Επίσκεψη-σταθµό για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας και Ινδίας χαρακτηρίζει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ασιατική χώρα, µε αφορµή την εµβάθυνση των διµερών σχέσεων σε οικονοµικό και διπλωµατικό επίπεδο.

Ο κ. Μπρατάκος μίλησε στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» για τις επόµενες προκλήσεις που θα αντιµετωπίσει η κυβέρνηση, µε έµφαση στα µέτρα για την ανάσχεση της ακρίβειας, και παράλληλα ορίζει τον στόχο της Νέας ∆ηµοκρατίας, µε φόντο τις επερχόµενες ευρωεκλογές.

Πώς αποτιµάτε την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ινδία και τα µνηµόνια συνεργασίας που υπεγράφησαν µεταξύ ελληνικών και ινδικών φορέων;

Ήταν µια επίσκεψη-σταθµός στην προσπάθεια που ξεκινήσαµε από καιρό για τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, για τη διεύρυνση των διµερών εµπορικών συναλλαγών και την ενίσχυση της συνεργασίας σε πολλούς τοµείς: την υψηλή τεχνολογία, την ψηφιοποίηση, τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τις υποδοµές και τα κέντρα logistics. Οπως επίσης και στους τοµείς της άµυνας και της γεωργίας, της εκπαίδευσης και του πολιτισµού, των υποδοµών για ΑΠΕ και της ναυτιλίας. Επαναβεβαιώθηκε ταυτόχρονα η ισχυρή δέσµευση των δύο χωρών στο ∆ίκαιο της Θάλασσας και τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωµένων Εθνών.

Το τελευταίο διάστηµα η κυβέρνηση βρέθηκε αντιµέτωπη µε πολλαπλά µέτωπα: αγροτικά, καταλήψεις στα Πανεπιστήµια... Είστε ικανοποιηµένοι από την αντίδρασή σας στα αιτήµατα των αγροτών; Και επίσης για το επόµενο διάστηµα σε ποιους τοµείς θα δώσετε βαρύτητα;

Η κυβέρνηση πήρε µέχρι σήµερα σηµαντικά µέτρα για τη στήριξη του πρωτογενούς τοµέα. Μειώσεις στον ΦΠΑ αγροτικών µηχανηµάτων, λιπασµάτων και ζωοτροφών, επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο και τώρα σηµαντική µείωση του κόστους για το αγροτικό ρεύµα. Εργαζόµαστε ταυτόχρονα -σε συνεργασία µε τις χώρες του Νότου- για την απλούστευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και την ενίσχυση της αγροδιατροφικής αλυσίδας. Σε κάθε περίπτωση -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- η κυβέρνηση λαµβάνει υπόψη τόσο τους δικαιολογηµένους προβληµατισµούς των αγροτών όσο και τις ανάγκες αδύναµων οµάδων του πληθυσµού. Πάντοτε, όµως, στο πλαίσιο των δηµοσιονοµικών περιθωρίων της χώρας, η παραβίαση των οποίων θα τίναζε στον αέρα την πορεία της. Προτεραιότητά µας είναι να βελτιώσουµε την καθηµερινότητα κάθε πολίτη, όπου κι αν ζει. Να αναβαθµίσουµε τις υπηρεσίες του κράτους σε κρίσιµους τοµείς, όπως η Υγεία και η Εκπαίδευση, να επισπεύσουµε την απονοµή της ∆ικαιοσύνης, να τονώσουµε την ασφάλεια παντού, να κάνουµε νέα άλµατα στον ψηφιακό µετασχηµατισµό. Και βέβαια συνεχίζουµε τη στρατηγική για τη βελτίωση των εισοδηµάτων, µε νέα αύξηση του κατώτατου µισθού τον ερχόµενο Απρίλιο.

Η ακρίβεια παραµένει το βασικό πρόβληµα των νοικοκυριών. Σύµφωνα µε τις δηµοσκοπήσεις, οι πολίτες κρίνουν ανεπαρκή τα µέτρα που έχουν ληφθεί για την ανάσχεσή της. Σκέφτεστε επιπλέον πρωτοβουλίες για την αντιµετώπιση του φαινοµένου;

