Στο συνέδριο «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά» παρευρεύθηκε η πρώην υπουργός, Άννα Διαμαντοπούλου, όπου συμμετείχε σε πάνελ με τους Τάσο Γιαννίτση, Έφη Αχτσιόγλου, Αντιγόνη Λυμπεράκη και Πάσχο Μαδραβέλλη. Η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο ασφαλιστικό και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας πριν από την κρίση.

Συγκεκριμένα, η κ. Διαμαντοπούλου είπε ότι: «Το 2001, όταν ο κ. Γιαννίτσης έκανε την προσπάθειά του, υπήρχε μία αξιολόγηση των ασφαλιστικών συστημάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και τα στοιχεία αποδείκνυαν πως, χωρίς αλλαγή, η χώρα θα χρεοκοπούσε το 2010 λόγω του ασφαλιστικού».


Συμπλήρωσε ακόμα πως «έδωσα τα στοιχεία στον πρωθυπουργό, συνεννοήθηκα μαζί του, τα πήγα σε όλη την αντιπολίτευση. Εδωσα συνέντευξη, τα έδωσα στη δημοσιότητα. Ολοι ξέραμε αυτά τα στοιχεία το 2001. Η επιλογή ήταν αυτή που ήταν».

Διαμαντοπούλου για συντάξεις: Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο ασφαλιστικό


Αναφερόμενη στην νυν κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος, η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε πως «σήμερα, μετά την κρίση, ακόμα οι συντάξεις αντιστοιχούν σε πάνω από το 50% των κρατικών δαπανών».

Ακολούθως διερωτήθηκε με νόημα αν «υπάρχει τρόπος να αντιμετωπίσουμε τα άλλα πολύ μεγάλα προβλήματα που αφορούν στην κοινωνική πολιτική».
«Όχι», απάντησε η ίδια, εξηγώντας πως «πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο ασφαλιστικό αλλά δεν αρκούν».

«Μετά την τρίτη ηλικία, η "τέταρτη ηλικία"»


Τέλος, αναφέρθηκε σε αυτό που χαρακτήρισε ως «τέταρτη ηλικία», επισημαίνοντας πως «είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα».

Ακολούθως συμπλήρωσε: «Εχει πολύ μεγάλες δαπάνες στο ΕΣΥ, και η οποία έχει επιπτώσεις στις γυναίκες 50-60 ετών που πρέπει να διαχειριστούν το πρόβλημα των γονιών, των ασθενών της οικογένειας. Ο κύκλος από τη γέννηση έως τον θάνατο χρειάζεται μια βαθιά μεταβολή. Υπάρχουν προτεραιότητες. Η Νο1 προτεραιότητα είναι τα παιδιά γιατί η σύνταξη εξαρτάται από το πώς μεγαλώνουν τα παιδιά».

«Πολύ υψηλό ποσοστό μαύρης εργασίας στην Ελλάδα»

Τέλος, η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να θίξει και ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας με ιδιαίτερη έμφαση στην μαύρη εργασία.Αναλυτικότερα, τόνισε: «Χρειαζόμαστε μια βαθιά αλλαγή στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα κοινωνικά προβλήματα. Τα στοιχεία για τη χώρα μας:

  • Παιδική φτώχεια 29%
  • Νέοι 16-25 ετών εκτός εργασίας 24%
  • Στον χώρο της εργασίας έχουμε πολύ υψηλό ποσοστό μαύρης εργασίας και τρομερά μεγάλη αυτοαπασχόληση.
  • Οι χαμηλόμισθοι έχουν εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ.
  • Αυτοί που εθίγησαν λιγότερο στην κρίση ήταν οι εργαζόμενοι».