Για το ζήτημα των αγροτών μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα αλλάξει η ΚΑΠ και θα υπάρξουν τεχνικές βελτιώσεις πριν τις ευρωεκλογές», είπε αρχικά.

*Διαβάστε εδώ: Υπουργικό Συμβούλιο: Συνεδριάζει αύριο με ''βαριά'' ατζέντα υπό τον Μητσοτάκη - Στο τραπέζι οι αγρότες και νέα δέσμη μέτρων κατά της ακρίβειας

Όπως είπε ο ΥπΑΑΤ, οι αλλαγές στην ΚΑΠ, για τις οποίες η χώρας μας πρωτοστατεί, θα γίνουν, σύμφωνα με τη δέσμευση της βελγικής προεδρίας πριν από τις ευρωεκλογές.

Μάλιστα, με δεδομένο ότι το ευρωκοινοβούλιο θα διαλυθεί τον Απρίλιο, την περίοδο εκείνη θα πρέπει να προσδιορίζεται χρονικά και η απόφαση της Συνόδου Κορυφής από την οποία θα εγκριθούν οι αλλαγές.

Σύμφωνα με τη δέσμευση της βελγικής προεδρίας, πριν από τις ευρωεκλογές και με δεδομένο ότι το ευρωκοινοβούλιο θα διαλυθεί τον Απρίλιο, την περίοδο εκείνη θα πρέπει να προσδιορίζεται χρονικά και η απόφαση της Συνόδου Κορυφής, από την οποία θα εγκριθούν οι αλλαγές στην ΚΑΠ.

«Η φωνή των αγροτών μας ήταν και φωνή της Ελλάδας και στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, αλλά και στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της ομάδας των EUMED-9, δηλαδή των εννέα χωρών του νότου της ΕΕ», επισήήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Θα υλοποιηθεί ένα μεγάλο μέρος από τις 19 προτάσεις που καταθέσαμε. Την τελική έγκριση θα δώσουν οι ηγέτες της ΕΕ πριν τις ευρωεκλογές στη Σύνοδο Κορυφής. Θα υλοποιηθούν πολλές από τις προτάσεις μας», σημείωσε ο υπουργός.


Λευτέρης Αυγενάκης: Με πιο ομαλό και ρεαλιστικό τρόπο η πράσινη μετάβαση

Αναφερόμενος στις προτάσεις που έχει καταθέσει η χώρα μας, ο ΥπΑΑΤ είπε ότι η Ελλάδα στοχεύει στη μείωση της γραφειοκρατίας, στην εφαρμογή της ΚΑΠ και στην εξάλειψη της τιμωρητικής, σε ένα βαθμό, φυσιογνωμίας, που είχε επιβληθεί από την πλευρά των «Πρασίνων», με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, διευκρινίζοντας ότι σαφώς είναι υπέρ της πράσινης μετάβασης, αλλά με πιο ομαλό και ρεαλιστικό τρόπο.

Με τις προτάσεις που κατέθεσε η χώρα μας, όπως είπε ο υπουργός, στοχεύει:
– Στην απλοποίηση, διευκόλυνση και επιτάχυνση των διαδικασιών των ελέγχων,
– στην επιτάχυνση διαπραγμάτευσης του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ,
– στην απλοποίηση των διαδικασιών για τις επιμέρους τροποποιήσεις του,
– στην απλοποίηση εφαρμογής των λεγόμενων οικολογικών σχημάτων,
– στην ευελιξία στην ανακατανομή αχρησιμοποίητων κονδυλίων και
– στην απλούστευση των διαδικασιών για αντιμετώπιση των επιπτώσεων σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων και πυρκαγιών, με τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού και αξιοποίηση του 2% της ΚΑΠ κάθε χώρας.

Όπως εξήγησε ο Λευτέρης Αυγενάκης, με την πολιτική που ασκεί η Ελλάδα, αξιοποιούνται όλες οι συμμαχίες που έχει δημιουργήσει σε διεθνές επίπεδο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και φυσικά οι παραδοσιακά καλές σχέσεις μας με το ΕΛΚ, καθώς και η συμμαχία των εννέα χωρών του Νότου, δηλαδή η ομάδα των EUMED-9, η οποία σε επίπεδο υπουργών Γεωργίας, έχει ενεργοποιηθεί με πρωτοβουλία της χώρας μας.

