Έμπρακτη και ιδιαιτέρως σημαντική αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα των προσπαθειών, που καταβάλλει διαχρονικά η Ελλάδα για την πάταξη του λαθρεμπορίου προϊόντων καπνού, αποτελεί η ανάδειξη της χώρας μας σε Συντονιστή Περιφέρειας Ευρώπης για το συγκεκριμένο ζήτημα, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στην οποία τονίζεται ότι:

Η Ελλάδα ψηφίστηκε ως ο πλέον κατάλληλος εταίρος για την αποτελεσματική αναχαίτιση του λαθρεμπορίου καπνού από τις 53 χώρες της Ευρώπης που συμμετείχαν στις εργασίες της «Συνάντησης των Μερών» (Meeting of Parties – MOP3), η οποία διεξήχθη στον Παναμά.

H «Συνάντηση των Μερών» διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και αποτελεί εκδήλωση αμέσως συνδεδεμένη με την ευρύτερη προσπάθεια του Π.Ο.Υ. για τον έλεγχο της χρήσης καπνού σε όλο τον κόσμο.

Σε ό,τι αφορά στις δράσεις της Ελλάδας, το 2020 η Κυβέρνηση προέβη σε ένα κεφαλαιώδους σημασίας βήμα για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού, κυρώνοντας το σχετικό Πρωτόκολλο του Π.Ο.Υ. (Protocol to Eliminate Illicit Trade in Tobacco Products).

Το παράνομο εμπόριο προϊόντων καπνού συνιστά παγκόσμιο φαινόμενο και, ως εκ τούτου, απαιτείται διεθνής συνεργασία για την περιστολή του. Ειδικά, δε, το λαθρεμπόριο τσιγάρων έχει λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις σε οικουμενική κλίμακα, κάτι που ισχύει αναλογικά και για την Ελλάδα. Ωστόσο, οι διωκτικές Αρχές της χώρας μας έχουν κατορθώσει να εντοπίσουν και να εξουδετερώσουν παράνομα εργαστήρια ή ακόμη και εργοστάσια παρασκευής παράνομων τσιγάρων. Οι δράσεις στο πεδίο συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και με τη συνεργασία των αρμόδιων υπουργείων.

Η φοροδιαφυγή άρρηκτα συνδεδεμένη με το λαθρεμπόριο προϊόντων καπνού

Ασφαλώς, ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το φαινόμενο της λαθρεμπορίας προϊόντων καπνού, αποτελεί κεντρική προτεραιότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης και, ειδικότερα, του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Όπως σχολίασε σχετικά ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χάρης Θεοχάρης «συγχαίροντας, κατ’ αρχάς, την τελωνειακή ακόλουθο στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ για την καίρια συμβολή της στη διασφάλιση της υποψηφιότητάς μας, χαιρετίζω με μεγάλη ικανοποίηση την ανάδειξη της Ελλάδας σε Πανευρωπαϊκό Συντονιστή για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου προϊόντων καπνού. Οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις που έχει αναλάβει η πατρίδα μας για τον περιορισμό του παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού αναγνωρίζονται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, προάγοντας τη διεθνή συνεργασία και τις καλές πρακτικές, τόσο για την προστασία της δημόσιας υγείας, όσο και για την αναχαίτιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου».