Η Ελενα Κουντουρά είναι μια γυναίκα που αγωνίζεται για την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε μια ανθρώπινη συνέντευξη στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» μιλάει για την έμφυλη βία και τους αγώνες που έχει δώσει στην Ευρώπη για την ενδυνάμωση των γυναικών και την προστασία των παιδιών. Παράλληλα, αναφέρεται στη διεθνή καριέρα της στον χώρο της μόδας και στην οικογένειά της, ενώ εξηγεί γιατί την κέρδισε η πολιτική.

Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που έχετε αναλάβει για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών;

Ολη μου τη ζωή αγωνίζομαι για την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πετύχαμε εμβληματικές νίκες. Είχα την τιμή να είμαι εισηγήτρια όλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην έκθεση-ορόσημο για τον «Αντίκτυπο της ενδοσυντροφικής βίας και των δικαιωμάτων επιμέλειας στις γυναίκες και τα παιδιά». Βάλαμε στο επίκεντρο, εκτός από τη γυναίκα, και το παιδί, που είναι θύμα ή μάρτυρας ενδοοικογενειακής βίας. Σε συνδυασμό με την έκθεση για τη βία στο Διαδίκτυο, που συνδιαμόρφωσα, πιέσαμε την Κομισιόν και έφερε την οδηγία για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, που θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ψηφίσαμε για πιο αυστηρούς κανόνες ενάντια στην κατάχρηση εξουσίας και τη σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο. Μεγάλη νίκη μας ήταν η κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, του μοναδικού διεθνώς δεσμευτικού νομικού κειμένου για την εξάλειψη και την πρόληψη της έμφυλης βίας, που είχε παγώσει εδώ και μία δεκαετία.

Εσείς έχετε δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση ή bullying είτε στην πολιτική είτε στον χώρο του modeling;

Ο δρόμος προς την επιτυχία δεν είναι ποτέ εύκολος, ιδιαίτερα όταν είσαι γυναίκα. Τίποτε δεν μας χαρίζεται. Η γυναίκα δεν έχει ακόμη τη θέση που της αξίζει λόγω ταμπού, στερεοτύπων και διακρίσεων. Στη ζωή μου έχω κάνει κύκλους. Ημουν πρωταθλήτρια Ελλάδος στην εθνική ομάδα στίβου και στη συνέχεια διέπρεψα με διεθνή καριέρα στην παγκόσμια βιομηχανία της μόδας. Επέστρεψα στην Ελλάδα και ασχολήθηκα με τις εκδόσεις επαγγελματικά. Παράλληλα, στη ζωή μου υπήρχε ο εθελοντισμός, γιατί για μένα η προσφορά είναι στάση ζωής. Ενιωσα αμφισβήτηση λόγω φύλου όταν ασχολήθηκα με την πολιτική ως βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Αναγνωρίστηκαν οι ικανότητές μου και η αποτελεσματικότητά μου όταν πλέον, ως υπουργός Τουρισμού, με πολύ σκληρή δουλειά έφερα θεαματικά έσοδα για την πατρίδα μας, με ιστορικά τουριστικά ρεκόρ αφίξεων, εισπράξεων, επενδύσεων και ανάπτυξης.

Διατελέσατε υπουργός Τουρισμού. Πώς βλέπουν οι ξένοι την Ελλάδα; Ως επένδυση και ως προορισμό;

Ανέλαβα το υπουργείο Τουρισμού τον Ιανουάριο του 2015. Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε την τουριστική πολιτική μας «Τουρισμός 365 ημέρες τον χρόνο» και μέσα σε τέσσερα χρόνια καθιερώσαμε στην Ελλάδα στους πέντε πιο περιζήτητους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς. Με πρωτοβουλίες μου η Ελλάδα μπήκε για πρώτη φορά στα παγκόσμια κέντρα αποφάσεων για τον τουρισμό, ως μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών. Προεδρεύσαμε στα 100 χρόνια της Επιτροπής Τουρισμού του ΟΟΣΑ. Αποκτήσαμε παγκόσμια αναγνώριση και δεκάδες διεθνή βραβεία, ανάμεσά τους το βραβείο του πρωταθλητή από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC) και το βραβείο της Καλύτερης Υπουργού του κόσμου. Μαζί με τα ιστορικά ρεκόρ φέραμε έκρηξη επενδύσεων. Προσελκύσαμε περισσότερα από 400 νέα τουριστικά επενδυτικά σχέδια και καταστήσαμε την Ελλάδα πρωταθλήτρια στον τουρισμό και στις επενδύσεις.