Τις επόμενες ημέρες μάλιστα αναμένεται κοινή ανακοίνωση για το θέμα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο συμμετέχει και ο προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, Βέλγος υπουργός Γεωργίας Νταβίντ Κλαρινβάλ.


Σύσκεψη για τη Θεσσαλία την Παρασκευή

Επίσης, ο ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή 1 Μαρτίου, στις 13.00, θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο πλαίσιο των τακτικών, εβδομαδιαίων, συναντήσεων και εν όψει της σύσκεψης του πρωθυπουργού για τη Θεσσαλία, σύσκεψη στην οποία θα μετέχουν ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος και ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς.

Ακόμα, στη συνάντηση θα μετάσχουν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης από τις παρακάρλιες περιοχές και δήμων που έχουν πληγεί και εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ, κτηνοτροφικών, γεωργικών, μελισσοκομικών οργανώσεων και γενικά παραγωγικών και θεσμικών φορέων της περιοχής, όπως επίσης και οι Θεσσαλοί – μέλη του Συντονιστικού της Πανελλαδικής των Μπλόκων.


Ο Λευτέρης Αυγενάκης στους Δημήτρη Τάκη & Χριστίνα Κοραή              | Parapolitika

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Λευτέρη Αυγενάκη στα Παραπολιτικά 90,1:

Λ.ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Είχαμε προτείνει ως χώρα από την προηγούμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πολύ πριν ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις, την αναγκαιότητα αλλαγών σε τεχνικό επίπεδο στην ΚΑΠ. Πράγμα το οποίο συζητήθηκε αναλυτικότερα στη συνάντηση αυτή, κατέθεσα ένα ολοκληρωμένο κείμενο και ίσως μες τη μέρα ίσως και αύριο να έχει πάρει τις υπογραφές και τις σύμφωνες γνώμες όλων των κρατών μελών, μέλη του ΕΛΚ ώστε να αποτελέσει κοινή θέση.

Λ.ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Επιδιώκουμε η ΚΑΠ να γίνει πιο λειτουργική. Θα πρέπει να μειωθεί αυτή η τιμωρητική φυσιογνωμία η οποία έχει αποτυπωθεί. Εννοούμε ότι στα πλαίσια της πράσινης μετάβασης είχε καλλιεργηθεί, κυρίως υποστηριζόμενη από τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές, η άποψη ότι πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτική για το περιβάλλον σε σημείο που δημιούργησαν μια ΚΑΠ εξαιρετικά γραφειοκρατική και απαιτητική για τους αγρότες. Εμείς στις 19 προτάσεις που καταθέσαμε επιμένουμε στην απλοποίηση, τη διευκόλυνση και την επιτάχυνση των διαδικασιών των ελέγχων, στην επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ, στην απλοποίηση των διαδικασιών για τις επιμέρους τροποποιήσεις του. Στην ανακατανομή αχρησιμοποίητων κονδυλίων που για παράδειγμα δεν προλάβαμε το ’23 μπορούμε να τα μεταφέρουμε στο ’24; Σήμερα όχι

ΔΗΜ: Κάποια από αυτά που ζητούσαν οι αγρότες στις κινητοποιήσεις τα εντάξατε στις ελληνικές διεκδικήσεις;

Λ.ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Ήδη τα είχαμε εντάξει από τις πρώτες μας πρωτοβουλίες πολύ πριν τις κινητοποιήσεις άρα έχουν δίκιο οι αγρότες αλλά η δικιά τους η φωνή ήταν η φωνή της ελληνικής πλευράς.

Λ.ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα αλλάξει η ΚΑΠ σε τεχνικές βελτιώσεις αν και η διαδικασία είναι εξαιρετικά γραφειοκρατική. Συμφωνήθηκε ανάγκη αναθεώρησης της τρέχουσας ΚΑΠ και υποβάλλαμε προτάσεις όλα τα κράτη μέλη, ο πρόεδρος του συμβουλίου, ο Βέλγος υπουργός, δεσμεύτηκε η αναθεώρηση να γίνει με την παρούσα σύνθεση του ευρωκοινοβουλίου δηλαδή πριν τις ευρωεκλογές.

Ερωτηθείς πόσες από τις 19 προτάσεις που καταθέσαμε ως χώρα πιστεύει ότι θα υλοποιηθούν:

Λ.ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Η αίσθησή μου είναι ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών έχουν γίνει ήδη αποδεκτές.