Μέσα σε ένα εξάμηνο ο ΣΥΡΙΖΑ για δεύτερη φορά στήνει κάλπες για την εκλογή προέδρου. Τις επόμενες δύο εβδομάδες ή το αργότερο σε είκοσι μέρες ο Στέφανος Κασσελάκης θα αντιπαρατεθεί με όποια στελέχη δηλώσουν υποψηφιότητα για το αξίωμα του προέδρου.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να παρουσιαστεί στον στρατό στις 11 Μαρτίου, οι κάλπες θα πρέπει να έχουν στηθεί μέχρι και τις 10 του επόμενου μηνός, αλλιώς θα πρέπει να ζητήσει αναβολή.

Βέβαια, σημειώνεται, σύμφωνα και με την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη, πως αυτή η κάλπη δεν θα είναι μονή, αλλά τετραπλή. Όπως είναι γνωστό, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προγραμματίσει την εκλογή Τοπικών Συντονιστικών και Νομαρχιακών Επιτροπών 15 ημέρες μετά το συνέδριο. Επομένως, οι εκλογές θα γίνονταν το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου -άλλωστε, ακολουθούν δύο απανωτά τριήμερα, η Καθαρά Δευτέρα και η 25η Μαρτίου-, που είναι απαγορευτικά για εσωκομματικές διαδικασίες που προϋποθέτουν την κινητοποίηση χιλιάδων ανθρώπων. Τώρα προστίθεται η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής, που θα γίνει σύμφωνα με το Καταστατικό του κόμματος από τη βάση του κόμματος.

Τα ονόματα που "παίζουν" για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ - Οι σύμμαχοι των πιθανών υποψηφίων

Τις επόμενες ώρες, πάντως, αναμένεται όσοι ενδιαφέρονται να βρεθούν απέναντι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ανακοινώσουν τις υποψηφιότητές τους. Ήδη στο παρασκήνιο ακούγονται κάποια ονόματα, όπως της Όλγας Γεροβασίλη, του Σωκράτη Φάμελλου και του Διονύση Τεμπονέρα. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπαίνοντας στο συνέδριο δεν χαιρέτησε τον Διονύση Τεμπονέρα και την Όλγα Γεροβασίλη, μία κίνηση που σχολιάστηκε ιδιαίτερα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ενόχληση Παπαδημούλη με Τσίπρα - Δεν είχε ούτε μια λέξη αυτοκριτικής, πήγαμε ως αντιπολίτευση από το 32% στο 17,8%

Την ενόχλησή του για όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του το απόγευμα της Πέμπτης για όσους αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη μετέφερε το πρωί της Παρασκευής ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης, σημειώνοντας αφενός ότι το κείμενο του πρώην προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «δεν είχε ούτε μια λέξη αυτοκριτικής» και αφετέρου ότι ήταν με ηγέτη τον Τσίπρα στην αντιπολίτευση που το κόμμα του έφτασε στο 17,8%.

Διαβάστε ακόμα: Βασίλης Κόκκαλης: Πάμε σε νέο κόμμα - Ο Στέφανος Κασσελάκης θα κερδίσει τις νέες εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

«Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, αν και μακροσκελέστατη, με επίθεση στον Κασσελάκη και αυτούς που έφυγαν από τον Συνασπισμό που τον στήριξαν τα προηγούμενα χρόνια, με προεξόφληση της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχε ούτε μια λέξη αυτοκριτικής, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε με ένα δύσκολο μνημόνιο που απείχε παρασάγγας από το προεκλογικό του πρόγραμμα, πήγε από το 35% στο 32%, αλλά ως αντιπολίτευση με ηγέτη τον Αλέξη Τσίπρα πήγαμε από το 32% στο 17,8%», είπε αρχικά, μιλώντας στο ΟΡΕΝ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Αφού υπενθύμισε ότι «εγώ έχω πει ότι αναλαμβάνω το μερίδιο της ευθύνης που μου αναλογεί και αποχωρώ και πάω στα πίσω καθίσματα», στη συνέχεια είπε: «Νομίζω οι εξελίξεις με δρομολόγηση εκλογής νέων οργάνων στον ΣΥΡΙΖΑ τελειώνουν το συνέδριο πριν αρχίσει και δεν θα έχει κανένα νόημα όποια απόφαση και να πάρει».

