης και ρητορικής.

Δεν μπορώ επίσης, να μην σχολιάσω τη στάση του κ. Μητσοτάκη. Την πρωτοφανή προτροπή του, να απέχουν από την ψηφοφορία όσοι από τη Νέα Δημοκρατία διαφωνούν. Το κωμικοτραγικό - θα έλεγα - να διαφοροποιούνται υπουργοί της κυβέρνησης. Ο κ. Βορίδης, όχι μόνο να απέχει γιατί διαφωνεί, αλλά να θέτει και ζήτημα αντισυνταγματικότητας! Και όχι όποιος - όποιος υπουργός. Ο αντ’ αυτού του πρωθυπουργού για το κοινοβουλευτικό έργο! Αυτός που σήμερα θα έπρεπε να είναι εδώ και να υπερασπίζεται το νομοσχέδιο.

Και αναρωτιέμαι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Τι μήνυμα ευθύνης και συμμετοχής στέλνει η κυβέρνηση στους πολίτες, όταν προκρίνει την ευθυνοφοβία και την αποχή; Πώς πείθει την κοινωνία ότι αυτές οι αλλαγές είναι επιβεβλημένες, όταν δεν μπορεί να πείσει τους βουλευτές και τους υπουργούς της; Η Νέα Δημοκρατία αποδέχεται και ομολογεί ότι το πολιτικό κόστος είναι πιο σημαντικό από την εξάλειψη των διακρίσεων. Ιδιαίτερα σε εκλογικές περιφέρειες, είτε με ισχυρά συντηρητικά ακροατήρια είτε με ισχυρή επιρροή παραγόντων της Εκκλησίας.

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση φέρνει ένα νομοσχέδιο, αλλά την ίδια ώρα “καταφέρνει” με τους χειρισμούς της να το υπονομεύει. Αλλά δεν γίνεται να πατάς για πολύ καιρό σε δύο βάρκες. Δεν γίνεται να καλύπτεις και την ακροδεξιά συνιστώσα και την πιο κεντρώα προσέγγιση. Και όσο κι αν προσπαθεί ο κ. Μητσοτάκης να φιλοτεχνήσει με το παρόν νομοσχέδιο ένα ευρωπαϊκό και φιλελεύθερο προφίλ, το ψήφισμα κόλαφος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου αποκάλυψε πριν μία εβδομάδα το πραγματικό του πρόσωπο. Φιλελεύθερος ή είσαι ή δεν είσαι. Εξαιτίας αυτής της αντίφασης το νομοσχέδιο έρχεται με καθυστέρηση και χωρίς όλα τα αναγκαία βήματα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς στηρίζουμε το νομοσχέδιο. Επισημαίνουμε, όμως, τις παραλείψεις του. Το γεγονός, δηλαδή, ότι ενώ κάνει βήματα για την ισότητα στον γάμο και την τεκνοθεσία ανεξαρτήτως φύλου, επιμένει να διατηρεί διακρίσεις. Αναφέρομαι, μεταξύ άλλων, στο ζήτημα της παρένθετης κύησης. Εμείς τους ακούμε τους προβληματισμούς συνολικά για το ζήτημα της παρένθετης κύησης. Και το τονίζω. Συνολικά και ανεξαρτήτως φύλου. Άλλωστε είναι ένα ζήτημα κυρίως βιοηθικής. Γι’ αυτό, στη διεθνή επιστημονική κοινότητα υπάρχει διάσταση απόψεων. Από τη στιγμή, όμως, που η παρένθετη κύηση προβλέπεται στη νομοθεσία της χώρας, δεν γίνεται αυτό το δικαίωμα να ισχύει μόνο για κάποια ζευγάρια και όχι για όλα τα ζευγάρια. Ή θα ισχύει για όλους ή δεν θα ισχύει για κανέναν. Αυτό σημαίνει ισότητα. Ωστόσο, το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο έχει αδυναμίες και ελλείψεις. Δεν εξασφαλίζεται ο αλτρουιστικός χαρακτήρας της παρένθετης κύησης. Δεν αντιμετωπίζεται η εμπορευματοποίηση του γυναικείου σώματος και της διαδικασίας γενικότερα. Δεν εξασφαλίζεται η προστασία των παιδιών από κινδύνους διακίνησης και εκμετάλλευσης.

Γι’ αυτό τον λόγο, εμείς καταθέσαμε τροπολογία από την κυρία Λινού, που αντιμετωπίζει στοχευμένα αυτά τα ζητήματα. Και αν η κυβέρνηση αποδεχόταν αυτή την τροπολογία, θα μπορούσε το νομοσχέδιο που συζητάμε να είναι λιγότερο ατελές. Έστω κι έτσι, όμως, αποτελεί ένα βήμα. Και ο μόνος λόγος που θα γίνει αυτό το βήμα, είναι η στάση της υπεύθυνης προοδευτικής αντιπολίτευσης. Άλλωστε εμείς - η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ - κάναμε σημαντικά βήματα. Με την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης. Με την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Με την κατοχύρωση του δικαιώματος της αναδοχής. Έχουμε καταθέσει δύο φορές πρόταση νόμου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία ανεξαρτήτως φύλου. Την πρώτη, τον Απρίλιο του 2022 και την δεύτερη, πριν ένα μήνα. Αλλά η κυβέρνηση τις απέρριψε.