Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, παραχώρησε στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» την πρώτη του συνέντευξη µετά το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον. Αποκάλυψε τα σχέδια για την ελληνοαµερικανική συνεργασία σε άµυνα, ενέργεια και εκπαίδευση, ενώ σχολίασε και τη νηνεµία που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά.

Κύριε πρέσβη, βρεθήκατε στην Ουάσινγκτον στις αρχές του µήνα. Ποιο ήταν το αποτέλεσµα των επαφών σας εκεί;

Είχαµε µια σειρά εξαιρετικών συναντήσεων. Οι υπουργοί Εξωτερικών, Μπλίνκεν και Γεραπετρίτης, τόνισαν την ολοένα στενότερη διµερή µας σχέση και η Ελλάδα έγινε η 35η χώρα που υπέγραψε τις Συµφωνίες Artemis, αναγνωρίζοντας ένα κοινό όραµα για ειρηνική, βιώσιµη και διαφανή συνεργασία στο ∆ιάστηµα. Συζητήσαµε επίσης για τη συνεργασία στον σχεδιασµό και την ετοιµότητα για περιστατικά έκτακτης ανάγκης, κάτι που είναι ιδιαίτερα κρίσιµο, ειδικά µετά τις καταστροφικές πυρκαγιές και τις πληµµύρες του περασµένου καλοκαιριού, καθώς και για το πώς µπορούµε να επεκτείνουµε τη συνεργασία µας στους τοµείς της ενεργειακής ασφάλειας και διασυνδεσιµότητας. Ακόµη, µιλήσαµε για τους βαθείς δεσµούς µεταξύ των δύο λαών µας. Κάθε µέρα βλέπω την αξία που αποδίδουν και οι δύο χώρες στην εκπαίδευση, έχοντας κοινή αντίληψη της εκπαίδευσης ως κινητήριας δύναµης οικονοµικής ανάπτυξης. Εξετάζουµε τρόπους να επεκτείνουµε αυτή τη συνεργασία, διατηρώντας παράλληλα την ακαδηµαϊκή ανοικτότητα και διαφάνεια στη διεθνή ανώτερη εκπαίδευση και έρευνα.

Πότε θα ξεκινήσει η συµπαραγωγή των φρεγατών κλάσης Constellation;

Κατά τη διάρκεια του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ - Ελλάδας, επαναλάβαµε τη δέσµευσή µας, ως σύµµαχοι στο ΝΑΤΟ, να ενισχύουµε τη συνεργασία µας στον τοµέα της ασφάλειας, µέσω των προσπαθειών στρατιωτικού εκσυγχρονισµού της Ελλάδας. Αυτές οι προσπάθειες περιλαµβάνουν την προτεινόµενη πώληση στην Ελλάδα µαχητικών αεροσκαφών F-35 Lightning II Joint Strike Fighters, καθώς και σχετικού εξοπλισµού, βελτιώνοντας την ικανότητα της χώρας να συµβάλλει σε αποστολές του ΝΑΤΟ και να διατηρεί τη διαλειτουργικότητα µε τις δυνάµεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Συζητήσαµε επίσης για τα δυνητικά αµοιβαία οφέλη της συµπαραγωγής φρεγατών της κλάσης Constellation. Πιστεύουµε ότι αυτή θα φέρει απτά οικονοµικά οφέλη στα ναυπηγεία της Ελλάδας και θα προωθήσει τη συνεργασία µεταξύ των οικοσυστηµάτων αµυντικής καινοτοµίας των δύο χωρών.

Πρόσφατο άρθρο της «Washington Post» είχε τίτλο: «Ο Μπάιντεν λέει ότι οι χώρες που λαµβάνουν όπλα από τις ΗΠΑ πρέπει να σέβονται το ∆ιεθνές ∆ίκαιο». Πώς µπορούν οι ΗΠΑ να διαβεβαιώσουν τη χώρα µας ότι η Τουρκία δεν θα χρησιµοποιήσει τα αµερικανικά F-16 εναντίον της Ελλάδας; Αρκούν οι όροι της περίφηµης επιστολής;

Χαιρετίζουµε τις πρόσφατες συναντήσεις µεταξύ των ηγετών της Ελλάδας και της Τουρκίας ως γειτόνων και συµµάχων στο ΝΑΤΟ, και ενθαρρύνουµε τις συνεχείς συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα, ώστε η Ελλάδα και η Τουρκία να συνεργαστούν για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευηµερίας στην περιοχή.