«Η κρίση και η αποσάθρωση του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστούν και αυτό το προεξοφλεί ο Αλέξης Τσίπρας παίρνοντας αποστάσεις», εκτίμησε, ακόμα, ο ευρωβουλευτής.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czc9i5s2qdht)

Κόκκαλης: Πάμε σε νέο κόμμα, σοφή δήλωση Τσίπρα για προσφυγή στις κάλπες - Πιστεύω θα κερδίσει ο Κασσελάκης

Για τις καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την απάντηση Κασσελάκη στην παρέμβαση Τσίπρα και την προκήρυξη εσωκομματικών εκλογών, μίλησε στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης.


«Θα φανεί μέχρι την Κυριακή αν θα υπάρξει αντίπαλος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κόκκαλης.

*Διαβάστε εδώ: Δρυμιώτης: "Ο Τσίπρας ήθελε να καθαιρέσει τον Κασσελάκη, αλλά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πάσχει από το σύνδρομο της ύβρεως"

«Ορθά ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε προσφυγή στις κάλπες», τόνισε και πρόσθεσε πως «ήταν μία σοφή δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, στον σωστό χρόνο, αλλά και ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης, προχθές, στην Π.Γ. ανέφερε ότι υπάρχει πιθανότητα να προσφύγει στην κάλπη».

«Πιστεύω ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα κερδίσει τις νέες εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς αν σε περίπτωση που ξανακερδίσει τις εκλογές ο κ. Κασσελάκης, θα έχει επιταγή τετραετίας και θα είναι ο αδιαμφησβήτητος πρόεδρος μέχρι τις εκλογές, απάντησε: «Εννοείται, είναι ξεκάθαρο πλέον ότι δεν θα υπάρχει αμφισβήτηση».

Στη συνέχεια, εξήγησε ότι «η προσφυγή στις κάλπες προϋποθέτει ένα πράγμα, την εξάλειψη της παθογένειας της εσωστρέφειας».


"Πάμε σε νέο κόμμα"

Σχετικά με τις βλέψεις του κ. Κασσελάκη για το όνομα και το σύμβολο του κόμματος και το ερωτηματολόγιο, ο ίδιος είπε ότι «σίγουρα πάμε σε νέο κόμμα, δεν θα το έλεγα "κόμμα Κασσελάκη". Η εντολή που έλαβε τον Σεπτέμβρη ήταν εντολή ανανέωσης και αλλαγής. Από εκεί και πέρα η ανάγκη να αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι επιβεβλημένη, αλλά με τη βοήθεια όλων των στελεχών».

Σχετικά με την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μίλησε για ναρκισσισμό, ο ίδιος σχολίασε: «Σοφή η δήλωση Τσίπρα, μίλησε για ανάγκη πολιτικού σχεδίου, το οποίο το ακούσαμε χθες από τον κ. Κασσελάκη. Δεν θα ανεχτώ άλλο κύμα εσωστρέφειας, τη στιγμή που δίνουμε μάχη στη Βουλή. Εν μέσω αγροτικών κινητοποιήσεων η κοινωνία ασχολήθηκε με την εσωστρέφεια του ΣΥΡΙΖΑ παρά με την πρόταση νόμου που καταθέσαμε για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, για τη διαγραφή των χρεών των αγροτών».

Πέτρος Παππάς στα Παραπολιτικά 90,1: Ο Κασσελάκης θα επανεκλεγεί, θα καθαρίσει η ήρα από το στάρι

«Ο κ. Κασσελάκης θα επανεκλεγεί και θα επιβεβαιωθεί η εμπιστοσύνη της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπό του», επισήμανε ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πέτρος Παππάς, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί», με τον Βασίλη Σκουρή και τον Σωτήρη Ξενάκη.


«Θα καθαρίσει η ήρα από το στάρι», επισήμανε, αναφερόμενος στις εσωκομματικές εκλογές που προκήρυξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

*Διαβάστε εδώ: Ζαχαριάδης στα Παραπολιτικά 90,1: Δεν βρίσκω πολύ πιθανή την επανεκλογή του Στέφανου Κασσελάκη

«Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν δεχθεί τη βούληση της βάσης και αντιμετώπισαν τον Κασσελάκη σαν ξένο σώμα», τόνισε.

