Ντόμινο εξελίξεων έχει προκύψει στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την παρέμβαση-«βόμβα» του Αλέξη Τσίπρα και η οποία ουσιαστικά τίναξε στον αέρα το συνέδριο. Ο πρώην πρωθυπουργός ύστερα από πολύμηνη αγρανάπαυση παρενέβη και έβαλε μπουρλότο στις κομματικές διαδικασίες, αμφισβητώντας ευθέως τον Στέφανο Κασσελάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από αυτή την παρέμβαση, δύο ώρες πριν ξεκινήσει το συνέδριο, ήταν υποχρεωμένος να σηκώσει το γάντι. Και το σήκωσε. Ανακοίνωσε την άμεση προσφυγή στη βάση, προκειμένου να ανανεωθεί η λαϊκή ετυμηγορία, προκαλώντας όποιο στέλεχος το τολμά να είναι υποψήφιος/α απέναντί του.

Αυτή τη στιγμή είναι στον αέρα από τα διαδικαστικά έως τα ουσιαστικά. Ξεκινώντας από το πρώτο, πρέπει να πούμε ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά, καθώς μέσα στον Μάρτιο είναι να πάει φαντάρος ο Στέφανος Κασσελάκης. Επιπλέον, είναι δύο Σαββατοκύριακα αργιών, το ένα της Καθαράς Δευτέρας (16-18 Μαρτίου) και το άλλο της 25ης Μαρτίου (23-25 Μαρτίου). Κατά συνέπεια, το μόνο Σαββατοκύριακο που είναι εύκαιρο είναι σε ακριβώς δύο εβδομάδες από τώρα, δηλαδή στις 9-10 Μαρτίου. Μιλάμε, δηλαδή, για απολύτως fast truck διαδικασίες. Εκτός κι αν επιλεγεί ο Απρίλιος, με τον κίνδυνο ο ΣΥΡΙΖΑ να μπει σε μια μακρά περίοδο εσωστρέφειας και εσωτερικών συγκρούσεων, μόλις δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, που αποτελούν ένα πολύ κρίσιμο πολιτικό σταυροδρόμι.

Το δεύτερο ερώτημα είναι αν θα καταφέρουν τα στελέχη που βρίσκονται απέναντι στον κ. Κασσελάκη να καταλήξουν σε μια κοινή υποψηφιότητα. Απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι αμέσως μετά το πέρας της ομιλίας Κασσελάκη, μια σημαντική ομάδα στελεχών, με επικεφαλής την Όλγα Γεροβασίλη, συνεδρίασε έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, προκειμένου να γίνει μια πρώτη αποτίμηση της επιθετικής κίνησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Το όνομα της κυρίας Γεροβασίλη είναι αυτό που συμφωνήθηκε ομόφωνα να τεθεί απέναντι στον κ. Κασσελάκη. Είναι πρόσωπο με κύρος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, έχει σημαντική κοινοβουλευτική εμπειρία, έχει παίξει κατά καιρούς ισορροπιστικό ρόλο και είναι σε απευθείας επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα. Για την ακρίβεια είναι σε πλήρη ταύτιση με τον πρώην πρωθυπουργό, άλλωστε αποτελεί διαχρονικά, μαζί με τον κ. Φλαμπουράρη, τους δυο πιο σταθερούς συνομιλητές του.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα υπάρξει συστράτευση γύρω από την υποψηφιότητα Γεροβασίλη από πρόσωπα-κλειδιά. Πρώτος απ' όλους ο Νίκος Παππάς, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες φάνηκε να πατά σε δυο βάρκες. Από τη μία έριξε τον σπόρο της αμφισβήτησης Κασσελάκη, από την άλλη έριξε το βάρος του στην Πολιτική Γραμματεία και απέτρεψε εξελίξεις εις βάρος του Κασσελάκη. Η στάση του κ. Παππά θα είναι από τις πλέον καθοριστικές για τους εσωτερικούς συσχετισμούς, καθώς επηρεάζει ένα σημαντικό τμήμα της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Από εκεί και πέρα, στον κατάλογο τον κρίσιμων στελεχών που θα βρεθούν απέναντι στον Κασσελάκη, στο πλευρό της κυρίας Γεροβασίλη, συμπεριλαμβάνονται ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Γιώργος Τσίπρας κ.ά. Επιπλέον, από τη στιγμή που ο Διονύσης Τεμπονέρας δεν θα είναι υποψήφιος, είναι προφανές ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα Γεροβασίλη, με την οποία συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι.

Στους «αγνώστους Χ» των τελευταίων ημερών συμπεριλαμβάνεται και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος έχει κινηθεί αντιφατικά και ακόμα δεν είναι σαφές αν στην εσωκομματική διαδικασία θα επιδιώξει να πάει απέναντι στον κ. Κασσελάκη, τον οποίο είχε στηρίξει με φανατισμό το περασμένο καλοκαίρι. Ο κ. Πολάκης έχει σημαντική επιρροή στην κομματική βάση, ενώ πρέπει να τονιστεί ότι τα τελευταία χρόνια είχε πολύ κακή προσωπική σχέση με την κυρία Γεροβασίλη. Έστω και έτσι, μοιάζει πολύ δύσκολο να στηρίξει εκ νέου τον Κασσελάκη, ο οποίος μετά και την ηχηρή παρέμβαση Τσίπρα είναι εμφανές ότι θα χάσει αρκετά στελέχη που τον υποστήριζαν. 

Το μόνο βέβαιο είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια θρυαλλίδα εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν. Το κόμμα είναι βαθιά διχασμένο και όποιος παρακολούθησε τις αντιδράσεις της βάσης, την πρώτη μέρα του συνεδρίου, αντιλαμβάνεται πόσο έκρυθμη είναι η κατάσταση αλλά και πόσο πιθανή είναι μια νέα διάσπαση.