Ελλάδα και ΗΠΑ συνεργάζονται για να αντιµετωπίσουν τις τρέχουσες προκλήσεις, όπως ο πόλεµος στην Ουκρανία, ο πόλεµος στο Ισραήλ και οι επιθέσεις των Χούτι. Ποιες είναι οι σκέψεις σας για το µέλλον αυτών των συγκρούσεων;

Χαίροµαι που ρωτήσατε για τη Ρωσία και την Ουκρανία - είναι πολύ επίκαιρο. Πρώτον, θέλω να τονίσω το σχόλιο του προέδρου Μπάιντεν για τον Αλεξέι Ναβάλνι. Αυτό που συνέβη στον Αλεξέι Ναβάλνι είναι ακόµη µία απόδειξη της βαναυσότητας του Πούτιν. Ο Αλεξέι Ναβάλνι είχε ξεκάθαρες αρχές. Ηταν αφοσιωµένος στην οικοδόµηση µιας Ρωσίας όπου το κράτος δικαίου υπάρχει και εφαρµόζεται από όλους. Ηξερε ότι ήταν µια υπόθεση για την οποία άξιζε να πολεµήσει και να πεθάνει. Η τραγωδία του θανάτου του µας υπενθυµίζει τι ακριβώς διακυβεύεται αυτήν τη στιγµή. Στις 24 Φεβρουαρίου συµπληρώθηκαν δύο χρόνια από την πλήρους κλίµακας εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, κατά τα οποία µέλη των ρωσικών δυνάµεων έχουν τεκµηριωµένα διαπράξει εγκλήµατα πολέµου και εγκλήµατα εναντίον παιδιών. Ο στόχος του Πούτιν παραµένει αµετάβλητος: επιδιώκει να εξαφανίσει την Ουκρανία και να υποτάξει τον λαό της. Οι απειλές για την Αµερική, την Ευρώπη και τον κόσµο θα συνεχίσουν να αυξάνονται αν δεν δράσουµε για να υποστηρίξουµε την Ουκρανία. Η βοήθειά µας έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσµατική. Η ανθρωπιστική βοήθεια κρατά τους ανθρώπους στη ζωή. Η οικονοµική βοήθεια διασφαλίζει ότι τα µέλη των οµάδων άµεσης επέµβασης και οι κυβερνητικές υπηρεσίες µπορούν να λειτουργήσουν και να διασφαλίσουν ότι η οικονοµία της Ουκρανίας ανακάµπτει, ώστε να µπορέσει να χρηµατοδοτήσει την άµυνα της χώρας. Η Ουκρανία θα συνεχίσει να έχει αυτές τις επιτυχίες - και θα νικήσει µε τη βοήθειά µας.

Πώς συµβάλλει το λιµάνι της Αλεξανδρούπολης στην ενεργειακή επάρκεια των Βαλκανίων και πώς σχετίζονται τα πρόσφατα ταξίδια σας στη Μολδαβία, τη Βουλγαρία και τη Ρουµανία µε το FSRU;

Η Ελλάδα είναι πραγµατικά ένας πυλώνας σταθερότητας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Καθίσταται περιφερειακό κέντρο ενέργειας και µεταφορών, βοηθώντας τους γείτονές της να απεξαρτηθούν από τη ρωσική ενέργεια και παρέχοντας εναλλακτικές διαδροµές για αγαθά. Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών µου στη Μολδαβία, τη Βουλγαρία και τη Ρουµανία, συνάντησα κυβερνητικούς αξιωµατούχους και επιχειρηµατικούς ηγέτες κι άκουσα επανειληµµένως ότι η αυξηµένη συνδεσιµότητα ενέργειας, σιδηροδρόµου, οδικού δικτύου, δεδοµένων και πληροφοριών θα υποστηρίξει τις οικονοµίες και τις ανάγκες ασφάλειας του ΝΑΤΟ και των χωρών ολόκληρης της περιοχής. Η προώθηση της συνδεσιµότητας Νότου-Βορρά προσφέρει απίστευτες δυνατότητες. Πολύ πρόσφατα, η πλωτή µονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης της Αλεξανδρούπολης έλαβε την πρώτη της αποστολή υγροποιηµένου φυσικού αερίου (LNG) από προµηθευτή των ΗΠΑ, αυξάνοντας περαιτέρω τη σηµασία της Βόρειας Ελλάδας ως πηγής ασφαλούς ενέργειας για την περιοχή.

Κλείνω µε µια προσωπική ερώτηση. Πώς νιώθετε που ζείτε στη γενέτειρα των γονιών σας;

Το να υπηρετήσω τις Ηνωµένες Πολιτείες ως πρέσβης στην Ελλάδα είναι τεράστια τιµή. Γεννήθηκα στο Κουίνς και είµαι περήφανος Νεοϋορκέζος ελληνικής καταγωγής. Το έργο της διπλωµατίας αφορά κατά βάση τις ανθρώπινες σχέσεις, σε οποιοδήποτε επίπεδο. Συνοµιλώ µε ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώµατα, από τους σερβιτόρους µέχρι τους ανώτερους ηγέτες της κυβέρνησης. Αυτή είναι και η πτυχή της δουλειάς µου που απολαµβάνω περισσότερο από κάθε άλλη.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής