Με έναν ενωτικό λόγο τοποθετήθηκε η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου από το βήμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ράνια Σβίγκου τόνισε αρχικά στην ομιλία της πως «υπό άλλες συνθήκες στο συνέδριο θα έπρεπε να συζητάμε για τα κεφαλαιώδη της επόχης, για τα προβλήματα στη χώρας μας, για τον πόλεμο της Ουκρανίας για τον πόλεμο στη Γάζα και τον αφανισμό ενός ολόκληρου λαού. Θα έπρεπε να συζητάμε για την επικαιροποίηση του προγράμματός μας, για το πως θα απαλλαγούμε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

«Αυτή την ώρα που ο κόσμος έχει αρχίσει να βγαίνει ξανά στους δρόμους και αναζητάει ένας φως το καθημερινό σκοτάδι, το συνέδριο μας θα έπρεπε να δείξει τον δρόμο της κοινωνικής δικαιοσύνης» υπογράμμισε.

Σβίγκου: Δεν μπορούμε να υποκρινόμαστε πως όλα πάνε καλά, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την παρέμβαση Τσίπρα

«Αλλά συντρόφισσες και σύντροφοι, δεν μπορούμε να υποκρινόμαστε πως όλα πάνε καλά, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την παρέμβαση του πρώην προέδρου Αλέξη Τσίπρα, μία παρέμβαση που φωτίζει τα προβλήματα και σωστά δεν αγνόησε ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης. Γιατί είναι μία ξεκάθαρη παρέμβαση που λέει τα πράγματα με όνομά τους» πρόσθεσε η Ράνια Σβίγκου.

«Δεν σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων. Ζήσαμε μία διάσπαση. Κάποιοι χωρίς να κοιτάξουν πως θα κάνουμε πιο ισχυρά τα θεμέλια του κόμματος αποχώρησαν και μάλιστα χωρίς πολιτικό επίδικο. Έφτασαν στο σημείο να καλούν τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει αυτοκρικτή, επειδή δήθεν δεν ήθελε σχέδιο στο αντισύριζα μέτωπο. Όμως κανένας και καμία δεν μπορεί να κοντύνει τον Αλέξη Τσίπρα. Τον πρώτο αριστερό πρωθυπουργό της χώρας, που κατάφερε να βγάλει την χώρα από τα μνημόνια. Δεν μας απασχολούν όμως οι δικαιολογίες όσων αποχώρησαν. Είμαστε εδώ για να παράγουμε πρόγραμμα» τόνισε η κα Σβίγκου αναφερόμενοι στους βουλευτές που αποχώρησαν.

«Οφείλουμε να προτάξουμε το συλλογικό εμείς. Με υπεθυνότητα και νηφαλιότητα, με σεβασμό στο καταστατικό μας. Είναι αλήθεια ότι είμαστε ένα κομμά σε κρίση. Οι πολίτες μας έδωσαν εντολή να το αλλάξουμε, να το κάνουμε πιο μαζικό, πιο ριζωμένο στην κοινωνία, πιο ανοικτό στις ανάγκες και στα όνειρα των πολιτών. Σε ένα μαζικό κόμμα των μελών. Γι αυτό σας κοιτώ στα μάτια και βλέπω μόνο συνοδοιπόρους. Μόνος αντίπαλος ό Κυριάκος Μητσοτάκης και οι πολιτικές του.

«Από σήμερα σας καλώ να πάρουμε θέση, να μην φοβόμαστε τον διάλογο, να μην χάσουμε ούτε μία ημέρα αντιπολίτευσης» σημείωσε η Ράνια Σβίγκου μεταξύ άλλων στην ομιλία της κατά την τρίτη ημέρα του συνεδρίου του κόμματος.