Το πολύ φορτισµένο κλίµα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και η παρέµβαση-έκπληξη Τσίπρα, που ταρακούνησε για τα καλά την «κεντροαριστερή πολυκατοικία», υπερκάλυψαν µια φωτογραφία στις πρώτες σειρές του κλειστού γηπέδου του Tae Kwon Do. Η εικόνα αυτή αποτυπώθηκε σε µια selfie που τράβηξε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάµελλος, που είχε στο πλευρό του τον Κώστα Ζαχαριάδη και τον δήµαρχο Αθηναίων, Χάρη ∆ούκα.

Αποτύπωνε τη µόνη εµβληµατική συµµαχία των δυνάµεων της Κεντροαριστεράς που της έδωσε τη νίκη στον ∆ήµο της Αθήνας. Κάθε «σεισµική» δόνηση στην «κεντροαριστερή πολυκατοικία», άλλωστε, στο τέλος της ηµέρας φέρνει δύο παραδοχές. Πρώτον, ότι η εσωστρέφεια απωθεί τους ψηφοφόρους και, δεύτερον, ότι η πολυδιάσπαση συντηρεί επ’ αόριστον την κυριαρχία Μητσοτάκη. Έτσι επανέρχεται το περίφηµο πλέον ερώτηµα «απέναντι στον Μητσοτάκη, ποιος;».

Υπό νέους όρους

Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνουν ανεπηρέαστο το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, στην ηγετική οµάδα της Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι πίσω από αυτές τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται το σχέδιο του Αλέξη Τσπρα να επανέλθει ο ίδιος στο προσκήνιο υπό νέους όρους. Την ίδια ώρα, έχουν διαµορφωθεί στο εσωτερικό του δύο προσεγγίσεις, πέρα από την επίσηµη γραµµή του κόµµατος περί ανοίγµατος διαύλων µόνο µετά τις ευρωεκλογές.

Με δεδοµένο ότι τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ το επόµενο χρονικό διάστηµα προβλέπονται από τα περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ακόµα πιο συµπιεσµένα, ο όρος που έχει βάλει ο Νίκος Ανδρουλάκης για συζήτηση υπό την ηγεµονία του κόµµατος δείχνει δεδοµένος και χωρίς να καταγραφεί το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών. Όπως επίσης δεδοµένη και χωρίς το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών, µε βάση όλες τις δηµοσκοπήσεις, είναι η κυριαρχία Μητσοτάκη σε αυτές. Έτσι δηµιουργούνται όλες οι συνθήκες ώστε η Χαριλάου Τρικούπη να βρεθεί ξανά µπροστά στο ερώτηµα «απέναντι στον Μητσοτάκη, ποιος;», που µε µεγάλη καχυποψία είδε τον Μανώλη Χριστουδουλάκη να το απαντά, παρά το γεγονός ότι η απάντησή του είχε ένα και µόνο πρόσωπο: τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Απόδειξη, η πρόσφατη δηµοσκόπηση της Opinion Poll για το Action24, σύµφωνα µε την οποία οι πολίτες δεν είναι καθόλου ικανοποιηµένοι από την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 74% και του ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 62%. Την ίδια ώρα το 62,4% απαντά «ναι» σε µια ενδεχόµενη συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς. Η εικόνα που προκύπτει µας επαναφέρει στη selfie του Σωκράτη Φάµελλου µε ∆ούκα και Ζαχαριάδη, καθώς τα ποσοστά στις απαντήσεις δείχνουν ξεκάθαρα πως οι ψηφοφόροι βλέπουν προοπτική σε ένα παρόµοιο ευρύτερο σχήµα συνεργασίας στην κεντρική πολιτική σκηνή.

∆εν θέλουν σύγκρουση

Το ίδιο βράδυ της πρώτης ηµέρας του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, όταν οι τόνοι είχαν πέσει για τα καλά µετά την οµιλία Κασσελάκη, ανέβηκε στο βήµα για τον χαιρετισµό εκ µέρους του ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο ο εκπρόσωπος Τύπου του κόµµατος, Θανάσης Γλαβίνας. Έδωσε απευθυνόµενος στους συνέδρους ένα µήνυµα, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ και στη σηµερινή συνθήκη έχει σταθεί µε όρους αξιοπρέπειας και σεβασµού στις εσωτερικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συµµαχίας. Εκανε έτσι σαφές ότι στη Χαριλάου Τρικούπη δεν επιθυµούν κλίµα εµφυλίου στην Κεντροαριστερά, που θα απέτρεπε κάθε ενδεχόµενο σχηµατισµού ενός µετώπου απέναντι στη Ν.∆.

Ο κ. Γλαβίνας δήλωσε µάλιστα στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή»: «Τα αιτήµατα της κοινωνίας είναι η καύσιµη ύλη για να υπάρξουν συνεννοήσεις, ώστε η Ν.∆. να έχει ένα ισχυρό αντίπαλον δέος στις εκλογές. Αυτές όµως δεν γίνονται µε συγκολλήσεις κοµµάτων. ∆ουλεύουµε για να είναι το ΠΑΣΟΚ ισχυρό».  Με την κατάσταση διάλυσης στον ΣΥΡΙΖΑ, αν το ΠΑΣΟΚ στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές -και ειδικά έπειτα από αυτές- δεν κάνει «άλµα» στα ποσοστά του, το µοντέλο ∆ούκα, δηλαδή µια ηγεσία που θα υπερβαίνει τις σηµερινές σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, θα επανέλθει δυναµικά ως πρόταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Τα στελέχη της Ανανεωτικής Αριστεράς που συµµετέχουν σε αυτό, αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, που πανηγύρισε πριν και από τον Νίκο Ανδρουλάκη τη νίκη του Χάρη ∆ούκα στον ∆ήµο της Αθήνας, είναι βέβαιο ότι θα ανοίξουν τη συζήτηση. «Είναι µια µεγάλη νίκη, µια νέα αρχή, ένα µεγάλο µήνυµα για τις προοδευτικές δυνάµεις της χώρας», είχε πει εκείνο το βράδυ ο Γιώργος Παπανδρέου. Τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ στο άµεσο µέλλον θα κρίνουν το πόσο σύντοµα θα έρθει η υπενθύµιση αυτού του µηνύµατος.