H ... Αρτα φαίνεται πως καθορίζει σε πολύ µεγάλο βαθµό τις ραγδαίες εξελίξεις που λαµβάνουν χώρα τις τελευταίες ηµέρες στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο όµορφος νοµός της Ηπείρου ενώνει τον Αλέξη Τσίπρα µε την Ολγα Γεροβασίλη. Η βουλευτής Αρτας θα είναι η (µάλλον µοναδική) υποψήφια για την ηγεσία του κόµµατος απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη, έχοντας την «ευλογία» του Αλέξη Τσίπρα.

Την Πέµπτη το βράδυ και έως τα ξηµερώµατα της Παρασκευής πραγµατοποιήθηκε συνάντηση της κυρίας Γεροβασίλη µε κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Στη µυστική σύναξη µετείχαν, µεταξύ άλλων, ο Αλέκος Φλαµπουράρης, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Κώστας Ζαχαριάδης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Χθες το πρωί, η κυρία Γεροβασίλη ενηµέρωσε αναλυτικά τον κ. Τσίπρα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, ενώ το µεσηµέρι είχε συνάντηση µε τον ∆ιονύση Τεµπονέρα, προκειµένου να εξασφαλίσει και τη δική του υποστήριξη. Σύµφωνα µε απολύτως διασταυρωµένες πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός θα κάνει δηµόσια παρέµβαση, προκειµένου να στηρίξει την υποψηφιότητα της συµπατριώτισσάς του, µε την οποία έχει στενή πολιτική φιλία εδώ και πολλά χρόνια.

Η «αλλαγή»

Βεβαίως, όλες αυτές οι διεργασίες δεν προέκυψαν ξαφνικά. Υπήρξε µια σταδιακή αλλαγή των διαθέσεων του κ. Τσίπρα απέναντι στον κ. Κασσελάκη. Αρχικώς ήταν αυτός που τον προωθούσε σε φιλικούς δηµοσιογράφους και κοµµατικά στελέχη ως υποψήφιο βουλευτή Επικρατείας. Εν συνεχεία, µε τη στάση του ήταν σαφές ότι «έκλεινε το µάτι» στην υποψηφιότητα Κασσελάκη για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είναι ξεκάθαρο πως ένας σηµαντικός αριθµός προσώπων της απολύτου επιρροής του στήριξε σθεναρά τον Στέφανο Κασσελάκη. Οι διαθέσεις του κ. Τσίπρα άρχισαν να αλλάζουν µε το «καληµέρα» της ανάληψης καθηκόντων, όταν αντιλήφθηκε ότι ο Κασσελάκης δεν µπορεί να τα φέρει εις πέρας. ∆ιέβλεπε ότι το κόµµα πάει σε διάσπαση και έκανε διάφορες κινήσεις προκειµένου να την αποτρέψει. Συνάντησε πολλά στελέχη που ήταν µε την πλευρά Αχτσιόγλου - Τσακαλώτου. Το επιχείρηµα του κ. Τσίπρα ήταν να κάνουν υποµονή και ότι µετά τις ευρωεκλογές θα υπάρξει αλλαγή στην ηγεσία. Από τον Νοέµβριο είχε φανεί δηλαδή ότι το γυαλί µεταξύ Κασσελάκη - Τσίπρα είχε σπάσει. Οσο περνούσαν, όµως, οι µέρες, τόσο διευρυνόταν το χάσµα και η απόσταση που τους χώριζε, τόσο σε πολιτικό όσο και σε αισθητικό επίπεδο. Με τον πρώην πρωθυπουργό να αφήνει να εννοηθεί στους συνοµιλητές του πως δεν θέλει να έχει την παραµικρή σχέση µε ό,τι εκπροσωπεί ο Κασσελάκης. Η καθοριστική «σφαίρα», ωστόσο, έφυγε το περασµένο Σάββατο.

Το ερωτηματολόγιο

Το ερωτηµατολόγιο που ανέβασε ο κ. Κασσελάκης στον isyriza, µε το οποίο έθετε στα µέλη του κόµµατος ζητήµατα τίτλου, συµβόλων και ιδρυτικών αρχών, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε µε την Ολγα Γεροβασίλη και τον Αλέκο Φλαµπουράρη και συµφώνησε για την οριστική ρήξη στη σχέση µε τον Κασσελάκη. Την επόµενη ηµέρα και σε απόλυτη συνεννόηση µε τον πρώην πρωθυπουργό, η Ολγα Γεροβασίλη έκανε την πολυσυζητηµένη ανάρτηση στο Facebook, η οποία αποτέλεσε τη θρυαλλίδα των εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα όσα επακολούθησαν µε τις διαδοχικές συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραµµατείας, την ανταλλαγή επιστολών Κασσελάκη µε τα µέλη του οργάνου, τις διαρροές για το τι ειπώθηκε και τι όχι ήταν τα απόνερα της παρέµβασης Γεροβασίλη. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, όπως προαναφέραµε, το τελευταίο διάστηµα έδειχνε µια αυξηµένη κινητικότητα, µε συναντήσεις και επαφές, αντιλήφθηκε πως η κατάσταση για το κόµµα είχε φτάσει σε οριακό σηµείο. Αρχικώς ταλαντεύτηκε για το αν θα πάει ή όχι στο Συνέδριο. Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων µε τους οποίους συνοµίλησε του είπε πως δεν πρέπει να πάει, για να µη νοµιµοποιήσει τις εκφυλιστικές καταστάσεις. Ταυτόχρονα, ήξερε πως δεν µπορεί να µη µιλήσει και να αφήσει τα πράγµατα να οδεύσουν προς την καταστροφή. Τον ενοχλούσαν, µάλιστα, οι συγκρίσεις µε τον Κώστα Καραµανλή και τη σιωπή που επέδειξε για πάρα πολλά χρόνια. Οσοι τον γνωρίζουν έλεγαν πως αποκλείεται να µη µιλήσει και να υπάρχουν διάφοροι που θα ερµηνεύουν τη σιωπή του. Η δήλωσή του δύο ώρες πριν αρχίσει το Συνέδριο έπεσε σαν βόµβα στο Tae Kwon Do. Ηταν προφανές πως µε την ηχηρή παρέµβασή του ο κ. Τσίπρας ήθελε να «τελειώσει» τον Στέφανο Κασσελάκη. Και γνωρίζει όσο κανένας άλλος ότι αυτό θα πρέπει να γίνει µε µεθοδική, οργανωτική δουλειά.

Ο Νίκος Παππάς

Απολύτως διασταυρωµένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας θα ρίξει το ειδικό βάρος που διαθέτει για να «στρατολογήσει» τα στελέχη του κόµµατος υπέρ της υποψηφιότητας της Ο. Γεροβασίλη. Αλλωστε, τόσο οι βουλευτές όσο και τα µέλη της Κεντρικής Επιτροπής έχουν εκλεγεί επί των δικών του ηµερών στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην πρόεδρος του κόµµατος γνωρίζει ότι υπάρχουν αυτή τη στιγµή µια σειρά από πρόσωπα-κλειδιά. Πρώτος σε αυτή τη λίστα είναι ο άλλοτε στενότερος συνεργάτης του, Νίκος Παππάς. Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως µε την παρέµβαση Τσίπρα ο πρώην υπουργός θα συστρατευτεί µε την κυρία Γεροβασίλη. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται κορυφαία στελέχη του κόµµατος, όπως ο Π. Πολάκης, η Ρ. ∆ούρου και ο Σ. Φάµελλος, µε τα οποία θα συνοµιλήσει (και) ο κ. Τσίπρας.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά