Ως υπερβολικές χαρακτήρισε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, τις ετήσιες δαπάνες του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) και ζήτησε την βοήθεια των στελεχών του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), προκειμένου αυτές οι δαπάνες να μειωθούν δραστικά και ορθολογικά.

Υπενθυμίζεται ότι το ΙΦΕΤ δαπανά ετησίως περίπου 160 εκατ. ευρώ για να φέρνει στη χώρα μας φαρμακευτικά σκευάσματα, κρίσιμα για τη ζωή Ελλήνων ασθενών με σοβαρά σπάνια νοσήματα, σκευάσματα τα οποία δεν έχουν λάβει ακόμη άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ και, έτσι, η χώρα μας τα εισάγει σε πολύ υψηλές τιμές από το εξωτερικό.

Διαβάστε επίσης: Άδωνις Γεωργιάδης: Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον ΕΟΦ μέσα στο 2024 - "Ταχύτητα και διαφάνεια στις εγκρίσεις"

Για λόγους σύγκρισης, αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός του ΙΦΕΤ για το σύνολο των δράσεών του και την μισθοδοσία του προσωπικού του δεν κινείται περίπου στα 260 εκατ. ευρώ…

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εορταστική εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΕΟΦ, ο Άδωνις Γεωργιαδης, τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής σχετικά:

“Θέλω να βοηθήσετε τον ΙΦΕΤ και να δώσετε τις κατάλληλες κατευθυντήριες οδηγίες για να μειωθεί η δαπάνη του, η οποία είναι υπερβολικά μεγάλη και πρέπει να μπει ένα φρένο. Δεν θα μπορέσει ο ΙΦΕΤ να το κάνει αυτό εάν δεν έχει τη συνεργασία του ΕΟΦ. Θέλω να παρακαλέσω τον ΕΟΦ να κάνει τις εγκρίσεις όσο γίνεται γρηγορότερα. Έχει κρίσιμη σημασία η ταχύτητα της εγκρίσεως των φαρμάκων που εισέρχονται στη θετική λίστα, ορισμένες εταιρίες που πουλάνε μέσω ΙΦΕΤ προέβαλαν ως επιχείρημα ότι δεν έχουν πάρει την έγκριση για να μπουν στη θετική λίστα και άρα αναγκάζονται να πουλάνε μέσω ΙΦΕΤ χωρίς clawback”.