Σε πρόωρο ξεκαθάρισμα λογαριασμών προχωρούν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα από τη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και της Κ.Ε., μετά την επανεμφάνιση Τσίπρα. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, η 10η Ιουνίου -η ημέρα μετά τις ευρωεκλογές- ήρθε νωρίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην πρωθυπουργός με την παρέμβασή του τράβηξε στην πραγματικότητα το χαλί της επίπλαστης ενότητας και αυτομάτως αποκαλύφθηκε η σαθρή συνύπαρξη της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρόεδρό τους, Στέφανο Κασσελάκη. Μια συνύπαρξη καθ’ όλα προβληματική, αφού από τη μία ο πρόεδρος του κόμματος δεν έδειξε διάθεση να συνεργαστεί με την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, μη επιδεικνύοντας τον απαραίτητο σεβασμό προς τα όργανα, ενώ από την άλλη τα εναπομείναντα ηγετικά στελέχη αμφισβήτησαν με το «καλημέρα» τις προθέσεις και την τακτική του νέου προέδρου. 

Αύριο το μεσημέρι, το Συνέδριο αναμένεται να επικυρώσει την πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για άμεση προσφυγή στις κάλπες, αλλά και την κατάθεση των υποψηφιοτήτων, που θα έχει γίνει μέχρι το τέλος του Συνεδρίου, καθώς σε δεκαπέντε με είκοσι ημέρες το αργότερο αναμένεται να στηθούν οι κάλπες, γιατί στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να παρουσιαστεί στον Στρατό. Με δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του άφησε να εννοηθεί ότι ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη πρόεδρος με τις δικές του ψήφους -των πολιτών δηλαδή που ήθελαν να τιμωρήσουν την «Ομπρέλα» και την Εφη Αχτσιόγλου-, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καλείται να δώσει τη δική του μάχη και τη δική του απάντηση στον πρώην πρωθυπουργό.  Το ρίσκο είναι μεγάλο και για την πλευρά Τσίπρα, αλλά και για τον Στέφανο Κασσελάκη, καθώς πολλά θα κριθούν από τη συμμετοχή του κόσμου σε αυτή την εσωκομματική αναμέτρηση. Από το ποια πλευρά στην πραγματικότητα θα καταφέρει να κινητοποιήσει πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες.

Η Όλγα Γεροβασίλη

Η μοναδική αντίπαλος του Στέφανου Κασσελάκη -τουλάχιστον μέχρι αυτή την ώρα είναι η Ολγα Γεροβασίλη, η οποία σήμερα θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά της, καθώς ο Διονύσης Τεμπονέρας δεν θα μπει στην κούρσα διεκδίκησης της αρχηγίας, αφού, όπως τόνισε χαρακτηριστικά χθες από το βήμα του Συνεδρίου, «δεν κυνηγάμε οφίτσια. Για το κοινό καλό κάνουμε και πίσω». Η αντιπρόεδρος της Βουλής είχε μάλιστα συνάντηση με τον γνωστό εργατολόγο, στον οποίο έκανε γνωστές τις προθέσεις της να είναι υποψήφια για την προεδρία του κόμματος, ενώ χθες όλη την ημέρα έβλεπε παράγοντες του κόμματος και ζητούσε τη στήριξή τους.

Οι πληροφορίες λένε ότι η μάχη θα δοθεί ανάμεσα στην Ολγα Γεροβασίλη και τον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα στηρίξει δημόσια τη στενή του φίλη και συνεργάτιδα. Η αντιπρόεδρος της Βουλής ζητά στην πραγματικότητα εγγυήσεις ότι ο αγώνας που θα δώσει κόντρα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ θα δοθεί με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις και δυνατότητες για επικράτηση. Να θυμίσουμε ότι η Ολγα Γεροβασίλη ήταν εκείνη που είχε βγει μπροστά την προηγούμενη Κυριακή, σέρνοντας τον χορό των αντιδράσεων για το ερωτηματολόγιο. Στην ανάρτησή της είχε μιλήσει, μεταξύ άλλων, για τον κίνδυνο το Συνέδριο να μετατραπεί ντε φάκτο σε συνέδριο διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είχε επικαλεστεί και τον πρώην πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.

Η κόντρα

Η νέα εσωκομματική εκλογή αποτελεί στην πραγματικότητα μια σύγκρουση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Στέφανο Κασσελάκη. Ο τελευταίος, μάλιστα, θεωρεί ότι και αυτή την εκλογή θα την κερδίσει άνετα με ένα μεγάλο ποσοστό, γύρω στο 70%, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι συνεργάτες του.  Μετά την ομιλία του, μάλιστα, στο Συνέδριο του κόμματος, δεν έκρυβε τον ενθουσιασμό του, καθώς το χειροκρότημα που εισέπραξε το ερμήνευσε ως αποδοχή των απόψεών του. Από την άλλη, ωστόσο, οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι υποστηρίζουν ότι μέσα στο στάδιο η συντριπτική πλειονότητα ήταν φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, τους οποίους είχε καλέσει ο Στέφανος Κασσελάκης μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και όχι σύνεδροι που είχαν εκλεγεί. Προφανώς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στηριζόμενος στο επικοινωνιακό του χάρισμα, έχει καταφέρει να προσεγγίσει ένα νέο τμήμα ψηφοφόρων, που δεν έχουν καμία σχέση με τον παραδοσιακό ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Οι άνθρωποι αυτοί εμφανίζονται να θέλουν την αναμόρφωση και την ανανέωση του κόμματος, με τη λογική ότι θα πρέπει να υπάρξει κάτι καινούργιο, το οποίο θα εκφράσει ευρύτερες μάζες των ψηφοφόρων και μελλοντικά θα αποτελέσει μια εναλλακτική κυβερνητική λύση απέναντι στη Ν.Δ. Αρκετοί από τους υποστηρικτές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν προέρχονται καν από τον χώρο της Αριστεράς, όμως θεωρούν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης φέρνει κάτι φρέσκο και ζωντανό στην πολιτική ζωή.

Υπόβαθρο

Την ίδια στιγμή, η υποψηφιότητα της Ολγας Γεροβασίλη έχει ένα ισχυρό κομματικό υπόβαθρο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι την ημέρα του Συνεδρίου τα περισσότερα στελέχη της ηγετικής ομάδας δεν έκρυβαν τον ενθουσιασμό τους για την κίνηση Τσίπρα και την ξεκάθαρη επιλογή στο πρόσωπο της αντιπροέδρου της Βουλής.  Η Ολγα Γεροβασίλη θεωρείται από τη συντριπτική πλειονότητα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ως μια μετριοπαθής φωνή μέσα στο κόμμα, η οποία δεν δημιουργεί συγκρούσεις και αντιπαλότητες. Χαίρει της συμπάθειας και της αγάπης των περισσοτέρων, καθώς δεν της αρέσουν οι αντιπαραθέσεις. Αντίθετα, μάλιστα, έχει έναν ήπιο και συνθετικό λόγο.  Είναι χαρακτηριστικό ότι, όταν αποφάσισε να στηρίξει τον Στέφανο Κασσελάκη, το έκανε χωρίς δεύτερες σκέψεις και χωρίς αστερίσκους. Ηταν μάλιστα εκείνη η οποία έλεγε στους συντρόφους της ότι θα πρέπει να αφήσουν τον νέο πρόεδρο να μάθει τόσο τα οργανωτικά του ΣΥΡΙΖΑ όσο και τις θέσεις και τις απόψεις του κόμματός τους.  Γι’ αυτό ξάφνιασε πολλούς όταν την προηγούμενη Κυριακή έκανε την παρέμβασή της για το ερωτηματολόγιο που δημοσιοποίησε ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ από την πρώτη στιγμή ζήτησε την απόσυρση της επιστολής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία καταφερόταν εναντίον των συντρόφων του .  Οσοι την υποστηρίζουν θεωρούν ότι η Ολγα Γεροβασίλη θα καταφέρει να θέσει και πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ στις ράγες της πολιτικής κανονικότητας, βάζοντας παράλληλα φρένο και στην εσωστρέφεια που μαστίζει το κόμμα. Θεωρείται μαζί με τον Αλέκο Φλαμπουράρη η στενότερη συνεργάτις του Αλέξη Τσίπρα ακόμα και σήμερα.

Ο νέος διχασμός

Το ερώτημα είναι, φυσικά, τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα των εσωκομματικών εκλογών, αν κανένας από τους δύο υποψηφίους δεν καταφέρει να πετύχει μια ξεκάθαρη νίκη. Τότε, όλα δείχνουν ότι η κατάσταση θα παραμείνει προβληματική στον ΣΥΡΙΖΑ, η εσωστρέφεια θα συνεχιστεί και απλώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει χάσει οριστικά το τρένο των ευρωπαϊκών εκλογών. Παράλληλα, για ακόμα μία φορά η Κ.Ο. του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εμφανιστεί διχασμένη -με ό,τι αυτό σημαίνει-, καθώς κάποιοι βουλευτές θα υποστηρίξουν τον Στέφανο Κασσελάκη και άλλοι την Ολγα Γεροβασίλη.  Το πρόσωπο που θα καθορίσει, ωστόσο, τα πράγματα και θα γείρει την πλάστιγγα προς τον έναν ή τον άλλον υποψήφιο είναι ο Νίκος Παππάς. Με δεδομένο ότι ελέγχει τις περισσότερες οργανώσεις του κόμματος, η στάση που θα κρατήσει ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ θα παίξει σημαντικό ρόλο. Γι’ αυτό άλλωστε όλες οι πλευρές εμφανίζονται να τον προσεγγίζουν προσβλέποντας στη στήριξή του.  Αν και προέρχεται από το μπλοκ των προεδρικών, δεν είναι ξεκάθαρο μέχρι αυτή τη στιγμή αν θα στηρίξει την Ολγα Γεροβασίλη και αυτό γιατί μέχρι πρότινος οι σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα δεν ήταν ιδιαίτερα καλές. Ο Νίκος Παππάς είχε ενοχληθεί γιατί ο πρώην πρωθυπουργός τον είχε αποθαρρύνει να βάλει υποψηφιότητα στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Οι πληροφορίες λένε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα οι σχέσεις τους αποκαταστάθηκαν και ότι ανάμεσά τους τη συγκεκριμένη στιγμή υπάρχει ένα καλό κλίμα συνεννόησης.  Την ίδια ώρα, ωστόσο, συνολικά το πρώην προεδρικό μπλοκ εμφανίζεται διασπασμένο. Ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος έχει δυνάμεις μέσα στο κόμμα και την Κ.Ε., έχει κακές σχέσεις με την Ολγα Γεροβασίλη, καθώς η τελευταία δεν τον είχε ψηφίσει για υπερσυντονιστή του κόμματος, δεδομένου ότι έχει διαφωνήσει πολλές φορές με το στυλ και το ύφος του βουλευτή Χανίων.  Ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος εμφανίζεται υπέρμαχος της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, αναμένεται να στηρίξει την αντιπρόεδρο της Βουλής για την προεδρία του κόμματος, ενώ το ίδιο θα κάνουν ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Γιάννης Ραγκούσης.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά