Για τις 11 Μαρτίου δίνει ραντεβού το Μέγαρο Μαξίμου με τους αγρότες της Θεσσαλίας οι οποίοι επλήγησαν από την κακοκαιρία «Daniel» και έχουν προ πολλού ζητήσει νέα συνάντηση με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να συζητήσουν τα αιτήματά τους.

Χωρίς ωστόσο για την ώρα να έχει γίνει γνωστό εάν το νέο τετ α τετ θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλία ή οι εκπρόσωποι των Θεσσαλών αγροτών θα περάσουν ξανά το κατώφλι της πρωθυπουργικής έδρας. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο πάντως έχει ξεκαθαριστεί ότι τα περισσότερα αιτήματα των αγροτών έχουν ικανοποιηθεί, ενώ τα περιθώρια για περαιτέρω μέτρα στήριξής τους έχουν εξαντληθεί, καθώς τα δημοσιονομικά δεδομένα δεν επιτρέπουν την ανάληψη επιπλέον πρωτοβουλιών για παροχές.


Το μήνυμα

Το μεγάλο ωστόσο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και η διαμαρτυρία των μελισσοκόμων που ακολούθησε έστειλαν το μήνυμα ότι οι αγρότες θα συνεχίσουν να διεκδικούν λύσεις για τα ζητήματα που τους απασχολούν, όπως το κόστος παραγωγής, οι παράνομες ελληνοποιήσεις και η αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κλιματική κρίση που απειλεί το επάγγελμά τους. Κύριο μέλημα της κυβέρνησης αποτελεί η ανεύρεση λύσης στο θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα τεθεί επί τάπητος στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, ενώ δεν αποκλείεται στο τέλος του μήνα να ανακοινωθούν νέα μέτρα για την καταπολέμηση του φαινομένου. «Δέσμευση προσωπική αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, θα είμαστε αμείλικτοι στους ελέγχους στα θέματα ελληνοποιήσεων - είναι κάτι που μας αφορά.

Ήδη το νομοσχέδιο που θα περάσει την επόμενη εβδομάδα δημιουργεί ουσιαστικά ένα κυρωτικό πλαίσιο εξαιρετικά αυστηρότερο», δήλωσε σχετικά μιλώντας επ’ αυτού ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης. Πάντως, το κλίμα στα αγροτικά μπλόκα φαίνεται να εκτονώνεται με εξαιρέσεις, όπως λ.χ το μπλόκο του Πλατύκαμπου, καθώς εκεί έχει αποφασιστεί η συνέχιση των κινητοποιήσεων, εν αναμονή βέβαια και της συνάντησης με τον πρωθυπουργό. Αντίστοιχα, οι αγρότες του Νομού Καρδίτσας και των Φαρσάλων ανακοίνωσαν ότι θα παραμείνουν στο μπλόκο στον κόμβο του αυτοκινητόδρομου Ε-65, με το συγκεκριμένο μπλόκο το Σαββατοκύριακο να αναμένεται να ενισχυθεί και με άλλα τρακτέρ.

Ωστόσο, στη Βόρεια Ελλάδα, οι αγρότες ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους και είτε επιστρέφουν στα χωράφια τους, ενόψει της έναρξης της καλλιεργητικής περιόδου, είτε συνεχίζουν με ολιγόωρους, συμβολικούς αποκλεισμούς