Ζαχαριάδης στα Παραπολιτικά 90,1: Αλαζονική η φράση Κασσελάκη "Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε", κόμμα αφυδατωμένο  ο ΣΥΡΙΖΑ - Έχω πολύ καλή σχέση με την Όλγα Γεροβασίλη 

 

Θέση απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη και σε όσα σημείωσε από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε το μέλος της ΠΓ του κόμματος Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί», με τον Βασίλη Σκουρή και τον Σωτήρη Ξενάκη. «Επειδή είμαστε σε λάθος τροχιά, πρέπει να κάνουμε άμεσα μεγάλες και σημαντικές αλλαγές. Άμεσα», είπε αρχικά.


«Εγώ δεν δέχομαι να βγαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να λέει "βρείτε μου αντίπαλο και πάμε". Εγώ δεν έμαθα έτσι με αντιπάλους μέσα στο κόμμα. Θεωρώ αλαζονική και αυταρχική αυτή τη φράση και βεβαίως θα υπάρξει απάντηση ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να επανέλθει στην πολιτική του λειτουργία, να επιτελέσει τον ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση, να σταματήσει η περιδίνηση, να ανασυγκροτηθεί, να ανακάμψει και να προχωρήσει. Γιατί ο Στ. Κασσελάκης κέρδισε την εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ με σύνθημα "θα κερδίσω τον Μητσοτάκη", μετά μας είπε ότι θα κερδίσει στις ευρωπαϊκές εκλογές, μετά υπήρξε μια προσγείωση ότι πάμε να πάρουμε 17,8 και προχθές στην Πολιτική Γραμματεία ζήτησε λευκή επιταγή τριετίας και βλέπω να γράφεται ότι και τρίτοι να βγούμε και τέταρτοι να βγούμε δεν πειράζει κ.λπ. Πειράζει πάρα πολύ! Δεν είναι αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισε η ελληνική κοινωνία πέρυσι τον Ιούνιο, δεν είναι αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ που ξέρει η ελληνική κοινωνία τα τελευταία 12 χρόνια. Αυτό που έχουμε σήμερα με την ηγεσία Κασσελάκη είναι ένα κόμμα οργανωτικά και πολιτικά αφυδατωμένο, το οποίο απασχολεί περισσότερο το κουτσομπολιό και τις κοσμικές στήλες παρά την πολιτική και αυτό πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει. Θα υπάρχει απάντηση σε αυτό με πολιτικά χαρακτηριστικά», επισήμανε.

«Θεωρώ ότι ο τρόπος με τον οποίο πορευόμαστε μέχρι και σήμερα υπονομεύει τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος και την προοπτική του και πρέπει όλοι απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων ως μέλη του κόμματος, ως ανθρωποι οι οποίοι έχουμε ταυτίσει την πορεία, τη διαδρομή μας και τη ζωή μας με κάποιες ιδέες και με κάποιες αξίες οι οποίες συμπυκνώνονται στην πολιτική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια. Αν ο κ. Κασσελάκης βλέπει παντού φαντάσματα ή εάν ετοιμάζεται ένα δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα, να μοιράσει τη δική του ευθύνη ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με όλους τους υπολοίπους, έχουμε την εκλογική διαδικασία μπροστά, μπορούμε να αλλάξουμε αυτό το πράγμα και ο καθένας να πάρει την ευθύνη του. Δεν είναι blame game», πρόσθεσε.

Για την κ. Γεροβασίλη ο κ. Ζαχαριάδης ανέφερε: «Έχω μια πολύ καλή σχέση με την κ. Γεροβασίλη, θεωρώ ότι είναι πολύ σοβαρός άνθρωπος, πολύ σοβαρή πολιτικός. Είμαι κοντά της πολιτικά, την εμπιστεύομαι, θέλω όμως να ανακοινώσουν τις υποψηφιότητές τους και εφόσον το κάνουν, να τους ακούσω».

Ερωτηθείς αν ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ είναι περήφανος για το κόμμα του, απάντησε: «Εγώ δεν είμαι περήφανος όπως εκτυλίσσονται αυτή τη στιγμή τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ».

Στην ερώτηση τι θα σημαίνει τυχόν επανεκλογή του κ. Κασσελάκη, απάντησε: «Δεν βρίσκω πολύ πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο κι εγώ τουλάχιστον θα δώσω μια μάχη πολιτικής και αξιών μέσα στο κόμμα τις επόμενες μέρες».

