Ο Αλέξης Τσίπρας τράβηξε τη δική του κόκκινη γραμμή από τον ΣΥΡΙΖΑ με τα όσα είπε στην πρώτη του δημόσια παρέμβαση στο συνέδριο της «Καθημερινής» για την επέτειο των 50 χρόνων από τη Μεταπολίτευση.
Όπως έλεγαν, μάλιστα, στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρώην πρωθυπουργός με τη στάση του δεν απαρνήθηκε μόνο σημεία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έδειξε ότι πλέον βρίσκεται μακριά από αυτό που είναι σήμερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διαβάστε ακόμα: ΣΥΡΙΖΑ: Σε νέο κύκλο εσωστρέφειας η Κουμουνδούρου λόγω αυτοκριτικής Τσίπρα για Novartis και τηλεοπτικές άδειες


Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τα "αγκάθια" της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην πραγματικότητα στα τρία «αγκάθια» της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Για τους χειρισμούς στο θέμα της Novartis για του οποίους η κυβέρνησή του κατηγορήθηκε ότι έδρασε χωρίς στοιχεία, τις τηλεποτικές άδειες -που πολλοί υποστηρίζουν ότι σε εκείνη τη φάση έσπασε κάθε επαφή με τους καναλάρχες- και το θέμα της εξόδου της χώρας από το ευρώ, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος ουδέποτε σκέφτηκε να κάνει μία τέτοια κίνηση.

Υποστήριξε, ωστόσο, ότι πλην του Γιάνη Βαρουφάκη, και άλλοι στο εσωτερικό της κυβέρνησής του φλέρταραν με αυτή την ιδέα. «Υπήρχαν πρόσωπα και δυνάμεις που φλέρταραν ή ευθέως μιλούσαν να βγει η χώρα από το ευρώ», αποκάλυψε ο πρώην πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην υπόθεση της Novartis και στην υπόθεση της αδειοδότησης των τηλεοπτικών αδειών, τόνισε ότι «η διαχείριση που κάναμε ήταν ατυχής», για να συμπληρώσει απολογητικά πως «πρόθεσή μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα ευνομούμενο πλαίσιο στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και καταλήγαμε να έχουμε τα ίδια και χειρότερα». Στην ίδια κατεύθυνση, η υπόθεση της Novartis δημιούργησε εχθρούς, «σε μια περίοδο που αναζητούσαμε συμμάχους», αναγνωρίζοντας πως «υπήρχαν λάθη στους χειρισμούς μας».

Κατά τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., οι «ατυχείς» χειρισμοί «αποτύπωσαν τελικά μια εικόνα εντελώς διαφορετική από τις αρχικές προθέσεις του, με αποτέλεσμα να θιγούν τα Μέσα Ενημέρωσης, αλλά και πολιτικά πρόσωπα».

Ύστερα από αυτές τις αναφορές πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ διέκριναν πίσω από τη… φάση ωριμότητας που βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας την επιθυμία του να χτίσει ένα άλλο προφίλ, πολύ πιο προσγειωμένο και ρεαλιστικό, που μελλοντικά θα μπορούσε να εκφράσει τον χώρο της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czk5f1zkmfdd)


Οι αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Η επισφράγιση του πολιτικού διαζυγίου με τον Νίκο Παππά

Παράλληλα επισφράγισε το πολιτικό διαζύγιο με τον πρώην στενό του συνεργάτη Νίκο Παππά -ο οποίος πριν από μία εβδομάδα αντιτάχθηκε στην πράξη στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ-, λέγοντας ότι ήταν λάθος η διαχείριση του θέματος των τηλεοπτικών αδειών. Στελέχη κοντά στον Νίκο Παππά αρνήθηκαν να σχολιάσουν τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας μόνο κάποιες διαπιστώσεις που αφορούν το μέλλον του πρώην πρωθυπουργού στον ΣΥΡΙΖΑ. «Κόβει κάθε δεσμό με το κόμμα», έλεγαν χαρακτηριστικά, αρνούμενοι ωστόσο να σχολιάσουν την ουσία της τοποθέτησης του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.


Παύλος Πολάκης: Λάθος, σύντροφε Αλέξη Τσίπρα!

Ο πρώτος που αντέδρασε δημόσια και μάλιστα έντονα ήταν ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος ανέφερε: «Λάθος, σύντροφε Αλέξη Τσίπρα! Ατυχές ήταν πως δεν ήρθες στο συνέδριο να τα πεις αυτά, αλλά πήγες στο συνέδριο της Καθημερινής».

«Ατυχής ήταν η αυταπάτη μεγάλου τμήματος της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ πως η “Δικαιοσύνη θα έκανε τη δουλειά της”. Η Δικαιοσύνη που αρχειοθέτησε με "αδιευκρίνιστα ποσά" τον Γεωργιάδη και τον Αβραμοπουλο, που έβγαλε βούλευμα αθώωσης του Λοβερδου παρά τα συντριπτικά στοιχεία, η Δικαιοσύνη που δεν έβαλε φυλακή τον Λιγνάδη, η Δικαιοσύνη που ακόμα “κλώθει” για το Predator και τα Τεμπη, η Δικαιοσύνη που καταδίκασε τον Νίκο Παππά γιατί ανάγκασε τους καναλάρχες να πληρώσουν! (Μπορώ να πω κι άλλα, αλλά όχι τωρα)», σημείωσε στην ανάρτησή του ο Παύλος Πολάκης.
Και συνέχισε: «Ατυχής δεν ήταν ο διαγωνισμός για τα κανάλια του Νίκου Παππά και του Λευτέρη Κρέτσου, αλλά η πολιτική επιλογή μετά την απόφαση του ΣτΕ που έριξε τον διαγωνισμό να μην ξανανομοθετήσουμε με αλλαγή κανονισμού της Βουλής, αλλαγή σύνθεσης του σώματος των προέδρων της Βουλής και επιλογή νέου ΕΣΡ που θα έκανε τον ίδιο διαγωνισμό! Έτσι θα αποδεικνύαμε πως θα πηγαίναμε μέχρι τέλους, όπως κάναμε με τους εργολάβους στα νοσοκομεία που μας έριξε τον πρώτο νόμο το ΣτΕ, αλλά ξανανομοθετήσαμε και διώξαμε τους εργολάβους σε 77 νοσοκομεία, κερδίζοντας και στο ευρωπαϊκό δικαστήριο!».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czkbq5x0as15)

Οι αντιδράσεις Ακρίτα και Μωραΐτη

Από την πλευρά της η βουλευτής Επικρατείας Έλενα Ακρίτα ανέφερε: «Ατυχής η διαχείριση (μας) στις τηλεοπτικές άδειες και στην υπόθεση Novartis. Βάλαμε στο ίδιο τσουβάλι ανθρώπους που είχαν εμπλοκή με ανθρώπους που δεν είχαν καμία εμπλοκή». 

Επικριτικός προς τον Αλέξη Τσίπρα ήταν και ο στιχουργός Νίκος Μωραΐτης, προχωρώντας στην ακόλουθη ανάρτηση στο Twitter: «Να δίνεις συνέντευξη σε δημοσιογράφο που έγραψε ότι ο διάδοχός σου έκανε μόντελινγκ στο Άουσβιτς. Να σου λέει "ήρθατε στο σωστό συνέδριο" (δηλαδή του κόμματός σου ήταν λάθος) κι εσύ να γελάς. Δεν καταλαβαίνω τίποτα. Πρώτη φορά νιώθω τόσο πολιτικά μόνος - αλλά και τόσο ελεύθερος».