«Η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να προστατεύει τον πολίτη και τα σύνορά της από εχθρικούς γείτονες», υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία είχε ως θέμα συζήτησης την ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει βήματα προς μια πιο ολοκληρωμένη αμυντική πολιτική, ζητώντας ωστόσο μεγαλύτερο έλεγχο των πυρηνικών όπλων, πάταξη της τρομοκρατίας, άμεση παρέμβαση στις κλιματικές καταστροφές και μια πανευρωπαϊκή ασπίδα στις κυβερνοεπιθέσεις.

Σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία δήλωσε ότι «όταν θέλουμε, μπορούμε να προστατέψουμε τα ιδανικά της Ευρώπης. Οι πολίτες όμως πολλές φορές αμφιβάλλουν. Αμφιβάλλουν επειδή μείναμε αμήχανοι μπροστά στην καταστροφή της Παλαιστίνης, τη σφαγή των Κούρδων στη Συρία από τον Ερντογάν, στην Αρμενία και στην Κεντρική Αφρική. Η εξαίρεση που ονομάζεται Ουκρανία πρέπει να γίνει ο νέος κανόνας της αμυντικής μας πολιτικής. Πρέπει να βιαστούμε. Δεν μπορεί χώρες της Ευρώπης, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος ή η Φινλανδία, να εξαρτώνται από την ομπρέλα της Αμερικής».

Ο Νίκος Παπανδρέου κατέληξε λέγοντας ότι η ίδια η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να προστατεύει τον πολίτη, αλλά και τα σύνορά της από εχθρικούς γείτονες.