Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το ευρύ της προβάδισμα έναντι των υπόλοιπων κομμάτων στην πρόθεση ψήφου ενόψει ευρωεκλογών, ενώ το ΠΑΣΟΚ παραμένει σταθερά στη δεύτερη θέση, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Mega.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 28,5%, με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στο 11,7% και τον ΣΥΡΙΖΑ τρίτο με 10,4%. Στο 6,8% είναι το ΚΚΕ, με την Ελληνική Λύση να βρίσκεται σε απόσταση «αναπνοής» (6,3%). Ακολουθούν το κόμμα Νίκη με 3,8%, η Πλεύση Ελευθερίας με 2,4%, το ΜέΡΑ25 με 2,1%, η Νέα Αριστερά με 1,9% και οι Σπαρτιάτες με 1,5%.

Στην εκτίμηση ψήφου η διαφορά εκτοξεύεται στις 21,6 μονάδες. Με τη Ν.Δ. να λαμβάνει 36,5%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 14,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 13,3%, το ΚΚΕ 8,7% και η Ελληνική Λύση 8%.

Το 40% των πολιτών θεωρεί ότι καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, 5% ο Νίκος Ανδρουλάκης, 5% ο Στέφανος Κασσελάκης και 4% ο Κυριάκος Βελόπουλος.









Ως προς τη συνολική αποτίμηση της κατάστασης της χώρας, το 60% επιμένει ότι τα πράγματα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση, ενώ μόνο το 34% θεωρεί ότι πηγαίνουν προς τη σωστή.







Ως προς τα προβλήματα της χώρας, οι πολίτες εξακολουθούν να αναφέρουν την ακρίβεια και την οικονομία, επιδεικνύοντας πως η «κρίση κόστους ζωής» παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των πολιτών.






Παράλληλα, η κυβέρνηση δέχεται τα πυρά της κοινής γνώμης για τις επιδόσεις της στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων: της διαφθοράς, των φυσικών καταστροφών, του πληθωρισμού και της εγκληματικότητας. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι η κυβέρνηση συγκεντρώνει 73% στις αρνητικές γνώμες στο θέμα της εγκληματικότητας, 72% στο θέμα του πληθωρισμού και 70% στο θέμα των φυσικών καταστροφών και της διαφθοράς.






Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι η κυβέρνηση παίρνει ιδιαίτερα αρνητική βαθμολογία και σε ένα ζήτημα που το θεωρεί «αιχμή» των μεταρρυθμίσεων, αυτό της Παιδείας, καθώς το 65% των πολιτών έχει αρνητική γνώμη για τις επιδόσεις της.





Αρνητικές είναι οι γνώμες και στο θέμα των ατομικών ελευθεριών. Το 46% έχει μάλλον αρνητική εντύπωση για τις επιδόσεις της κυβέρνησης ως προς την προστασία των ατομικών ελευθεριών και μόνο το 33% την αποτιμά θετικά ως προς αυτό το θέμα.






Ως προς το θέμα της αλληλεγγύης προς τους αγρότες, είναι εντυπωσιακά τα ποσοστά υποστήριξης των αιτημάτων των αγροτών, αφού φθάνουν το 82%, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία (62%) αντιμετωπίζει θετικά και τις μορφές των κινητοποιήσεων.






Ακόμη, εξακολουθεί να αποτυπώνεται ισχυρή διαφωνία με την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια μέσω παρένθετης μητρότητας.





Τέλος, ως προς το ζήτημα των μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων, η κοινή γνώμη παραμένει διχασμένη. Το 51% δηλώνει υπέρ και το 45% κατά.




Η πόλωση ως προς τις ηλικίες έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στη νεολαία (17-27), δηλαδή την ηλικιακή κατηγορία που την αφορά άμεσα το θέμα, η απόρριψη αυτών παραμένει πλειοψηφική, με το 59% να είναι κατά, ενώ πιο θετικοί είναι οι άνω των 79.

Αντίστοιχα, ως προς τις επαγγελματικές / κοινωνικές κατηγορίες, έχει σημασία ότι κατεξοχήν απορριπτικοί είναι οι φοιτητές, με 68%, που εξηγεί και τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι και οι άνεργοι, με τους μισθωτούς να είναι διχασμένοι και πιο ένθερμους υποστηρικτές τους συνταξιούχους και τους ελεύθερους επαγγελματίες / εργοδότες.







Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czbt9kisg9yp)