Ένιωσα αμφισβήτηση λόγω φύλου όταν ασχολήθηκα με την πολιτική. Αναγνωρίστηκαν οι ικανότητές μου ως υπουργού Τουρισμού


Προσωπικά, σας αρέσουν τα ταξίδια;

Τα ταξίδια ενώνουν τους ανθρώπους. Γνωρίζουμε διαφορετικούς προορισμούς, αντιλήψεις, νοοτροπίες και πολιτισμούς. Ανοίγουν οι ορίζοντές μας, αποκτάμε εμπειρίες, γινόμαστε πολίτες του κόσμου και καλύτεροι άνθρωποι.

Σας απολαύσαμε στην επίσημη Εβδομάδα Μόδας Υψηλής Ραπτικής του Παρισιού ως guest star στο défilé του Franck Sorbier, ενός από τους 14 επίσημους haute couturiers της official Εβδομάδας Μόδας. Πείτε μας πώς αισθανθήκατε που ξαναπερπατήσατε στο catwalk.

Το show του σπουδαίου δημιουργού Franck Sorbier είχε ως θέμα τη γυναίκα θεραπεύτρια, τη γυναίκα της προσφοράς, τη γυναίκα-πρότυπο και σύμβολο. Δεν μπορούσα να αρνηθώ την πρόσκλησή του να συμμετέχω σε αυτή τη γιορτή-ύμνο στη γυναίκα, ως τιμώμενο πρόσωπο. Ενιωσα μεγάλη συγκίνηση.

Σας έχει λείψει ο χώρος της μόδας;

Στην παγκόσμια βιομηχανία της μόδας γνώρισα διεθνή καταξίωση. Συνέχισα ως εκδότρια πετυχημένων περιοδικών στην Ελλάδα και ήταν μια πολύ δημιουργική περίοδος. Ομως με κέρδισε η πολιτική, γιατί αφορά τη ζωή μας. Είμαι άνθρωπος του καθήκοντος και της προσφοράς. Θέλω να προσφέρω με όλες μου τις δυνάμεις στους συμπολίτες μας και στην πατρίδα μας.

Με τόσες υποχρεώσεις η Ελενα Κουντουρά πώς είναι ως σύζυγος και μητέρα;

Οι υποχρεώσεις είναι πολλές. Δεν είναι πάντα εύκολες οι αποφάσεις και η διαχείριση του χρόνου. Γι’ αυτό με τον σύζυγό μου είχαμε αποφασίσει να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας με ισορροπία, ώστε να έχουν αρχές και αξίες, να γίνουν ευτυχισμένοι άνθρωποι και χρήσιμοι πολίτες και πιστεύω ότι το έχουμε καταφέρει.

Σε λίγο ολοκληρώνεται η θητεία σας στο Ευρωκοινοβούλιο. Πώς αποτιμάτε αυτά τα πέντε χρόνια;

Αυτή τη θητεία ζήσαμε ιστορικές κρίσεις. Με μεγάλη ευθύνη αγωνιστήκαμε να στηρίξουμε τις ευάλωτες ομάδες πολιτών, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την κοινωνικά δίκαιη μετάβαση, ώστε να μη μείνει κανένας πίσω. Ο αγώνας συνεχίζεται, γιατί οι προκλήσεις είναι μπροστά μας: η ακρίβεια, η στεγαστική κρίση, η ενεργειακή φτώχεια, η αποκατάσταση της φύσης, η βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου. Στις ευρωεκλογές πρέπει όλοι να συμμετέχουμε με την ψήφο μας, διότι οι αποφάσεις που παίρνονται στην Ευρώπη επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητά μας. Θα είμαι εκ νέου υποψήφια και ζητώ την ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών, ώστε να συνεχίσω να δουλεύω σκληρά στο Ευρωκοινοβούλιο προς όφελος της πατρίδας μας.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»