Νέα συνάντηση με τους αγρότες της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις καταστροφικές συνέπειες της κακοκαιρίας «Dαniel» αναμένεται να έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως είχε δεσμευτεί στους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα των περιοχών που επλήγησαν. Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός χθες μέσα από την καθιερωμένη εβδομαδιαία ανασκόπησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτή πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλία.

Διαβάστε σχετικά: Στρατάκος (ΓΓ υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης) στα Παραπολιτικά 90,1: Δημιουργούμε δίκτυ κρατών μελών που θέλουν ως επιτακτική ανάγκη την αλλαγή της ΚΑΠ

Την ίδια στιγμή, στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν με ικανοποίηση την εκτόνωση του κλίματος και των κινητοποιήσεων στα μπλόκα και αισιοδοξούν ότι μετά την επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους Θεσσαλούς αγρότες θα υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση. Εξάλλου, πλην των θεσσαλικών μπλόκων, στη Βόρεια Ελλάδα, οι αγρότες έχουν ήδη αναστείλει τις κινητοποιήσεις τους και είτε επιστρέφουν στα χωράφια τους, ενόψει της έναρξης της καλλιεργητικής περιόδου, είτε συνεχίζουν με ολιγόωρους, συμβολικούς αποκλεισμούς.

Στο κυριακάτικο σημείωμά του, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να δώσει τα εύσημα στους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα, που διαδήλωσαν την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, για τον συντεταγμένο τρόπο με τον οποίον πραγματοποιήθηκαν οι συγκεντρώσεις τους, δίνοντας ταυτόχρονα συγχαρητήρια στην ΕΛ.ΑΣ. για τον επιχειρησιακό συντονισμό.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται στις κυβερνητικές παρεμβάσεις στην περιοχή της Θεσσαλίας, αλλά και της Στερεάς Ελλάδας, σημειώνοντας ότι ξεκινά η διαδικασία για την αποκατάσταση των σχολικών μονάδων στις πληγείσες περιοχές από τις κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias» και συγκεκριμένα στους Δήμους Τρικκαίων, Φαρκαδόνας, Παλαμά, Βόλου και Δομοκού.

Ο κ. Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση των επίσημων επισκέψεών του σε Ινδία και Κατάρ, αποκάλυψε την πρόθεσή του να επισκεφθεί εκ νέου την περιφέρεια και να ακούσει διά ζώσης τα αιτήματα των αγροτών της περιοχής, οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο ραντεβού του πρωθυπουργού με τους αγρότες έχει «κλειδώσει» για τις 11 Μαρτίου, ενώ στο πλαίσιο της γενικότερης στήριξης της κυβέρνησης προς την αγροτική κοινωνία αναμένεται στην επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου να παρουσιαστούν και νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων.

Ζήτημα το οποίο αποτελεί κύριο μέλημα της κυβέρνησης, η οποία διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις πως οι αρμόδιες υπηρεσίες θα κινηθούν δυναμικά και με όλα τα μέσα που διαθέτουν στο κομβικό ζήτημα των ελέγχων.

Το ζήτημα των ελληνοποιήσεων

Ταυτόχρονα το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που αναμένεται να ψηφιστεί την τρέχουσα εβδομάδα δημιουργεί ένα αυστηρό κυρωτικό πλαίσιο στο θέμα ε πολλά, όχι σε όλα, και ικανοποιήσαμε όσο περισσότερα μπορούσαμε εξαντλώντας τα δημοσιονομικά περιθώρια. Δεν θα σταματήσουμε όμως να συζητάμε με τους αγρότες και πολύ σύντομα θα επισκεφθώ πάλι τη Θεσσαλία και θα συναντηθώ με τους εκπροσώπους τους. Ένας βιώσιμος αγροτικός τομέας είναι στις ύψιστες προτεραιότητές μας και σε αυτό στοχεύει η ελληνική πρωτοβουλία, να διεκδικήσουμε, από κοινού οι χώρες της Μεσογείου, αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Αύριο (σ.σ.: σήμερα) συνεδριάζουν γι’ αυτό το θέμα οι αρμόδιοι υπουργοί του EU-MED-9 (EuroMed: Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ισπανία, Κύπρος, Κροατία και Σλοβενία)», τόνισε ο πρωθυπουργός στον απολογισμό του, θέλοντας να επαναλάβει το μήνυμα πως από την πλευρά του είναι απολύτως κατανοητές οι διαμαρτυρίες του αγροτικού κόσμου και ότι ο ίδιος θα δώσει μάχη στις ευρωπαϊκά φόρα για αλλαγές στην ΚΑΠ.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή