Αντιπαράθεση για τους ποινικούς κώδικες στην Ολομέλεια της Βουλής όταν ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως νομοθετεί αγνοώντας τις ενστάσεις της επιστημονικής κοινότητας και την κατηγόρησε για υποκρισία, καθώς στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών επικαλέστηκε τους επιστήμονες στα επιχειρήματα υπέρ της μεταρρύθμισης.

Εξαπολύοντας πυρά, ο κ. Φάμελλος είπε πως «τώρα, μια εβδομάδα μετά, έρχεται για ψήφιση το Σχέδιο Νόμου για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα ποινικής δικονομίας, οι επιστημονικοί φορείς μας είπαν ότι το νομοσχέδιο μας πάει πίσω και ο κ. Φλωρίδης και ο κ. Μπούγας επέλεξαν να αγνοήσουν τους επιστήμονες και τις επισημάνσεις τους».

Φάμελλος σε Φλωρίδη: Τροποποιείτε την τροποποίηση Τσιάρα για την ασυλία των τραπεζιτών, ενώ είχατε απορρίψει δική μας τροπολογία με το ίδιο αντικείμενο 

Στη συνέχεια ο Σ. Φάμελλος τόνισε ότι το νομοσχέδιο έχει ένα και μόνο δόγμα: «Την αυστηροποίηση των ποινών και τιμωρία της μικρομεσαίας εγκληματικότητας και υποστήριξε πως η μεταρρύθμιση αντίθετα θα αυξήσει την εγκληματικότητα» και επισήμανε ότι στο άρθρο για τους τραπεζίτες «έρχεστε να τροποποιήσετε δική σας τροποποίηση του κ. Τσιάρα. Αυτή της ασυλίας των τραπεζιτών που είχαμε καταγγείλει. Τότε που είχε πιαστεί αδιάβαστος ο υπουργός κ. Φλωρίδης και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ως εμπνευστή της διάταξης. Και έρχεστε τώρα και καταργείτε αυτή την απαράδεκτη ρύθμιση, ενώ πριν από λίγο καιρό απορρίψατε τη δική μας τροπολογία με το ίδιο αντικείμενο. Συρθήκατε σε αλλαγή της σκανδαλώδους διάταξης, στο ενδιάμεσο φυσικά κάποιοι ωφελήθηκαν».

Η απάντηση Φλωρίδη σε Φάμελλο: Με το καλημέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε την αποφυλάκιση του βαρέως εγκλήματος στη χώρα 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε στα πυρά του Σωκράτη Φάμελλου, λέγοντας πως επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ βγήκαν από τη φυλακή εγκληματίες. «Με το καλημέρα το 2015 το πρώτο άρθρο που φέρατε ήταν η αποφυλάκιση του βαρέως εγκλήματος, το δεύτερο το κλείσιμο των τραπεζών και η διάλυση της κοινωνίας» και συμπλήρωσε: «Μας εγκάλεσε ο Φάμελλος πως αυξάνουμε τα όρια της κάθειρξης, εκεί το κάνουμε γιατί οι βιαστές ανηλίκων όταν καταδικάζονται πρέπει να μένουν στη φυλακή παραπάνω για να βρίσκουν δικαίωση τα θύματα», λέγοντας δηκτικά «το έγκλημα αυξήθηκε από τους νόμους σας».

Η Μιλένα Αποστολάκη από το ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως το νομοσχέδιο έχει τον χαρακτήρα της αντιμεταρρύθμισης και πως «η κυβέρνηση επιχειρεί μέσω επικίνδυνου λαϊκισμού να παρουσιαστεί η εκπροσωπούσα τα θύματα».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως θέλει «ιεροεξεταστικό δίκαιο» και πως χωρίζει την κοινωνία και τα κόμματα: «Από τη μια εκείνοι που θέλουν ησυχία, τάξη, ασφάλεια και δεν θέλουν ανομία, πολεμιστές του εγκλήματος, όπως θέλει να λέει ο υπουργός και η Ν.Δ. και από την άλλη όλοι οι υπόλοιποι».

«Θέλετε να αποκαταστήσετε τη σχέση σας με σκληρά δεξιά ακροατήρια και γι' αυτόν τον σκοπό χρησιμοποιείτε την ποινική δικονομία. Έχετε επενδύσει στον ηθικό πανικό, στον φόβο, την ανασφάλεια και η απάντησή σας σε όλα αυτά είναι αυστηροποίηση των ποινών», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος από τη ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ στην παρέμβασή του σημείωσε: «Βλέπω τη συζήτηση εδώ και κατανοώ το μίσος και το κόμπλεξ για το δημόσιο πανεπιστήμιο. Γιατί κανονικά θα κοβόσασταν. Να φέρνετε με φίλους και κολλητούς χωρίς επιστημονική προσέγγιση ένα νομοσχέδιο. Είστε βαθιά ακροδεξιό πολιτικό προσωπικό γιατί η ακροδεξιά έχει μένος με την επιστημονική γνώση».