Η «διαβολοβδοµάδα» συνδέεται συνήθως µε στρατιωτικές συνθήκες εκπαίδευσης, ωστόσο δεν είναι υπερβολή ότι την εβδοµάδα αυτή συνδέεται και µε τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς οι πολιτικοί αρχηγοί εκπαιδεύτηκαν περαιτέρω σε λεπτές ισορροπίες. Αυτό ισχύει και για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, καθώς βγαίνει από την ψήφιση του νοµοσχεδίου για τα οµόφυλα ζευγάρια µε 11 βουλευτές του -δηλαδή το 1/3 της Κοινοβουλευτικής Οµάδας τουνα µην ακολουθούν τις εισηγήσεις του υπέρ του νοµοσχεδίου και να απέχουν από την ψήφιση.

Ομόφυλα ζευγάρια: Οι 11 «απείθαρχοι» βουλευτές

Η Ευαγγελία Λιακούλη (Λάρισας, γραµµατέας Κ.Ο.), ο Μανώλης Χνάρης (Ρεθύµνης), η Κατερίνα Καζάνη (Εύβοιας), ο Σταύρος Μιχαηλίδης (Χίου), ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης (Λέσβου), η Χριστίνα Σταρακά (Αιτωλοακαρνανίας), ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (Αρκαδίας, αντιπρόεδρος της Βουλής), ο Μπουρχάν Μπαράν (Ξάνθης), ο Απόστολος Πάνας (Χαλκιδικής), ο Ανδρέας Πουλάς (Αργολίδας) και ο Τάσος Νικολαΐδης (∆ράµας) αποτέλεσαν την οµάδα των βουλευτών που επέλεξαν την αποχή.

Την ίδια ώρα, δηµιουργείται θέµα συνοχής στον πυρήνα του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, µε την Ευαγγελία Λιακούλη, που έχει κοµβικό ρόλο στην Κοινοβουλευτική Οµάδα και αποτελεί προσωπική επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, να µην ακολουθεί την επίσηµη θέση του κόµµατος, όπως και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Παρά τις επίµονες προσπάθειες του Νίκου Ανδρουλάκη να µεταπείσει βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προκειµένου να µη φτάσει τον διψήφιο ο αριθµός αποχών, το πολιτικό «µασάζ» του επηρέασε µόνο τους δύο βουλευτές από το Ηράκλειο, τον Φραγκίσκο Παρασύρη και την Ελένη Βατσινά, που εξέφραζαν προβληµατισµούς, αλλά τελικά ψήφισαν. Ετσι, περιορίστηκαν από τις 13 στις 11 οι διαρροές, χωρίς να αποφευχθεί η εικόνα του 1/3 της Κοινοβουλευτικής Οµάδας να µη στηρίζει το νοµοσχέδιο. Η µάχη διαρροών, µέσω κύκλων της Χαριλάου Τρικούπη, µε τη Ν.∆. για το ποιο κόµµα υπέστη το µεγαλύτερο πλήγµα από το νοµοσχέδιο αποκαλύπτει το πρόβληµα.

Την ίδια ώρα, η τάση του Νίκου Ανδρουλάκη να µελετά διεξοδικά όλες τις δηµοσκοπήσεις δείχνει ότι τον οδηγεί, ακολουθώντας τα ποιοτικά τους δείγµατα, στη διεκδίκηση ψηφοφόρων κυρίως από τη δεξαµενή του ΣΥΡΙΖΑ. Για την προσέλκυση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, κρίνονται αναγκαίες εδώ και καιρό σαφείς διαχωριστικές γραµµές και ρήξεις µε την κυβέρνηση σε εµβληµατικά για την ίδια νοµοσχέδια. «∆εν γίνεται, αν λέµε σε όλα “ναι”, να πείθουµε παράλληλα ότι µπορούµε να είµαστε αξιωµατική αντιπολίτευση και κυρίως αντίπαλος της Ν.∆.», λέει χαρακτηριστικά στέλεχος από το επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Η πρώτη διαχωριστική γραµµή χαράχτηκε µε αφορµή την επιστολική ψήφο, την οποία, αν και επί της αρχής το ΠΑΣΟΚ είχε ταχθεί υπέρ, τελικά καταψήφισε, έπειτα από σύγκρουση για την επιλογή της κυβέρνησης να την επεκτείνει µε έκτακτη τροπολογία και στις εθνικές εκλογές.

Η στάση του ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Ακριβώς το ίδιο θα γίνει και για το νοµοσχέδιο για τα µη κρατικά πανεπιστήµια. Παρά το γεγονός ότι επί της αρχής τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εµφανίζονταν θετικά, το κόµµα πλέον, και έπειτα από την έντονη κριτική που ασκήθηκε στο νοµοσχέδιο κατά την ηµερίδα του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία, που πραγµατοποιήθηκε τη ∆ευτέρα, οδεύει στην καταψήφιση, ανοίγοντας έτσι ακόµα ένα µέτωπο µε την κυβέρνηση. «Εµείς θέλουµε τη συνταγµατική αναθεώρηση, αλλά µε συγκεκριµένους όρους και προϋποθέσεις. Τις προϋποθέσεις αυτές το συγκεκριµένο νοµοσχέδιο δεν τις καλύπτει», υπογραµµίζει ο Κώστας Σκανδαλίδης, κάνοντας σαφείς τις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ να καταψηφιστεί το νοµοσχέδιο.

Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι από την ηµερίδα για την Παιδεία, όπου ρίχτηκαν οι τροχιοδεικτικές βολές του Νίκου Ανδρουλάκη κατά του νοµοσχεδίου και ακούστηκαν απόψεις συνταγµατολόγων, όπως του Κώστα Μποτόπουλου, που χαρακτηρίζει αντισυνταγµατικό το νοµοσχέδιο, έλειπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σύµφωνα µε την ανάλυση του οποίου η ίδρυση παραρτηµάτων µη κρατικών πανεπιστηµίων δεν καταστρατηγεί το Σύνταγµα.

«Κερασάκι στην τούρτα» της «διαβολοβδοµάδας» και για το ΠΑΣΟΚ η συµµετοχή Χριστοδουλάκη, που αναστάτωσε την ηγεσία του κόµµατος, στην εκδήλωση όπου συµµετείχαν ο ∆ιονύσης Τεµπονέρας από τον ΣΥΡΙΖΑ και η Εφη Αχτσιόγλου από τη «Νέα Αριστερά». Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Παπανδρέου έβαλε τον πήχη του κόµµατος για τις ευρωεκλογές στο 15%, τονίζοντας ότι, αν δεν επιτευχθεί ο στόχος, θα δηµιουργηθούν πολλά ερωτήµατα. Με λίγα λόγια, ο µόνος τρόπος να φτάσει χωρίς πονοκεφάλους στις εθνικές εκλογές ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι να πιάσει το ΠΑΣΟΚ ποσοστό από 15% και πάνω στις ευρωεκλογές.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»