«Αν δεν είχαμε τις διαρροές στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, θα είχαμε αρκετές στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Τώρα δεν θέλει κανείς να φέρει νέα εσωστρέφεια στο κόμμα», λέει στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, για το οποίο ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι η στάση του κόμματος θα είναι αρνητική. Το γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν έχουν συνεδριάσει τα όργανα και η Κοινοβουλευτική Ομάδα δημιουργεί τριβές στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

«Θα έπρεπε πρώτα να έχει γίνει μια συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στο Πολιτικό Συμβούλιο και έπειτα να ληφθεί η απόφαση στην οποία αναφέρθηκε ο πρόεδρος», δήλωσε η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Κ.Ε. του κόμματος Κατερίνα Μπατζελή, κάνοντας σαφείς τους προβληματισμούς που έχουν αναπτυχθεί. Ανάλογες σκέψεις, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να έχει αναδείξει περισσότερο τη δική του πρόταση για τη λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων, πέρα από την άρνησή του να ψηφίσει το νομοσχέδιο, έχει αναπτύξει και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος στην αρθρογραφία του. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο ίδιος δεν αποκλείεται να θέσει ζητήματα για τη θεσμική λειτουργία του κόμματος.

Κομματική πειθαρχία από Ανδρουλάκη

Την ίδια ώρα και αντιλαμβανόμενος τον κίνδυνο νέων διαρροών σε ένα ακόμα εμβληματικό νομοσχέδιο, μετά τις 11 στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο Νίκος Ανδρουλάκης βάζει στο τραπέζι την κομματική πειθαρχία, για να αποτρέψει νέες αναταραχές στο ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το τελευταίο που θα επιθυμούσε είναι μια εικόνα εσωστρέφειας, η οποία θα ταυτίσει την εικόνα του κόμματός του με προβλήματα όπως αυτά που παρουσιάζονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι και στο πεδίο των συνταγματολόγων αλλάζει σημεία αναφοράς, καθώς μιλώντας για συνταγματικούς ακροβατισμούς, για να εξηγήσει την πρόθεση καταψήφισης του νομοσχεδίου, απορρίπτει τις τοποθετήσεις του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και καθηγητή Ευάγελλου Βενιζέλου, του Νίκου Αλιβιζάτου και του Αντώνη Μανιτάκη, που επίσης αποτελούν εμβληματικά πρόσωπα της Κεντροαριστεράς και θεωρούν εντός του πλαισίου του Συντάγματος τη λειτουργία παραρτημάτων μη κρατικών ΑΕΙ. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, αντίθετη με την καταψήφιση του νομοσχεδίου είναι η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου, που, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένει τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για να τοποθετηθεί αιχμηρά, εκφράζοντας τη θέση της υπέρ του νομοσχεδίου, θέτοντας παράλληλα και ζήτημα ελλείμματος στις συνεδριάσεις ενόψει κρίσιμων νομοσχεδίων. Οσον αφορά τη στάση της στην ψήφιση, κρατά τα χαρτιά της κλειστά, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να απέχει.

Οι διαφωνίες του Κωνσταντινόπουλου

Ενστάσεις, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, για τη στάση του κόμματος απέναντι στο νομοσχέδιο αναμένεται να εκφράσει επίσης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Σύμφωνα με τις πηγές, ο ίδιος επιθυμεί να εκφραστεί μόνο στο πλαίσιο των οργάνων του κόμματος και να διατυπώσει εκεί τις διαφωνίες του. Δεν αναμένεται, ωστόσο, να σπάσει τη «γραμμή» του ΠΑΣΟΚ στην ψήφιση του νομοσχεδίου.

Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Παιδείας και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Παραστατίδης, που έχει αναλάβει το βάρος της κεντρικής τοποθέτησης του Κινήματος επί του νομοσχεδίου, μιλά στα «Π» απαντώντας στην κριτική της κυβέρνησης που ταυτίζει το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ:

«Αρχικά, το ΠΑΣΟΚ οργάνωσε μια συζήτηση υπό την ευθύνη του Ιnsocial για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ακολούθησε ολοκληρωμένη πρόταση για τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με όρους και προϋποθέσεις στη βάση του σκανδιναβικού παραδείγματος. Την πρόταση θέσαμε σε διάλογο προς την εκπαιδευτική κοινότητα, τους φοιτητές, στελέχη και μέλη του κόμματός μας. Είμαστε το μόνο κόμμα της αντιπολίτευσης που έχουμε σαφή και τεκμηριωμένη πρόταση. Επίσης, καταθέσαμε ολοκληρωμένη την πρότασή μας για την αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων. Και είμαστε έτοιμοι να θέσουμε σε διάλογο παραδείγματα μη κρατικών πανεπιστημίων που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ελληνική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην πράξη. Αυτό κάνουμε, γιατί πιστεύουμε στις ιδέες, στη δύναμη των ιδεών, όχι στις κραυγές».

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»