Η κυβέρνηση είναι αποφασισµένη να εξαντλεί κάθε διαθέσιµο µέτρο για την αντιµετώπιση της ακρίβειας, καθώς πράγµατι είναι σήµερα το πιο σοβαρό πρόβληµα που αντιµετωπίζουν οι πολίτες και ιδίως οι πιο αδύναµοι. Κινούµαστε, γι’ αυτό, σε τρεις άξονες: Πρώτον, τη βελτίωση των εισοδηµάτων µε αυξήσεις µισθών και συντάξεων, αλλά και µείωση φορολογικών επιβαρύνσεων. ∆εύτερον, µε µηδενική ανοχή στην αισχροκέρδεια, ένταση των ελέγχων από τη ∆ιυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (∆ΙΜΕΑ) και επιβολή αυστηρών προστίµων στους παραβάτες. Και τρίτον, µε δράσεις για τη συγκράτηση των τιµών. Με επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για βασικά είδη, µε ρυθµίσεις για τη διόρθωση δοµικών στρεβλώσεων στην αγορά, τη διαφάνεια στις τιµές και την αποτροπή παραπλανητικών εκπτώσεων. Και µε πρωτοβουλίες όπως η µείωση τιµών κατά 5% και το «καλάθι του νοικοκυριού».

Σε λίγους µήνες έχουµε ευρωεκλογές. Ποιο είναι κατά τη γνώµη σας το διακύβευµα της επερχόµενης εκλογικής αναµέτρησης; Ανησυχείτε για πιθανές διαρροές προς τα δεξιά, µετά και την ψήφιση του νόµου για την ισότητα στο γάµο;

Το διακύβευµα των ευρωεκλογών αφορά πρωτίστως την πορεία της Ε.Ε. κατά την κρίσιµη επόµενη πενταετία και τις αποφάσεις της για ζητήµατα µείζονος σηµασίας, όπως αυτό της άµυνας και της στρατηγικής αυτονοµίας. Είναι εποµένως σηµαντικό να υπάρχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο µια ισχυρή παρουσία των δυνάµεων του ευρωπαϊκού ονείρου, της υπευθυνότητας και της µετριοπάθειας, απέναντι στις δυνάµεις του λαϊκισµού, των άκρων και του ευρωσκεπτικισµού. Και η χώρα µας θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών. Οπως είπε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, οι ευρωεκλογές δεν προσφέρονται για κάλπη διαµαρτυρίας.

Αν σας ζητούσαµε να θέσετε έναν πήχυ για τη Νέα ∆ηµοκρατία στις προσεχείς κάλπες, ποιος θα ήταν;

Κινούµαστε χωρίς αλαζονεία, αλλά και χωρίς εφησυχασµό, επιδιώκοντας τη µέγιστη δυνατή συµµετοχή των πολιτών. Θέλουµε και µπορούµε να έχουµε ένα αποτέλεσµα που να επιβεβαιώνει την πολιτική υπεροχή της Νέας ∆ηµοκρατίας και να ενισχύει τη φωνή της πατρίδας µας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Να περιµένουµε εκπλήξεις στις υποψηφιότητες για την Ευρωβουλή; Θα µπορούσατε να ορίσετε έναν χρονικό ορίζοντα για την ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου;

Βρισκόµαστε στην τελική ευθεία για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου. Κινούµαστε µε γνώµονα την αξιοκρατία και την ανάγκη να στείλει η Ελλάδα στην Ευρωβουλή πρόσωπα µε ευρωπαϊκό προσανατολισµό. Τον τελικό λόγο θα έχει ο πρόεδρός µας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θα µου επιτρέψετε µια πιο προσωπική ερώτηση, επειδή έχετε χαράξει πορεία ετών στον κόσµο των επιχειρήσεων και διατελέσετε πρόεδρος του ΕΒΕΑ. Για εσάς το «κεφάλαιο» ΕΒΕΑ έχει κλείσει οριστικά;

Η παρουσία µου στο Εµπορικό και Βιοµηχανικό Επιµελητήριο Αθηνών, που ξεκίνησε πριν από σχεδόν 20 χρόνια, ήταν ένα πρώτο βήµα εµπλοκής στα κοινά. Αφοµοίωσα πολύτιµες γνώσεις για τα ζητήµατα που αφορούν τον επιχειρηµατικό και εµπορικό κόσµο, αλλά και τις προοπτικές της εθνικής µας οικονοµίας. Η εµπειρία που απέκτησα ως πρόεδρος του µεγαλύτερου επιχειρηµατικού οργανισµού της χώρας αποδείχθηκε προφανώς πολύ χρήσιµη και στην πολιτική. Με την εµπιστοσύνη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, πέρασα στην κεντρική πολιτική σκηνή και έκτοτε αφοσιώθηκα στο να αναπτύξω κάθε δυνατή προσπάθεια προκειµένου να συµβάλω στην επιτυχία του κυβερνητικού έργου. Εχω άλλωστε ξαναπεί ότι το να είναι κανείς αφοσιωµένος στα καθήκοντα του παρόντος είναι χρησιµότερο από οποιονδήποτε υποθετικό µελλοντικό προγραµµατισµό.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής