Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε και κατά την β’ ανάγνωσή του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις» και αύριο εισάγεται στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση.

«Υπέρ» του νομοσχεδίου και μετά την β ανάγνωσή του τάχθηκε η ΝΔ. Επέμειναν στην καταψήφισή τους ΚΚΕ και Νέα Αριστερά, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερία επιφυλάχθηκαν για την τοποθέτησή τους αύριο στην Ολομέλεια.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης τόνισε πως «το νομοσχέδιο είναι απάντηση στις αγωνίες των πολιτών, στα αιτήματα του Κινήματος της Πετσέτας. Είναι ένα σχέδιο νόμου, αυτί στην κοινωνία».

Απέρριψε την «κακόπιστη και παραπειστική κριτική που άσκησαν οι εισηγητές και αγορητές των κομμάτων της Αντιπολίτευσης». Τόνισε πως το «να υπάρχει εκατέρωθεν κριτική από φορείς με αντικρουόμενα συμφέροντα σημαίνει ότι είναι ισορροπημένο νομοσχέδιο». Επισήμανε ότι τα επικριτικά σχόλια κατά την διαβούλευση του νομοσχεδίου δεν ήταν χιλιάδες όπως αναφέρθηκε, αλλά ήταν 1.200 και τα περισσότερα αφορούσαν τις προβλέψεις για τους ναυαγοσώστες. Το Υπουργείο, είπε ο υφυπουργός άκουσε τις παρατηρήσεις που έγιναν στην διαβούλευση, αλλά και στην κοινοβουλευτική επεξεργασία του και προχώρησε σε αλλαγές . Χαρακτηριστικά, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι υιοθετήθηκε το αίτημα για παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας και σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια και διαμερίσματα και όχι μόνο για τα ξενοδοχεία. Τη μείωση του τιμήματος χρήσης για τα ναυταθλητικά σωματεία. Αυστηροποίηση των προστίμων για αυθαίρετες κατασκευές. Το ποσοστό του 50% έγινε 30% για την δεύτερη παράβαση υπέρβασης κατάληψης αιγιαλού ή παραλίας από παραχωρησιούχο.

Ο υφυπουργός ανέφερε πως είναι προφανές ότι «δεν μπορείτε να μας λέτε ότι δεν ακούμε τους πολίτες που συμμετείχαν στην διαβούλευση, τους βουλευτές ή τις οργανώσεις και δεν κάνουμε αλλαγές και δεν βελτιώνουμε το νομοσχέδιο»

Θεοχάρης: Απαγορεύεται οριζόντια να παραχωρείται αιγιαλός και παραλία για επαγγελματική χρήση σε δημοπρασία

Ο κ. Θεοχάρης, υποστήριξε ότι «είναι αλαζονεία προς το “Κίνημα της πετστέτας”, όταν σήμερα έρχονται κάποιοι αγορητές και ισχυρίζονται πως το υφιστάμενο σύστημα παραχώρησης παραλιών δούλευε καλά και χρειαζόταν μια ή δύο διορθώσεις μόνο” και αναρωτήθηκε «εσείς, έτσι σέβεστε τα Κινήματα και τους Έλληνες πολίτες;». Αυτό το νομοσχέδιο είπε «είναι απάντηση στις αγωνίες των πολιτών και όχι ένα αλαζονικό νομοσχέδιο. Είναι ένα νομοσχέδιο αυτί στην κοινωνία»

Ο υφυπουργός, χαρακτήρισε υποκριτικά πολιτικά να λέγεται ότι «δεν μας αρέσουν οι μπράβοι στις δημοπρασίες παραλιών που γίνονται στους δήμους» και από την άλλη να μην θεωρείται λύση «οι διαγωνισμοί να γίνονται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και από τις υπηρεσίες της Κτηματικής του Δημοσίου». Παράλληλα, υπογράμμισε πως «δεν κάνουμε πόλεμο το περιβάλλον, όπως ακούστηκε στη συζήτηση». Ειδικότερα σημείωσε πως «είναι ψέμα και όχι λάθος, ο ισχυρισμός ότι επιτρέπεται η δόμηση στα μηδέν μέτρα πλάτος της γραμμής της παραλίας»

Για τις μικρές παραλίες, με πλάτος μικρότερο των τεσσάρων μέτρων ανέφερε ο κ. Θεοχάρης ότι «αυτό που θεσπίζεται ρητά είναι ότι απαγορεύεται οριζόντια να παραχωρείται αιγιαλός και παραλία για επαγγελματική χρήση σε δημοπρασία είτε αυτοτελώς είτε σε όμορη λειτουργούσα επιχείρηση πλην ξενοδοχείων, ενώ στον υφιστάμενο νόμο υπήρχαν εξαιρέσεις». Με τις διατάξεις αυτές, πρόσθεσε ο υφυπουργός, «δεν αυξάνουμε το πεδίο εφαρμογής χρήσης για τις μικρές παραλίες αλλά στενεύουμε την δυνατότητα εξαίρεσης εκμίσθωσης σε μια σειρά από επιχειρήσεις». Για τις διατάξεις που αφορούν τα Δωδεκάνησα, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι «αυτό που θεσπίζεται είναι να ισχύει και στα νησιά αυτά ότι ισχύει για όλη την υπόλοιπη επικράτεια για τις παραλίες και δεν μπορεί να κρατάμε τις ειδικές διατάξεις της Ιταλοκρατίας, οι οποίες από πολλού έχουν απεμπολήσει την οποιαδήποτε χαρακτήρα χρησιμότητά τους. Κάτι άλλωστε που μας το ζητάνε και ίδιοι οι φορείς τους».

"Οι χωροταξικοί όροι είναι θέματα του υπουργείου Περιβάλλοντος"

Τέλος, για την οριοθέτηση αιγιαλού και παραλίας, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε πως «εμείς σήμερα δεν ορίζουμε χωροταξικούς όρους, τι μπορεί να χτιστεί και που. Αυτά είναι θέματα αρμοδιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος να το ορίσει. Εδώ δεν αλλάζουν τα όσα ισχύουν. Αυτό που κάνουμε δεν αφορά πολεοδομικούς όρους δόμησης, αλλά την δυνατότητα παραχώρηση της χρήσης της παραλίας» και αντέτεινε πως με την διάταξη αυτή «αυτό που αλλάζει είναι ότι, ενώ μέχρι σήμερα οι Επιτροπές δεν όριζαν τα όρια της παραλίας όταν σε αυτή υπήρχαν υφιστάμενα κτήρια με αποτέλεσμα να μην υπήρχε η προστασία της παραλίας, τώρα απελευθερώνουμε τις Επιτροπές να ορίσουν επιτέλους τις παραλίες και να έχουμε κοινόχρηστους χώρους».

Ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλίας προανήγγελλε ότι αύριο στην Ολομέλεια θα κατατεθούν προσθήκες και βελτιώσεις στο νομοσχέδιο. Επανέλαβε ότι η αύξηση του επιδόματος γέννησης, δεν θα πρέπει να το δούμε αποσπασματικό, αλλά σε συνάρτηση και με μια άλλη σειρά μέτρων που έχουν ληφθεί για την οικογένεια από αυτή την Κυβέρρνηση όπως είναι η αύξηση του αφορολόγητου για κάθε τέκνο, αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων στο Ενιαίο Μισθολόγιο, σε όλα τα επιδόματα, επιδόματα θέρμανσης κτλ., την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων για τις οικογένειες με παιδιά.

Σχετικά με ειδικές προβλέψεις που αφορούν οικογένειες σε περιοχές που έχουν πληγεί, ο κ. Πετραλίας επιφυλάχθηκε «θα κοιτάξουμε πώς μπορεί αυτό να ληφθεί υπόψη». Αναφορικά με τον βασικό κορμό του νομοσχεδίου, ο υφυπουργός πως « η ισορροπία μεταξύ της επιχειρηματικότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτή είναι μια δύσκολη ισορροπία, δεν είναι εύκολη. Ουσιαστικά, τα περισσότερα στοιχεία που έχουν να κάνουν με πολεοδομικά στοιχεία δεν αλλάζει κάτι σχετικά με τα τα όρια, αυτό που αλλάζει είναι ο τρόπος της παραχώρησης. Γίνονται ηλεκτρονικά, ώστε να είναι και πιο διαφανής. Αυτό θα φέρει και περισσότερες εξουσίες στους ίδιους δήμους, γιατί ακριβώς πολλές παραχωρήσεις δεν γίνονταν.