Σε ένα από τα πρώτα φεστιβάλ του Ρήγα Φεραίου, της νεολαίας του ΚΚΕ Εσωτερικού, μετά την πτώτη της Χούντας, ήταν καλεσμένος ο Μάνος Χατζιδάκις. Ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης είχε εντυπωσιαστεί από την ωριμότητα του ακροατηρίου και από τον σεβασμό που έδειχναν στη μουσική του.

Πολλές δεκαετίες μετά, η μετεξέλιξη αυτού του χώρου, ο ΣΥΡΙΖΑ, έφτασε το βράδυ του Σάββατου στο μέγιστο σημείο κατάπτωσης. Ποιο είναι αυτό; Την ώρα που η Όλγα Γεροβασίλη παρουσίαζε την πλατφόρμα της υποψηφιότητάς της για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ένα κομμάτι του συνεδρίου να την αποδοκιμάζει. Μάταια προσπαθούσε ο πρόεδρος του συνεδρίου Παναγιώτης Ρήγας να επικαλεστεί τον περίφημο πολιτικό πολιτισμό του κόμματος προκειμένου να σταματήσουν τα γιουχαϊσματα. Το ίδιο είχε γίνει νωρίτερα με την ομιλία του Γιάννη Ραγκούση και όχι μόνο. Είναι σαφές ότι το κόμμα έχει μεταλλαχθεί και έχει αλλάξει εντελώς η κουλτούρα των μελών του.

*Διαβάστε εδώ: Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης άλλαξε την ώρα της ομιλίας του - Θα μιλήσει τελικά στις 11 το πρωί

Εξίσου σαφές είναι πως βρίσκεται σε μια φάση ακραίου διχασμού. Ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η εσωκομματική διαδικασία για την εκλογή προέδρου μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και της Όλγας Γεροβασίλη.

Στο τραπέζι παραμένουν αρκετά ερωτήματα αναφορικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Το πρώτο είναι ο χρόνος που θα στηθούν οι κάλπες. Ο κ. Κασσελάκης θέλει fast truck διαδικασίες, υποστηρίζοντας ότι οι κάλπες θα πρέπει να στηθούν σε ακριβώς δυο εβδομάδες από τώρα, την Κυριακή 10 Μαρτίου. Η κυρία Γεροβασίλη, επικαλούμενη το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ που μιλάει για τουλάχιστον ένα μήνα προεκλογική περίοδο, ζητά να γίνουν οι εκλογές στις 31 Μαρτίου. Οι δυο ενδιάμεσες Κυριακές, 17 και 24 Μαρτίου, είναι απαγορευτικές, διότι το ένα είναι το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και το άλλο της 25ής Μαρτίου.

Κατά συνέπεια αναμένεται σφοδρή αντιπαράθεση για τον χρόνο της εκλογικής διαδικασίας. Εξίσου δύσκολο είναι να επέλθει συμβιβασμός και στο ζήτημα της υβριδικής ψήφου, αν δηλαδή θα μπορούν να ψηφίσουν τα μέλη και ηλεκτρονικά, κάτι για το οποίο πιέζει με όλους τους τρόπους ο κ. Κασσελάκης.

Η τελευταία μέρα του συνεδρίου, η Κυριακή, θα είναι η μέρα που θα πρέπει να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, κάτι που φαντάζει αρκετά δύσκολο. Είναι σαφές ότι η αντιπαράθεση θα χτυπήσει κόκκινο, όπως προκύπτει και από τις διαθέσεις ενός τμήματος των συνέδρων, που δεν λειτουργούν με όρους συντροφικότητας αλλά γηπεδικούς. Μάλιστα η κατάσταση είναι αρκετά μπερδεμένη για το ποιο σώμα θα λάβει τις αποφάσεις, δεδομένου ότι στο χώρο του συνεδρίου βρίσκονται πάρα πολλοί χωρίς την ιδιότητα του συνέδρου, αλλά μετά από πρόσκληση του κ. Κασσελάκη να παρακολουθήσουν τις διεργασίες του συνεδρίου. Κοινώς, είναι στο τραπέζι το ζήτημα της νομιμοποίησης που θα έχουν οι αποφάσεις που θα ληφθούν την τελευταία μέρα του συνεδρίου.

Κατά τα λοιπά, δεν μοιάζει να βρίσκουν αποτέλεσμα οι πρωτοβουλίες που έλαβαν στελέχη του κόμματος για μετάθεση των εκλογών για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για μετά τις ευρωεκλογές. Τόσο ο κ. Κασσελάκης όσο και η πλευρά της Όλγας Γεροβασίλη θεωρούν πως δεν μπορεί να υπάρξει παράταση σε αυτά τα εκφυλιστικά φαινόμενα που καταγράφονται. Το ενδιαφέρον τα προσεχή 24ωρα θα επικεντρωθεί, πέραν των διαδικαστικών ζητημάτων για την ψηφοφορία, στο πως θα διαμορφωθούν τα μπλοκ και κυρίως τι στάση θα κρατήσουν στελέχη που κινούνται στον ενδιάμεσο χώρο.