Από τη Ρόδο, όπου επισκέφθηκε την 95η Ανωτέρα ∆ιοίκηση Ταγµάτων Εθνοφυλακής το Σάββατο, ο Νίκος ∆ένδιας επισήµανε το δικαίωµα άµυνας της χώρας απέναντι σε κάθε επιβουλή τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν έχει καµία πρόθεση να καταστεί χώρα περιορισµένης κυριαρχίας και επίσης ότι η «φινλανδοποίηση» δεν πρόκειται να βρει νέα έδρα στην Ελλάδα.

Τη σχετική δήλωση ο κ. ∆ένδιας έκανε µε αφορµή το γεγονός ότι η Φινλανδία, την οποία επισκέφθηκε για να µελετήσει το δικό τους µοντέλο στράτευσης, άφησε οριστικά πίσω το µοντέλο της ελλιπούς εθνικής κυριαρχίας. Ο υπουργός Εθνικής Άµυνας διαφοροποιήθηκε από την κοινή αντίληψη που επικρατούσε µέχρι τώρα για τη δηµιουργία ενός αµιγώς επαγγελµατικού στρατού στην Ελλάδα και υπεραµύνθηκε της ανάγκης επιστροφής στον στρατό εφέδρων, εξηγώντας ότι ο ίδιος είναι αντίθετος στον επαγγελµατικό στρατό γιατί απλώς… δεν µας φτάνει.

«Είμαστε 11 εκατομμύρια και δίπλα μας έχουμε έναν γείτονα που μας αμφισβητεί, αμφισβητεί όλο το θεσμικό πλαίσιο στο οποίο βασίζεται η πατρίδα μας και ο οποίος σε λίγα χρόνια θα υπερβεί τα 100 εκατομμύρια. Άρα, αριθμητικά δε γίνεται να απαντήσουμε με επαγγελματικό στρατό.

Διαβάστε ακόμα: Ο Νίκος Δένδιας προανήγγειλε αλλαγές στην στρατιωτική θητεία: Θα ακολουθηθεί το φιλανδικό μοντέλο

Ο Νίκος ∆ένδιας ετοιµάζει µεγάλες αλλαγές στη θητεία: Και εθελοντική στράτευση γυναικών 

«Πιστεύουµε στον ένοπλο πολίτη, αριθµητικά δεν γίνεται να απαντήσουµε (στην Τουρκία) µε επαγγελµατικό στρατό» επαγγελµατικό στρατό», είπε και συµπλήρωσε: «Πιστεύουµε, λοιπόν, στον ένοπλο πολίτη και πιστεύουµε ότι µπορούµε να δηµιουργήσουµε ένα σύστηµα µε το οποίο θα είναι ικανός να υπηρετήσει, έχοντας δυνατότητες που του δίνουν οι σύγχρονες τεχνολογίες και µια λαµπρή εκπαίδευση».

Η νέα αντίληψη για τη στρατιωτική θητεία προβλέπει τη χρησιµοποίηση όλων των δυνάµεων της κοινωνίας, ακόµα και την ενίσχυση του ρόλου των γυναικών, περιλαµβάνοντας την εθελοντική στράτευσή τους. Σύµφωνα µε πληροφορίες, αυτό είναι ένα από τα σχέδια που εξετάζεται προκειµένου να µπει στη νέα τύπου θητεία, η οποία και θα είναι η τελική µεταρρύθµιση στην αναδιοργάνωση των Ενόπλων ∆υνάµεων.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czjgug4833z5)


Νίκος Δένδιας: «Η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων ∆υνάµεων αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα»

Ο κ. ∆ένδιας επανέλαβε ότι «η Ελλάδα, στηριζόµενη στις Ένοπλες ∆υνάµεις της και σε όσα έχουν επιτευχθεί στην εξωτερική της πολιτική της τελευταίας τετραετίας, έχει σηµαντική παρουσία στη διεθνή σκηνή».

«Για την ελληνική κοινωνία, αλλά και για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων ∆υνάµεων αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα. Εξού και η διαµόρφωση της “Ατζέντας 2030”, δηλαδή της µεγάλης µεταρρύθµισης των Ενόπλων ∆υνάµεων που βρίσκεται σε εξέλιξη», είπε ο υπουργός υπενθυµίζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού στο τελευταίο υπουργικό συµβούλιο, ότι η µεταρρύθµιση αυτή είναι ίσως η µεγαλύτερη που έγινε στην ιστορία του ελληνικού κράτους.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στο σχέδιο που αφορά την αναβάθµιση της εφεδρείας, δηλαδή των πολιτών οι οποίοι θα δύνανται να συνεισφέρουν περισσότερο, επιχειρησιακά, στον ελληνικό στρατό. Σύµφωνα µε αυτό, οι έφεδροι θα έχουν τη δυνατότητα σε τακτά χρονικά διαστήµατα να επανέρχονται και να επανεκπαιδεύονται, ώστε να διατηρεί η πατρίδα έναν σηµαντικό πυρήνα εκπαιδευµένου ανθρώπινου δυναµικού. Έτσι θα µπορεί να αντιµετωπίσει οποιαδήποτε απειλή, οπουδήποτε µεγέθους, απ’ όπου και αν προέρχεται.

Ο Νίκος ∆ένδιας, παράλληλα, υπενθύµισε ότι η περιφερειακή ενότητα της Ρόδου οριοθετεί όχι µόνο τα εθνικά σύνορα, τα σύνορα της πατρίδας µας, αλλά και τα ευρωπαϊκά σύνορα. «Η Συνθήκη της Λωζάννης, οι ιταλοτουρκικές συµφωνίες του 1932 και η Συνθήκη των Παρισίων του 1947 κατοχυρώνουν πλήρως και σαφώς την ελληνική κυριαρχία σε όλα τα νησιά του Αρχιπελάγους», πρόσθεσε, κάνοντας ειδική αναφορά «στη µεγάλη σηµασία του νησιωτικού συµπλέγµατος της Μεγίστης, δηλαδή του Καστελλόριζου».