Μήνυµα συστράτευσης και παραταξιακής ενότητας αναµένεται να εκπέµψει η Νέα ∆ηµοκρατία από τη Θεσσαλονίκη τη ∆ευτέρα 11 Μαρτίου, όπου στο «Βελλίδειο» θα πραγµατοποιηθεί το προσυνέδριο του κυβερνώντος κόµµατος, στον δρόµο προς τη διενέργεια του 15ου Συνεδρίου της Ν.∆., που θα πραγµατοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο από τις 5 έως τις 7 Απριλίου, µε αφορµή τη συµπλήρωση 50 ετών από την ίδρυσή της.

Το προσυνέδριο της Νέας ∆ηµοκρατίας στη συµπρωτεύουσα, όπου οµιλία θα απευθύνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναµένεται να αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισµα για την προεκλογική περίοδο ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, ενώ η επιλογή της Θεσσαλονίκης για την εκκίνηση της κούρσας στον δρόµο προς τις ευρωκάλπες, πέραν από συµβολικά χαρακτηριστικά, αποτυπώνει και την ανησυχία της Ν.∆. για κινδύνους διαρροών εκ δεξιών της στις περιοχές του Βορρά και την αναγκαιότητα για συσπείρωση της βάσης του κόµµατος, στον δρόµο προς το επόµενο εκλογικό ορόσηµο.

Στο «γαλάζιο» προσυνέδριο, που θα έχει αµιγώς επετειακό χαρακτήρα, µε αφορµή τον µισό αιώνα ζωής της κεντροδεξιάς παράταξης, θα παρουσιαστεί το επετειακό σήµα της Ν.∆. για τα 50 χρόνια, που σύµφωνα µε πληροφορίες είναι γεωµετρικό και αποτελεί έναν συνδυασµό των τριών λογοτύπων της Ν.∆., ενώ η 11η Μαρτίου θα αποτελέσει την έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, στη Θεσσαλονίκη, εκτός από τον πρωθυπουργό, θα πραγµατοποιήσουν οµιλίες οι παλαιοί πρόεδροι της ∆ιοικούσας Επιτροπής της Θεσσαλονίκης, τιµώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την πορεία του κόµµατος στα 50 χρόνια από την ίδρυσή του, ενώ εξαιρετικά πιθανή είναι η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραµανλή στο «Βελλίδειο».

Στο πολιτικό σκέλος ο Βορράς αποτελεί ξεχωριστό άξονα του προεκλογικού σχεδιασµού της Νέας ∆ηµοκρατίας, καθώς η εµπειρία των πρόσφατων εθνικών εκλογών έδειξε καταγραφή διαρροών πρωτίστως προς τα δεξιά, µε τον νεοδηµοκρατικό µηχανισµό να επιχειρεί το επόµενο διάστηµα να συσπειρώσει την παραδοσιακή βάση του κόµµατος, ενισχύοντας τα «παραταξιακά» χαρακτηριστικά, ούτως ώστε να µην οδηγηθούν πολίτες είτε στη λογική της ψήφου διαµαρτυρίας είτε στην αποχή.

«Θα πάµε συντεταγµένα»

«Στα 50ά γενέθλια της Ν.∆. δεν νοείται η µεγάλη µας παράταξη να πάει σε εθνική κάλπη χαλαρά. Θα πάµε συντεταγµένα, για να πετύχουµε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσµα. Θα πάµε να µιλήσουµε για την Ευρώπη στην Ελλάδα, αλλά κυρίως για την Ελλάδα στην Ευρώπη. Η εικόνα της πατρίδας µας στην Ευρώπη έχει αλλάξει άρδην», δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης σε κοµµατική εκδήλωση τον Φεβρουάριο, δίνοντας το στίγµα της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η Ν.∆., ενώ η προεκλογική φάση, η οποία θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη µε ορόσηµο την πρωθυπουργική ανάβαση, εκκινεί έπειτα από την ψήφιση του νόµου για τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών που προκάλεσε τριγµούς στην κυβερνώσα παράταξη, ενώ στις περιφέρειες της Α' και Β' Θεσσαλονίκης κατεγράφησαν τρεις διαφοροποιήσεις βουλευτών (Θ. Καράογλου, Κ. Γκιουλέκας, ∆. Κούβελας).

Ο γρίφος του Βορρά, άλλωστε, ενέπνευσε προβληµατισµό και στις προηγούµενες εθνικές εκλογές, όπου το κόµµα του Κ. Μητσοτάκη συγκέντρωσε στην πρώτη περιφέρεια 35,28%, ποσοστό σχεδόν πέντε µονάδες χαµηλότερο από τον πανελλαδικό µέσον όρο, τη στιγµή που σχηµατισµοί στο δεξιότερο φάσµα έκαναν καλύτερη καταγραφή συγκριτικά µε την υπόλοιπη Ελλάδα. Προς αυτή την κατεύθυνση Μαξίµου και Πειραιώς το επόµενο διάστηµα αναµένεται να ξετυλίξουν ειδική στρατηγική για τους νοµούς της Βόρειας Ελλάδας, µε επισκέψεις κοµµατικών στελεχών, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα πραγµατοποιήσει περιοδείες στους νοµούς της Μακεδονίας, καλώντας σε συστράτευση και εγρήγορση τα στελέχη της παράταξής τους, καθ’ οδόν προς τις κρίσιµες ευρωκάλπες.

* Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής