Όποιος σκέφτεται να διαπράξει σοβαρό πλημμέλημα θα πρέπει να συνυπολογίσει ότι ένα μέρος της ποινής που θα του επιβληθεί από το δικαστήριο, εφόσον είναι μεγαλύτερη από τα δύο χρόνια, θα εκτιθεί, είπε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιάννης Μπούγας.

Σε όλα τα ευνομούμενα κράτη πάνω από 1 ή 2 έτη φυλάκισης εκτίεται υποχρεωτικά ένα μέρος της ποινής, σημείωσε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπούγας επεσήμανε:

Αναφορικά με τη διάταξη που αυστηροποιεί τις προϋποθέσεις για την αναστολή της ποινής

Γ.ΜΠΟΥΓΑΣ: Μέχρι σήμερα όποιος διέπραττε πλημμέλημα και τιμωρούνταν από το δικαστήριο μέχρι 3 χρονιά φυλακή δεν είχε απολύτως καμία συνέπεια και μπορούσε να εξακολουθήσει ελεύθερος να παραβιάζει το νόμο. Τώρα με βάση το νέο ποινικό κώδικα εφόσον καταγνωστεί ποινή φυλάκισης μεγαλύτερη των δύο ετών το δικαστήριο θα πρέπει να αποφασίσει για την πραγματική έκτιση δηλαδή την έκτιση σε σωφρονιστικό κατάστημα του καταδικασθέντως κατηγορουμένου για χρονικό διάστημα το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 30 μέρες και μεγαλύτερο από 6 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι όποιος σκέφτεται να διαπράξει σοβαρό πλημμέλημα θα πρέπει να συνυπολογίσει ότι ένα μέρος της ποινής που θα του επιβληθεί από το δικαστήριο, εφόσον είναι μεγαλύτερη από τα δύο χρόνια, θα εκτιθεί. Σε όλα τα ευνομούμενα κράτη πάνω από 1 ή 2 έτη φυλάκισης εκτίεται υποχρεωτικά ένα μέρος της ποινής, και μάλιστα για να μπορέσει να ανασταλεί ακόμα και μικρή ποινή μέχρι ένα ή δύο έτη υπάρχουν πάρα πολύ αυστηρές προϋποθέσεις που επιβάλλονται από το δικαστήριο άρα δεν είναι κάτι που το κάνουμε μόνο εμείς.

Γ.ΜΠΟΥΓΑΣ: Εντός του 2024 η δυναμικότητα των ελληνικών φυλακών θα αυξηθεί κατά 1.000 θέσεις. Ήδη έχει ξεκινήσει η λειτουργία των φυλακών Δράμας, έχουν οδηγηθεί σε αυτές οι 50 πρώτοι κρατούμενοι και εντός του ’24 θα έχουμε και τη λειτουργία των φυλακών στο Ρέθυμνο.

Αναφορικά με την ηλεκτρονική επιτήρηση -βραχιολάκι

Γ.ΜΠΟΥΓΑΣ: Σήμερα έχουμε πιλοτική εφαρμογή στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Το θεσμικό πλαίσιο το έχουμε ήδη δημιουργήσει και στον ποινικό κώδικα που ψηφίστηκε υπάρχουν διατάξεις που διευρύνουν την εφαρμογή της ηλεκτρονικής επιτήρησης.

Για το δικαστικό χάρτη

Γ.ΜΠΟΥΓΑΣ: Έχουμε καλέσει και έχουμε μιλήσει με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς απ’ όλη την Ελλάδα. Έχουμε ακούσει τις προτάσεις, έχουμε επικοινωνήσει τις δικές μας προτάσεις και νομίζω ότι στις περισσότερες περιοχές έχουμε καταλήξει ακόμη και που θα δημιουργηθούν περιφερειακές έδρες. Η Ελλάδα είναι μια από τις λίγες χώρες όπου στον πρώτο βαθμό έχει δύο ειδών δικαστήρια, τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία θεωρούμε ότι αυτό συμβάλλει στις παθογένειες απονομής της ελληνικής δικαιοσύνης και πρέπει επιτέλους να πάμε σε έναν ενιαίο πρώτο βαθμό στην πολιτική και ποινική δικαιοσύνη έτσι ώστε κι εξορθολογισμός να υπάρξει και καλύτερη κατανομή των ανθρώπινων και οικονομικών πόρων. Θα είναι μια τομή στην οργάνωση και τη λειτουργία της Δικαιοσύνης μετά από δύο αιώνες γιατί πάντα το ζητούμενο ήταν να έχουμε ένα δικαστήριο στον πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας και νομίζω θα το πετύχουμε με το δικαστικό χάρτη.

O Γιάννης  Μπούγας στους Δημήτρη Τάκη & Χριστίνα Κοραή  "Μπρα Ντε Φερ"   | Parapolitika