Ηλιόπουλος: Σωστό το ερωτηματολόγιο Κασσελάκη, ηγετικό αυτό που έκανε ο Τσίπρας - Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να επανιδρυθεί


Από την πλευρά του, υπέρ της άμεσης προσφυγής, τασσόμενος και υπέρ του ερωτηματολογίου Κασσελάκη, τάχθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Όθων Ηλιόπουλος, που έκανε λόγο για απόφαση επανίδρυσης του κόμματος. Μιλώντας στο MEGA, ο κ. Ηλιόπουλος χαρακτήρισε σωστό το ερωτηματολόγιο Κασσελάκη, ενώ στη συνέχεια τοποθετήθηκε και για την παρέμβαση Τσίπρα λίγες ώρες πριν από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να επανιδρυθεί και να επανασχηματιστεί. Ο Κασσελάκης εξελέγη από τη βάση, η πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής παρέμεινε στο κόμμα και οι απαντήσεις των συνέδρων έδειξαν ότι υπάρχει ένα μεγάλο ενδιαφέρον για τον νέο τρόπο που θέλει ο πρόεδρος να οδηγήσει το κόμμα», σημείωσε.

«Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε κάτι το οποίο ήταν κατά τη γνώμη μου πολύ ηγετικό. Ζήτησε η διαδικασία αυτή να επισπευτεί και να καταλήξει σε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που έκανε, έστω και αναγκαστικά, αυτό που άλλα κόμματα δεν κάνουν», συμπλήρωσε.


«Ο ΣΥΡΙΖΑ πάει σαν ομάδα και σαν οικογένεια σε ψυχολόγο», σχολίασε για τη διαδικασία ανασυγκρότησης του κόμματος, ενώ ανέφερε πως αυτή θα διαρκέσει και μετά τις ευρωεκλογές.

Επιπλέον, ο Όθωνας Ηλιόπουλος ανέφερε πως το κόμμα θα πρέπει να θέσει ως κριτήριο επιτυχίας τις εθνικές εκλογές, αλλά εξίσου σημαντικό είναι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει μετά την εσωτερική κρίση που περνάει να πείσει τους πολίτες ότι έχει πρόταση αριστερού κόμματος ή όχι.

«Στηρίζω πολύ τη διαδικασία που έχει ανοίξει το κόμμα. Δεν νομίζω ότι η συζήτηση αφορά εάν "είμαι ή δεν είμαι με τον Κασσελάκη". Είναι αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας "προσδιορίστε πώς θα λειτουργήσετε και, δεύτερον, προσδιορίστε ποια ακριβώς φυσιογνωμία θέλετε". Τα δύο αυτά ερωτήματα καλείται να απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα», κατέληξε.

 



Σακελλαρίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παράγει πολιτική, αλλά παραπολιτική - Λάθος αυτό που είπε ο Τσίπρας για όσους έφυγαν τον Νοέμβριο

Θέση για τις ραγδαίες εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ πήρε και ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού της Νέας Αριστεράς, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, που επανήλθε στην ενεργό πολιτική. Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 και σχολιάζοντας τη χθεσινή παρέμβαση Τσίπρα, είπε ότι «διαβάζω τη δήλωση Τσίπρα και βλέπω πως ο Αλέξης Τσίπρας αναγνωρίζει ένα βαθύ δομικό πρόβλημα που έχει διαμορφωθεί εδώ και καιρό στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί να παράγει ιδέες και ελπίδα γιατί από έχει μπει σε μια κατάσταση που από μόνη της παράγει παραπολιτική».

Ενώ σχετικά με τα «καρφιά» Τσίπρα στα στελέχη της Νέας Αριστεράς, είπε ότι «θεωρώ πως είναι λάθος αυτό που είπε ο Τσίπρας γιατί είμαι σίγουρος πως αν δεν είχαν φύγει τον Νοέμβριο αυτοί που έφυγαν, θα τους είχε καταπιεί το σύστημα».

Όσο για τους στόχους της Νέας Αριστεράς, τόνισε ότι «αυτό που πρέπει να κάνει η Νέα Αριστερά είναι να μην ασχολείται με όσα γίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czc9139drgqx)